Zpět

Vbočené palce: Jak si vybrat boty, ve kterých nebudete trpět?

Které boty jsou pro vás (ne)vhodné?

Vbočené palce: Jak si vybrat boty, ve kterých nebudete trpět?

Bodavá bolest na boční straně kloubu palce je prvním znamením, že se děje něco špatného. Zvláště ženy si s vbočenými palci zažívají peklo na zemi. Ať je vám třicet nebo šedesát, najednou se nevejdete do oblíbených bot a zažíváte muka, když si do práce vezmete lodičky třeba jen na malém podpatku.

Hallux valgus neboli česky vbočený palec je deformita, která způsobuje změnu osy palce. Ten se špičkou dostává zevně od osy těla a přiklání se k druhému prstu. Na vnitřní straně, v místě základního kloubu palce pak vznikne boule, postupně se přidává bolest. V České republice těmito problémy trpí každý dvacátý člověk, nejčastěji ženy ve věku od 40 let. O halluxech samotných jsme si pro vás v minulosti již připravavili článěk, najdete ho ZDE.

Jak si vybrat obuv, abyste si dále neškodili?

Rozhodně se vyvarujte obuvi se zúženou špicí. Ideální je zvolit obuv z pružných materiálů, která se plně přizpůsobí deformovaným kloubům a nenutí tak palec tlačit na další prsty, protože to může vést až k bolestivému zánětu. Preferujte koženou obuv a zaměřte se na to, aby v místě vyčnívajícího kloubu nebyl žádný šev, který by dráždil postižené místo. Volte raději hladkou či méně strukturovanou obuv, která se snáze po určité době nošení přizpůsobí tvaru nohou.

Ulevíte si proto ideálně výběrem bot přímo vyráběných pro tento typ deformity. Ideální obuv v případě počínajících nebo pokročilých vbočených palců je ta, která je dostatečně široká v oblasti prstů a ani trochu, a to je velmi důležité, nenutí palec být blíže k ostatním prstům než je poloha, ve které je bez obutí. Čím více obuv brání palci být v ose, tím více se problém prohloubí, i když je v jiných ohledech „zdravotní“. 

Mezi naše modely vhodné na halluxy patří například modely Ortho, Comforta a Comfy. Po kliknutí na název modelu se vám zobrazí jeho fotka (v základní černé barvě, máme v nabídce i další) i s popisem a cenou.

 

Základem není léčba, ale prevence

Nejlepší prevencí je péče o nohy – protahování kloubů place, masáže a koupele nohou, protahování Achillových šlach i svalů lýtka a hlavně správná obuv. Pár příkladů, jak cvičit halluxy Dornovou metodou, jsme si pro vás připravili ZDE. Na halluxy se vyrábí i silikonové, nebo látkové korektory. Dají se nechat vyrobit i na zakázku přímo pro vás.

Jelikož nejčastěji vznikají po úrazech je nejdůležitější nekašlat na rehabilitaci. Začít s halluxy pracovat dokud nejsou v extrémních polohách a nebolí. Je to jen a pouze na Vás jak daleko zajdou. Vhodnou prevencí je nákup obuvi, která nebude tlačit prsty k sobě a bude podporovat přirozený tvar Vaší nohy. 

Které boty jsou pro vás (ne)vhodné? 

Špatná a nekvalitní obuv může podle výzkumů až za čtyřicet procent všech defektů nohy.  Nevhodná je v podstatě každá obuv, která vám nesedí. Boty mohou být příliš krátké, ale i dlouhé, či úzké. Nevhodné jsou boty ze špatných materiálů, obuv, která nedýchá a není pro nohy dostatečnou oporou. Svršek obuvi je nejvhodnější usňový, neboť se nejlépe přizpůsobí tvaru nohy a přitom jí umožní „dýchat“. Stélka obuvi by měla být pohodlná a měkčená. Podešev by měl být z flexibilních materiálů tlumících nárazy při chůzi, v její přední části, v místě prstových kloubů, by měla být dostatečně prostorná, pružná a ohebná. 

Halluxy sice nejsou až tak závažným onemocněním, ale bolest kterou můžou způsobit při zanedbání závažná je. Nevzdávejte to, a hlavně nenechte halluxy zajít moc daleko. Na nejvhodnější léčbu pro Váš případ se zeptejte obvodního lékaře na doporučení k odborníkovi, nebo ortopeda. Budu ráda, když se mi ozvete, jestli vám moje rady pomohli a těším se na další shledání.