Zpět

Správná kloubní výživa je důležitá v každém věku

Doplňky stravy na klouby ve formě kolagenu a další

Správná kloubní výživa je důležitá v každém věku 

V dětsví a dospívání, kdy člověk roste, je nutná právě pro příznivý růst a vývoj. Sportovci ocení doplňky stravy na klouby s potřebnými minerály a vitamíny, které jim poslouží při prevenci úrazů namáhaných kloubů. V neposlední řadě je výživa na klouby tématem pro osoby trpíci bolestmi kloubů, omezenou hybností nebo seniory.

Klouby jsou jednou z nejnamáhanější částí lidského těla. Netýká se to pouze již zmíněných sportovců, kteří samozřejm na pohybový aparát kladou ještě mnohem větší nároky. Každý z nás denně nejen při chůzi, ale jakémkoliv pohybu zapojuje klouby.

Jak ale člověk stárne, dochází k jejich přirozenému opotřebovávání, zhoršuje se schopnost regenerace a snázeji dojde k nějakému zranění. Ubývá i chrupavka. V současnosti jsou proto doplňky stravy podporující zdraví kloubů, šlach a chrupavek velmi oblíbené.

Doplňky stravy na klouby

Pokud se snažíte najít nějaké vhodné doplňky stravy, nebude to s vaším hledáním zas tak snadné. Zároveň ale zmíním často omílané pravidlo: zákadem je pestrá a vyvážená strava a zdravý životní styl. Jakékoliv dopňky stravy by měly být pouze podporující a nemělo by se na nich stavět primárně. Je proto nutné se nejprve zaměřit na příjem například kolagenu ze stravy (je především v játrech - hovězích i kuřecích, mléce a mléčných výrobcích, luštěninách, tučných rybách a masových vývarech).

Pak teprve přichází řada na hledání vhodného doplňku. Jak tedy kloubní preparát vybrat? Obecně se takové látky dělí na dva druhy: komplexní preparáty a jednosložkové preparáty. 

Komplexní obsahují kolagen, glukosaminsulfát a chondroitinsulfát. Jsou navíc doplňeny o protizánětlivé složky a mikroživiny podporující zdraví a stavbu pohybového ústrojí.

Jednosložkovým dominuje čistý kolagen v různém množství a různých druhů, který bývá doplněn vitamínem C pro lepší vstřebávání kolagenu.

Kvalitní kloubní výživa by navíc měla obsahovat minimum přidaných látek jako jsou konzervanty, aromata nebo barviva. Také by měla obsahovat základní látky pro stavbu chrupavky - těmi jsou kolagen, glukosaminsulfát a chondroitinsulfát. V neposlední řadě by měl obsahovat látky s protizánětlivýim účinky a látkami, které tlumí bolest.

Žádné vitamíny na klouby nebo minerály na klouby přímo neexistují, ale například vitamín C pomáhá tvorbě kolagenu. Jiné stopové prvky, jako naříklad vitamín D3, mangan, selen, měď, zinek nebo hořčík přispívají k tomu, aby byl váš pohybový aparát zdravý. 

Omega-3 mastné kyseliny pak mají protizánětlivé účinky, pomáhají snižovat bolest a zánět v tělě. Hrají klíčovou roli při normálním růstu a vývoji. Zároveň jejich nízká úroveň v těle může vést k zánětům kloubů.

Kolagen

Přímo o kolagenu jako doplňku stravy máme už článek. V tomto už jen stručně zmíníme kolagen v souvislosti s kloubní výživou. A to se týká především starnoucích kloubů, chrupavek, kostí a šlach. Ty jsou totiž bohužel náchylnější k různým zraněním.

Kolagen je základní stavební složkou pojivových tkání a zajišťuje jejich pevnost a elasticitu. Mimo to, že ho najdeme v zubech, nehtech nebo vlasech, je právě v kostech, šlachách, chrupavkách a kůži.

Funkční pohybový aparát přímo souvisí i s množstvím kolagenu. Jeho nedostatek se mimo jiné může projevovat i tak, že budete mít pocit tuhosti v kloubech, bolesti kostí, páteře, pomaleji se vám budou hojit rány nebo zlomeniny.

Jak ale ze všeho výše zmíněného vyplývá, kloubní výživa a výběr vhodného doplňku stravy je složitou disciplínou. Proto by bylo vhodné, abyste v případě bolesti kloubů, šlach, kostí nebo při jiných problémech s pohybovým ústrojím navštívili lékaře. Jen ten dokáže správně určit, kde je problém a jaké by mělo být jeho řešení. Případně se o svých problémech poraďte s lékárníkem, který by vám do určité míry také měl pomoct.