Zpět

6 způsobů, jak se neukousat nudou v karanténě

Co takhle zajít do muzea, nebo žít modrý život?

Jak se neukousat nudou v karanténě

Už jste vydrhli byt, vytřídili věcí od skříní po půdu, postarali jste se o zahrádku a nevíte už co se sebou? Ať už jste extrovert či introvert, celostátní karanténa citelně zasáhne do vašeho sociálního života. Karanténa mě osobně donutila udělat roky odkládané věci. Připravila jsem si pro vás pár tipů, co dělat abychom se doma neukousali nudou a vytěžili z toho maximum. 

Muzea zdarma

Česká muzea jsou bohužel zavřená. To ale neznamená, že si nemůžete prohlédnou jejich exponáty a neutratit za vstupné ani korunu. Mnoho muzeí nabízí virtuální prohlídky. Přes internet můžete zavítat například do Národního muzea před rekonstrukcí, Muzea hlavního města Prahy nebo Technického muzea v Brně. Online si můžete prohlédnout i exponáty Národní galerie. Virtuálně se můžete projít i v nejslavnějších muzeích celého světa. Nevšední zážitek zprostředkovává Google Museum Views, který na nafocení muzeí použil stejnou technologii jako při focení ulic pro Street View Google map. V databázi je více než 3 400 muzeí a historických budov, které si tak můžete prohlédnout. 

Vzdělávání

Leží vám doma knížka na kterou jste už nějakou dobu nesáhli? Teď nastal ideální čas se vzdělávat! Pro ty, co zaváhali a nenakoupili nebo nedostali stohy knih mám řešení. Spousta knihkupectví začala doručovat knihy přímo k vám domů. Samozřejmě jsou na internetu k dostání i audioknihy a knihy do čteček. Nudu můžete zabít i sebevzděláváním v online kurzech. Karanténa je skvělou příležitostí, jak se naučit nový cizí jazyk nebo užitečnou profesní dovednost. Díky tomu můžete zlepšit své uplatnění na trhu práce a dosáhnout vyššího platu, nebo získat novou a lepší práci.

Modrý život

Modrý život se poprvé objevil v knížce Jaroslava Foglara „Přístav volá”. Jedná se o několik pravidel, která se každodenně plní a dodržují. Pokud je splníte, vybarvíte si políčko daného dne modře. Dodá to pravidelnost a řád každému dnu. Modrý život je oblíbený převážně mezi skauty, pro mnohé z nich je Jaroslav Foglar dodnes vzorem. Pro inspiraci můžete například vyzkoušet Generátor mo(u)drého života, který vytvořil skautský vedoucí a vývojář webových aplikací Jakub Pekař.

Cvičení a jóga

Celý den jen sedět u televize, počítače nebo knížky není dobré pro naše zdraví. Na našem webu najdete cviky na protažení a posílení zad, cviky na halluxy pomocí Dornovy metody, cviky na ploché nohy, nebo na protažení kyčlí. Popřípadě můžete vyzkoušet nové věci, jako například jógu - videa s podrobným popisem cviků najdete na Youtube. Pokud se vám do cvičení nechce, zajděte si aspoň na procházku, vaše tělo vám poděkuje.

Online události

Ne všechny akce byly úplně zrušeny - řada z nich jen změnila podobu do online verze. Nově tak můžete navštívit spoustu událostí ve formě online meetingu. Může se jednat o konference, kdy spolu lidé chatují o konkrétním tématu přes webkamery, nebo živé streamování nějaké přednášky, koncertu či jiného uměleckého vystoupení. Tyto akce snadno najdete na internetu.

Objevte novou vášeň

Spousta lidí prožije celý život, aniž by zjistili, co je skutečně baví. Pokud jste ještě nenašli činnost, která vás naplňuje a ve které se cítíte sami sebou a nebo jste na tu co by vás bavila prostě neměli čas, nyní máte šanci. Vytáhněte staré temperové barvy vašich dětí a začněte malovat, nebo zasedněte k počítači a zkuste sepsat povídku. Internet je plný příběhů, jak se lidé z čínského Wu-Chanu v době karantény naučili malovat, šít oblečení, fotografovat, vyrábět šperky anebo dokonce programovat.

Dělejte všechny věci, které jste kdy odložili. Zavolejte třeba příbuzným, nebo bývalým spolužákům. Udržujte si optimismus a nenechte se vyděsit zprávami. Přeji vám hodně zdraví a ať vám karanténa s novými nápady uteče jako voda :)