Zpět

Kolagen jako doplněk stravy. Kdy začít s jeho suplementací?

Je vhodný kolagen na pleť? A co kolagen na vlasy?

Kolagen jako doplněk stravy. Kdy začít s jeho suplementací?

Kolagen v současnosti patří mezi nejpopulárnější doplňky stravy. Jde totiž o základní stavební složku pojivových tkání, zajišťuje jejich pevnost a elasticitu. Je tedy v kostech, šlachách, chrupavkách, kůži, zubech, nehtech nebo vlasech. V tělech živočichů je nejrozšířenějším proteinem, tedy bílkovinou, a tvoří 30 procent všech bílkovin v našem těle.

Pokud chcete mít funkční pohybový aparát, zdravé vlasy, nehty a pokožku, měli byste se na příjem kolagenu zaměřit. Podporuje totiž růst různých buněk a tkání v těle a může pomáhat i s hojením ran.

Sportovcům pomáhá s nárůstem svalové hmoty, zkracuje dobu regenerace, hojí poškozené struktury kloubů a může zlepšit kardiovaskulární výkonnost. Kolagen je proto velmi žádaný i v oblasti sportovní výživy.

Suplementace kolagenem je obecně bezpečná a nebyly u ní zaznamenány žádné nežádoucí účinky. Doplňky stravy s kolagenem jsou většinou ve formě kapslí, nápoje nebo prášku rozpustného ve vodě. Také může jít o součást komplexnější kloubní výživy.

Jak se může projevovat nedostatek kolagenu?

Může jít o tuhost kloubů, bolest kostí, páteře, pomalejší hojení ran a zlomenin, ztráta pevnosti a pružnosti pokožky, suchá a podrážděná pleť, vznik vrásek, celulitidy nebo strií. Mohou se vám také víc lámat a mastit vlasy a třepit nehty.

V jakých potravinách se kolagen nachází?

Najdeme ho v různých potravinách, ale tělo si ho dokáže tvořit i samo. Tato schopnost však s přibývajícím věkem klesá. Jeho produkce se zpomaluje asi po 25. roce života a po 45. roce v podstatě zaniká. Jak člověk stárne a kolagenu ubývá, tkáně se stávají tenčími a méně pružnými.

Přestože vyvážená a zdravá strava mohou s příjmem kolagenu pomoci, ne vždy to stačí. V čem je ale nejvíce kolagenu? Z jídel jsou v souvislosti s kolagenem důležitá zmínit játra, a to jak hovězí, tak kuřecí, mléko a mléčné výrobky, luštěniny, olejovité ryby, vývary z kostí a želatina. Důležitý je i příjem vitaminu C, vitaminu E, zinku a vitaminu B7 (biotin) pro jeho lepší vstřebatelnost.

Kolagen v nápojích

V současné době se objevují i kolagenové nápoje. Jde o nápoje, do kterých bych kolagen přidaný navíc. Může jít o sójový kolagen, kakaový kolagen, džusy s kolagenem nebo i energetický nápoj. Obecně se o těchto nápojích tvrdí, že stimulují mechanismy tvorby kolagenu v těle.

Kolagen se už i přidává do některých potravin ve formě kolagenové vlákniny. Například jako součást jedlé fólie některých výrobků.

Druhy kolagenu

Popsáno bylo 28 typů kolagenu. Nejběžnějšími je však kolagen I. typu, který je v kůži, kostech, šlachách, vazech, tepnách, děloze a rohovce. Hlavním zdrojem tohoto kolagenu jsou hlavně tkáně savců. Doplňuje se společně s kolagenem III. typu. I ten je v kůži. Souvisí především s elasticitou tkání a může k ní pomáhat. Také je důležitou složkou tkání plic, jater nebo cév.

Kolagen II. typu je především ve chrupavkách, ale najdeme ho i v jiných pojivových tkáních. Zajišťuje pevnost a odolnost vůči zátěži a může zlepšovat pevnost kloubů. Nedostatek může vést k předčasné osteoartróze.

Kolagen se pro doplňky stravy získává ze živočišných materiálů. Může jít o vepřový kolagen, hovězí kolagen nebo rybí kolagen. V kloubních doplňcích se nachází převážně vepřový a hovězí kolagen, v přípravcích určených pro zlepšení pletí bývá spíš rybí (mořský) kolagen

Kolagen na klouby

Především na stárnoucí klouby a chrupavky, kosti či šlachy, které jsou náchylné k různým zraněním, je užívání kolagenu dobré. Zapotřebí bude ale poměrně vysoká dávka, a to kolem 10 g hydrolyzovaného kolagenu denně, aby byl pozorovatelný nějaký efekt související s pohybovým ústrojím.

Pokud jde však o nedenaturovaný kolagen II. typu, stačí 40 mg denně a mělo by to se zdravím kloubů a chrupavek pomoci.

Jak už jsme zmínili, kolagen má jako bílkovina vliv i na regeneraci po cvičení a budování svalové hmoty, takže by se na jeho příjem měli zaměřit i lidé věnující se aktivnímu životnímu stylu.

Kolagen na pleť

Trápí vás pleť bez života, vznikající vrásky nebo suchá místa a celková únava pleti? Zkuste doplnit kolagen! Ideálně byste měla doplňovat asi 2,5 až 5 gramů hydrolyzovaného kolagenu denně po dobu minimálně 4 týdnů pro viditelné výsledky. Při nedostatku kolagenu se také mohou hůř hojit některá zranění kůže.

Zde je důležité zmínit i další látky, které se vstřebatelností kolagenu souvisí, a to především vitamin C, případně i zinek.

Kolagen na vlasy

Pokud se vám vlasy třepí a lámou, jsou suché nebo dokonce vypadávají, může to značit nedostatek kolagenu. Jeho doplnění má vliv nejen na pokožku hlavy ale i na vlasové folikuly, které se v pokožce nacházejí. Proto suplementace kolagenu může pomoci se zmírněním vypadávání vlasů, zrychlením jejich růstu, zlepšení hustoty a s jejich celkovým vzhledem.