Zpět

Bolest kyčlí. Problém, který by se neměl přehlížet

Kyčelní kloub patří mezi jeden z nejvíce namáhaných kloubů v našem těle.

Bolest kyčlí. Problém, který by se neměl přehlížet

Pokud vás bolí kyčle, tak rozhodně nejste jediní. Jde totiž o velmi častý problém, který může mít ale příčin. Také může vyústit až v zánět kyčle. Na druhou stranu může i dlouho přehlížená bolest kyčle vést k dalším obtížím. Třeba k bolestem kolen, třísel nebo zad. 

Ne vždy ale příčiny bolesti kyčlí vychází přímo z kyčelního kloubu. Nejprve si pojďme říct, jak kyčelní kloub vůbec funguje. 

Kyčelní kloub patří mezi jeden z nejvíce namáhaných a zatěžovaných kloubů v našem těle. Spojuje stehenní kost s kostí pánevní. Jeho funkce je proto nosná, balanční a zároveň tvoří převodník sil mezi trupem a nohama. Stručně řečeno, pomáhá nám držet tělo vzpřímené a umožňuje našemu tělu pohyb.

Kyčelní kloub tvoří hlavice stehenní kosti a jamka kyčelního kloubu. Hladký pohyb těchto dvou styčných ploch (a jakýchkoliv jiných v lidském těle) tvoří chrupavky. Jenže ty se postupem času opotřebovávají. Což může být jeden z důvodů, proč vás bolí kyčle.

Také najdeme v kyčelním kloubu systém vazů a svalů, které se podílí na jeho stabilitě a správném pohybu. Důležité je také zmínit vazivový pletenec, který po obvodu obepíná kyčelní jamku a společně s kloubním pouzdrem udržuje správné postavení kloubu. Tento pletenec navíc snižuje tření mezi dvěma styčnými plochami tím, že udržuje kloubní tekutinu uvnitř kloubu.

Příčiny bolesti kyčlí

Jedním z původců může rozhodně být i nevhodná obuv. Pomoct může buď zdravotnická obuv nebo alespoň ortopedické vložky.

Bolest kyčle nemusí pramenit přímo z problému v kyčelním kloubu, ale může vznikat i kvůli špatnému držení těla, špatnému stylu chůze, bolesti v kolenních kloubech nebo ve vnitřních orgánech. Problém mohou mít i sportovci, u kterých může docházet k jednostrannému přetížení.

Za bolestí kyčlí mohou bohužel stát i vrozené vady, mezi které patří dysplazie, málo hluboké jamky nebo různě dlouhé krčky stehenních kostí. Už jsme sice mluvili i o bolestech zad a špatném držení těla, ale za zmínku stojí i skolióza, tedy vychýlení páteře do stran. 

Především u sportovců a starších lidí také hrozí zánět svalů, vazů nebo šlach, které se mohou promítnout do bolesti kyčlí. Také v průběhu těhotenství může dojít k bolesti kyčlí, které většinou pramení z nárůstu tělesné hmotnosti a oslabení břišního a zádového svalstva. V neposlední řadě je nutné zmínit i předchozí úrazy a zranění.

Samozřejmě není dost dobře možné, aby laik přišel na příčinu své bolesti sám, a proto je vhodné kontaktovat lékaře a o svých problémech se poradit.

Jak předcházet bolesti kyčlí

Než se vrhneme k možnostem léčby bolesti kyčlí, je nutné zmínit i to, jak se jí v první řadě vyvarovat. Stejně tak jako pro jiné klouby, které nesou určitou váhu (na mysli máme například i koleno) platí, že je nejúčinnější dodržovat rčitá preventivní opatření. Těmi jsou v podstatě zásady zdravého životního stylu.

Nadváha vede k přetížení kloubů, na které je kladen mnohem větší tlak než snesou, a vzniká riziko bolesti kyčle. Proto je vhodné udržovat si zdravou tělesnou hmotnost.

Pomocníkem s prevencí je i přirozený pohyb. Ten zpevní svaly okolo kloubu. Pokud nejste pravidelnými sportovci a nejste dostatečně trénovaní, dejte si pozor na sporty namáhavé na klouby - tím je typicky dlouhý běh po tvrdém povrchu. Naopak ideální je chůze, delší procházky, plavání nebo cyklistika.

Důležitá je i vyvážená strava, která tělu pomůže doplnit potřebné vitamíny. Důležitým je vitamín C, který podporuje tvorbu kolagenu a navíc má protizánětlivé účinky. Zejména starší osoby by se pak měly zaměřit i na správnou kloubní výživu.

Léčba bolesti kyčlí

Pokud už tedy k bolestem kyčlí dojde a obrátíte se ma odborníka, zálěží vždy na konkrétní příčině, která bolesti způsobuje. Lékař vám může doporučit léčbu počínaje změnou životního stylu přes obstříky, bandáže, rehabilitace až po operaci.

Ptáte se ale, jak zmírnit bolest kyčlí? Jednou z možností, jak si doma od bolesti zkusit ulevit sám, jsou různá cvičení. Samostatný článek, který zahrnuje jen některé cviky na bolest kyčle už na našem blogu máme, tak se neváhejte ve svém cvičení inspirovat tam.