Zpět

Halluxy nebo-li vbočený palec, jak se vyhnout operaci

Druhy, prevence a léčba deformit palců u nohou.

Halluxy nebo-li křivé palce, jak se vyhnout operaci

Máte křivé palce? S České republice těmito problémy trpí každý dvacátý člověk, nejčastěji ženy ve věku od 40 let. Rozhodně v tom nejste sama. Vyskytují se převážně u lidí s nadváhou, nebo s nevhodnou obuví, ale může se jednat i o vrozenou příčinu. Halluxy jsou velice časté u pacienty s plochonožím.

Křivé palce se dělí na vbočený palec, zatuhlý palec a vybočený palec.

Vbočený palec (hallux valgus) je nejfrekventovanější z nich. Palec je ve vbočeném postavení, mění se osa palce, tlakem obuvi vzniká otlak na kůži i zhrubění na kosti. Zatuhlý palec (hallux rigidus) je méně častý, spíše u straších lidí, jelikož je to bolestivé onemocnění způsobené artrózou základního kloubu palce, který ztrácí hybnost. A vybočený palec (hallux varus) je nejméně častá deformita, už jen proto že je při ní palec vychýlen ke střední čáře těla.

Jak a proč halluxy vznikají?

Vbočené palce vznikají v důsledku ochabnutí vazivového a svalového aparátu. Vlivem přetížení vnitřní strany nohy, dojde k přetížení palcové strany nohy, ochabnutí a uvolnění meziprstních svalů a rotaci palce. Tah svalů a šlach pak stahuje palec do vbočeného postavení, mění se osa palce, tlakem obuvi vzniká otlak na kůži i vyrůstky na kosti.

Zatuhlý palec vzniká hlavně díky nevhodné obuvi a trvalém pracovním přetížení. Jde o degenerativní onemocnění největšího článku palce. Artróza tohoto kloubu vede k úbytku chrupavky. Na okrajích kloubních ploch vnikají výrůstky, které následně brání v pohybu kloubu, tzn. palec “zatuhne”.

Vybočený palec je spíše vrozená deformita, získaná není tak častá. Vzniká po úrazech nebo sklerodermií.

Jaká je prevence?

Jelikož nejčastěji vznikají po úrazech je nejdůležitější nekašlat na rehabilitaci. Začít s halluxy pracovat dokud nejsou v extrémních polohách a nebolí. Je to jen a pouze na Vás jak daleko zajdou. Vhodnou prevencí je nákup obuvi, která nebude tlačit prsty k sobě a bude podporovat přirozený tvar Vaší nohy. Pokud nechcete kupovat zdravotní obuv, tak doporučuji ortopedické vložky.

Jak se křivé palce léčí?

Křivé palce nutí lidi zajít až k operativnímu řešení, což může být bolestivé, způsobit ztrátu citu a také se prst dlouho zotavuje. Nemluvě o tom, že operace se lidé většinou bojí. Ale je tu další způsob, jak tento problém vyřešit bez operace. Existují pomůcky pro vyrovnání prstů, které pomáhají přirozeně narovnat prsty, lze je použít v obuvi. Nezapomeňte, že ne všechny problémy s palci se dají vyřešit bez operace. Pokud jde o závažný případ, operace může být nutná. Koupí vhodné, nejlépe zdravotní obuvi, také neprohloupíte. Doporučuji Vám i cvičení podle Dornovy metody, o kterém je i jeden z mých posledních článků, najdete ho zde.

Halluxy sice nejsou až tak závažným onemocněním, ale bolest kterou můžou způsobit při zanedbání závažná je. Nevzdávejte to, a hlavně nenechte halluxy zajít moc daleko, léčba je docela jednoduchá. Můžete zkusit jak cviky, tak korektory. Na nejvhodnější léčbu pro Váš případ se zeptejte obvodního lékaře na doporučení k odborníkovi, nebo ortopeda. Budu ráda, když se mi ozvete, jestli vám moje rady pomohli a těším se na další shledání.