Zpět

Vitamíny jako doplňky stravy

Vitamíny se dělí do dvou skupiny: na ty rozpustné ve vodě (B a C) a na ty rozpustné v tucích (A, D, E, K).

Vitamíny jako doplňky stravy. Který z nich se opravdu vyplatí suplementovat?

 

Vitamíny se dělí do dvou skupiny: na ty rozpustné ve vodě (B a C) a na ty rozpustné v tucích (A, D, E, K). Vitamíny B a C je tělo v podstatě schopné přijímat tak dlouho, dokud jich nemá dostatek a zbytek se vyloučí močí. Zároveň je ale lidské tělo nedokáže nijak skladovat, takže pokud dojde k omezení jejich konzumace, nastřádané hladiny rychle klesají.

Druhou skupinu, vitamíny rozpustné v tucích, tělo skladovat dokáže. Největší jejich zásoby jsou uloženy v játrech, takže je nemusíme konzumovat každý den. 

V první řadě je nutné opravdu zdůraznit, že nejlepší možností je přijímat veškeré vitamíny, minerály a další tělu prospěšné látky z pestré stravy. Ne vždy je to ale možné. Když je někdo vegetariánem, veganem nebo musí dodržovat určitou dietu, může dojít k tomu, že zkrátka určitých vitamínů přijímá méně, než by bylo pro tělo dobré.

Pojďme si tedy shrnout, které vitamíny jsou v kterých potravinách a jak je případně možné jejich nedostatek nahradit.

Vitamín A

Jde vlastně o souhrnný název pro několik sloučenin. Mezi t patří i retinol a kdyselina retinolová. Je důležitý pro správné fungování zraku, imunitního systému a zdravou pleť.

Nejvíce ho obsahují především mléčné výrobky, játra, vejce nebo rybí tuk. Důležitý pro jeho vznik v těle je ale také betakaroten, který je ve žlutooranžové zelenině. Tedy například v mrkvi, dýni, batátech nebo i meruňkách.

Nicméně se vitamín A nedoporučuje přijímat v podobě doplňků stravy nebo jiných léků. Především pak v době tehotenství, u kuřáků nebo při onemocnění ledvin a jater.

Vitamín B

Opět jde o souhrnný název pro několik vitamínů. Celkem jich je dokonce osm B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 a B12. Jak už jsme zmínili výš, vitamíny ze skupiny B jsou rozpustné ve vodě, s tak jejich přebytek tělo vyloučí močí. Proto je ale musíme konzumovat každý den, aby nedošlo k jejich nedostatku. Ten se projevuje především různými vyrážkami, akné, šupinatěním kůže nebo prasklými koutky. 

Nedostatek vitamínu B se může týkat v podstatě cokoliv nejvíc jím jsou ale ohroženi vegetariáni a vegani, protože vyloučením masa a živočišných výrobků jejich množství v potravě velmi klesá.

Najdeme ho tedy v kvasnicích, masu, vnitřnostech, rybách, sýrech, celozrnných obilovinách, jáhlech, luštěninách, ořechách, semenech, v některém ovoci (citrusy a banány) a v zelenině (špenát, kapusta a řepa). 

Vitamín C

Přestože je tento vitamín nejspíš jedním z nejvyužívanějších doplňků stravy, není nutné to s ním nijak přehánět. Hodně lidí si myslí že pomáha předcházet nachlazení. To ale není úplně pravda. Pokud se však nachladíte, může vám pomoct k rychlejšímu uzdravení. 

Je důležitý pro správné fungování imutiního systému a další procesy v našem těle. Také jde o antioxidant, který chrání lidské buňly před škodlivými účinky jiných látek.

Najdeme ho především v rostlinných zdrojích. Například v šípku a rakytníku. Důležité jsou i jahody, rybíz, kiwi a citrusy. V zelenině se vyskytuje v brokolici, rajčatech, paprice, zelí nebo v bramborách.

Doplňování vitamínu C ale není u většiny zdravé populace opravdu vůbec potřeba. Více by ho měli konzumovat pouze sportovci, přípdě starší osoby, kuřáci nebo lidé s prací náročnou na psychiku.

Vitamín D

Na rozdíl od ostaních vitamínů si ho naše tělo dokáže dokonce vyrábět samo. Produkuje ho naše kůže, když na ni dopadají sluneční paprsky. Liší se to ale člověk od člověka - a hlavně to závisí na barvě kůže. Lidé se světlou kůží si vyrobí dostatečné množství vitamínu D už po deseti minutách na slunci, lidem s tmavší pletí to trvá asi půl hodiny.

Tělo ho ale dokáže skladovat, a tak si můžeme v létě udělat dostatečné zásoby na zimní měsíce, kdy slunce tolik nesvítí. Ale zároveň je nutné zmínit, že se nedá tak snadno získat z potravy jako ostatní vitamíny. Přeso ho ale najdete v olejovitých rybách, mléčných výrobcích, vejcích a játrech. V rosltinné stravě není

Vitamín D je především důležitý pro správnou funkci imunitního systému. Jeho nedostatek se projevuje především na podzim a v zimě, kdy se můžete cítit unavení, smutní nebo podráždění. 

Doplňovat se doporučuje především starším osobám a těhotným ženám. Také vegetariánům a veganům. Ale protože se jeho nedostatek může týkat opravdu každého, suplementovat ho může většina obyvatel, kteří žijí v zeměpisných šířkách nad jižní Evropou.

Vitamín E

V tomto případě jde o jeden z nejběžnějších antioxidantů. Pomáhá při prevenci vzniku krevních sraženin a při správné funkci imunitního systému. Pokud v těle chybí, může dojít k cohabnutí svalů, problémům se zrakem a později k poškození nervů, jater a ledvin.

U zdravých lidí je jeho nedostatek ale vyjímečný. Tělo si ho totiž ukládá v tukových zásobách. Najdeme ho v rostlinných olejích, ořechách, semenech a listové zelenině. 

Co si z toho všeho odnést?

Pokud je váš jídelníček pestrý, snažíte se (úspěšně) o zdravý životní styl a nejste vegetarián či vegan, nejspíš vám nedostatek žádného z výše zmíněných vitamínů nehrozí. Pokud máte pocit, že vám některý z nich chybí, je lepší navštívit lékaře a poradit se s ním, než po lékárnách shánět doplňky stravy, které při špatné sebediagnostice mohou spíš uškodit než pomoct.