Zpět

Zdravotní pantofle a jejich cesta na módní vrchol

Lagerfeld: „Tepláky jsou znakem prohry. Ztrácíš kontrolu nad svým životem, tak si koupíš tepláky.“

Zdravotní pantofle, které si vyšlapaly cestu až na módní vrchol aniž by o to usilovaly

Když jsem v roce 1996 pod vánočním stromečkem našla dárek, jenž svým tvarem připomínal krabici s cool teniskami, zažívala jsem podobnou euforii jako Michal Šebek z Pelíšků. A stejně jako on jsem i já cítila velké zklamání, když se v balíčku ukrývalo něco jiného - páskové pantofle. „Potřebuješ nové přezůvky do školy,“ reagovala tehdy má matka. Asi nikoho nepřekvapí, že pak v lednu jsem s nimi na chodbách žižkovské základky moc parády neudělala. Navíc tyto zdravotní pantofle nenosila jen má babička, ale i prarodiče ostatních spolužáků. Snad právě tehdy bylo zaseto semínko mé nenávisti ke korkáčům všeho druhu. Vrcholu má nechuť nosit pantofle dosáhla o deset let později, když jsem s přáteli vyrazila do jednoho z tanečních klubů v Cannes - byla jsem jediná, koho vyhazovač odmítl vpustit. Kvůli pantoflím.

Dámské pantofle

Jedni je milují, druzí nenávidí. A jen málokterý kousek dokáže vzbudit podobné kontroverze jako pantofle. Pantofle jsou unikátní především svým pohodlím a nyní se konečně dostaly do hledáčku předních módních značek.

Jednoho letního dopoledne o dalších deset let později přišel můj tehdejší kolega Marek do kanceláře v černých zdravotních korkáčích. „To ale nemyslíš vážně, že ne?“ reagovala jsem nevěřícně. Nějak jsem si nechtěla připustit, že časy se mění a že tyhle pantofle se stávají módní záležitostí. Do roka a do dne se zdravotní pantofle objevily na pařížské přehlídce značky Céline, letos i v kolekcích Valentino či Rick Owens.

Není možné, aby se tento kousek obuvi stal módním!

Módní návrháři se dlouho bránili myšlence přinést na přehlídková mola něco, co má být především pohodlné, a učinit to moderním. Z věty: „Pantofle na molu?! Ty si snad děláš srandu! ”, ke stylově perfektně padnoucímu pohodlnému kousku obuvi s moderním outfitem - tak bychom popsali vývojovou cestu tohoto, často neprávem opomíjeného typu obuvi.

O tom, že časy se mění, píše ve svém článku pro Esquire Mark McMahon, který v páskových sandálech vyrazil do nejslavnějšího berlínského klubu Berghain. Do jeho útrob přitom bývají vpuštěni jen supertrendy lidé. O hodnocení toho, kdo je dost cool, se stará vyhazovač Sven Marquardt, jenž svým vzhledem připomíná Karla Lagerfelda. A zatímco mnoho mladších a luxusněji oblečených lidí Marquardt vypoklonkoval, McMahona vpustil dovnitř. „Je to oficiální, pantofle jsou cool,“ raduje se v článku McMahon.

Co měl módní svět proti pantoflím?

Móda ve skutečnosti nikdy nekladla důraz na pohodlí, ale pouze a výhradně na estetiku. Pokud žena potřebuje celý den chodit na vysokých podpatcích, za cenu ohrožení svého zdraví – ano, udělá to! Bohové módy to vědí a proto je ani nenapadne dělat kompromisy z hlediska pohodlí. Pamatujete si na slavnou větu velkého Karla Lagerfelda: „Tepláky jsou znakem prohry. Ztrácíš kontrolu nad svým životem, tak si koupíš tepláky.“

A tak v celé historii módy máme odpor k pohodlným kouskům oblečení a obuvi. Pantofle jsou navíc odedávna zdravotní obuví a překonat tak hlubokou propast mezi pojmy zdravotní a módní nebylo vůbec jednoduché. A pak se to stalo… Stále více módních domů, jako jsou Prada a Hermès, začaly na mola tlačit pantofle. Nelze zapomenout, že Hermès oblékl své modelky do tohoto kousku obuvi na loňském pařížském týdnu módy. Netrvalo dlouho a přední módní časopisy ve svých editorialech ukázaly příklady „jak být módní v pantoflích“, „jak sladit pantofle s džínami“ atd.

Zdravotní pantofle

Kvalitní pantofle si jednoduše získali přízeň miliony zákazníků. Přiznávám bez mučení, i já dnes hrdě střídám několik párů pantoflí. Moderní a pohodlné ve stejné větě? Ano, to konečně chceme!