Zpět

Cviky na kyčle - Dornova metoda

Jednoduchý návod na cvičení podle doktora Dorna

Cviky na kyčle - Dornova metoda

Trápí Vás bolesti kyčlí? Stává se Vám, že Vás při určitém pohybu píchne v třísle? Nebo Vám doktor řekl, že máte šikmou pánev, jednu nohu kratší nebo skoliotické držení páteře? Je tu pro Vás Dornova metoda! V mnoha případech vyřeší vaše problémy a zbaví Vás bolesti. Máme pro vás jednoduchý návod, jak na to:

Cvičení kyčelních kloubů s ručníkem

Lehněte si na záda na rovnou podložku, v koleni i kyčli ohněte nohu zhruba v úhlu 90°. Provlékněte ručník pod hýžďový záhyb a zkuste, zda při tahu obou konců ručníku k protějšímu ramenu tlačí ručník na kyčelní kloub. Pak s tahem a výdechem pokládejte nohu na podložku. Opakujte 8x v každé sérii, pak nohy vyměňte. 

Procvičení kyčelních kloubů vestoje

Tento cvik je vlastně variace prvního cviku. Přednožte jednu nohu tak, aby v kyčli i v koleni byl pravý úhel. Dlaní zatlačte na vrchol stehenní kosti u kyčelního kloubu a s výdechem položte nohu na podlahu. Druhou rukou se přidržujte pevné opory kvůli stabilizaci páteře. Opakujte 8x v každé sérii, pak nohy vyměňte. Cvik je vhodný na uvolnění po dlouhém sezení, nebo například po řízení.

Posílení kyčelních vazů (vnitřích i vnějších)

Posaďte se rovně na židli, kolena v pravém úhlu a vzdálena od sebe na šířku boků, chodidla celá na zemi. Vnitřní vazy si posílíte tak že si mezi kolena si vložte stočený ručník, stlačujte je silou k sobě a s výdechem počítejte pomalu do osmi. Pro posílení vnějších vazů ručník složte podélně, obmotejte si ho zespodu kolem stehen u kolen a nahoře ho zkřižte. Kolena i ruce táhněte silou od sebe, s výdechem přitom počítejte do osmi. Oba cviky proveďte 8x.

Nikdy nedělejte žádný z cviků přes bolest. Obrňte se pořádně trpělivostí a cvičte denně, jedině tak Vám cvičení pomůže. Přeji Vám hodně zdaví a silné nervy :)

Zdroj fotografií: ahaonline.cz