Zpět

Cviky na halluxy - Dornova metoda

Jak Vám Dornova metoda pomůže s halluxy?

Cviky na halluxy - Dornova metoda

Máte křivé palce? S České republice těmito problémy trpí každý dvacátý člověk, nejčastěji ženy ve věku od 40 let. Rozhodně v tom nejste sama. Vyskytují se převážně u lidí s nesprávnou, nepřirozenou pozicí v kyčelních kloubech, nadváhou, nevhodnou obuví, ale může se jednat o vrozenou příčinu. Halluxy jsou velice časté u pacienty s plochonožím.

Není proto divem, že se tohoto nepěkného problému se chtějí pacienti zbavit. Ne každý však chce vsadit na operativní řešení, nabízí se i možnost využít řešení konzervativní, tedy pomocí speciálních postupů a cviků. Pokud se chcete pustit do tohoho řešení je nutné se vybavit značnou vytrvalostí a trpělivostí. Záleží samozřejmě i na stupni zakřivení a hlavně na zmnožení chrupavky kloubu.

Uvolnění kloubu - viklání

Palec je nutné nejdříve ze své zatuhlé pozice uvolnit. Vikláme s ním ze strany na stranu. Snažíme se uvolnit ztuhlý kloub a snažíme se co nejvíce ho vytlačit směrem proti vybočení (mezi nohy), navrátit ho jakoby do správné polohy. Doporučuji provádět cca 10 minut denně alespoň 14 dní. Až poté, co pocítíte uvolnění kloubu můžete začít s dalšími cviky (může trvat několik dní i měsíc).

Navrácení do správné pozice - „Ždímání“

Chodidlo držíme jednou rukou  pod kloubem palce a tou tlačíme otáčíme směrem dolů. Zároveň druhou rukou držíme palec nad hlavním kloubem a otáčíme opačným směrem, podobně jako při ždímání prádla. Současně táhneme rukama od sebe, roztahujeme kloub. Opakujeme 10-20 krát za sebou, jednou denně, podle bolestivosti.

Usazování kloubu

Nejprve rukou ohneme palec o 90° směrem k zemi, následně ho vracíme zpět na původní místo s tím, že vyvijíme protitlak palcem na ruku. Tento pohyb připomíná práci s brčkem s kolínkem, kdy ho nejdříve ohnete do pravého úhlu a pak se ho snažíte zpátky narovnat. Tento pohyb připomíná práci s brčkem s kolínkem, kdy ho nejdříve ohnete do pravého úhlu a pak se ho snažíte zpátky narovnat. Opakujeme 3-5 krát za sebou, jednou denně.

Jak dlouhodobě ulevit od bolesti haluxů? 

Jednou z příčin bolesti haluxů je úzká obuv a vměstnání přední, přirozeně širší části chodidla do této obuvi. V Leons myslíme i na tento dosti rozšířený problém, již i mezi mladými lidmi. Obuv, kterou nabízíme, splňuje kritéria zdravého obouvání a pomáhá předcházet těmto problémům. Zde najdete článek, který se věnuje pouze modelům vhodným na halluxy: Obuv na haluxy

 

Zdroj fotografií: http://www.imzadi.cz