Zpět

Zdravotní obuv

Co je zdravotní obuv? Jaké vlastnosti by měla mít?

Zdravotní obuv

Zdravotní obuv, ortopedická obuv a anatomická obuv jsou víceméně synonyma, jelikož jejich použití neupravuje žádná norma. Nejedná se však jen o marketingový tah, nýbrž ve většině případů jsou to opodstatněné přívlastky. Otázka výběru vhodné obuvi se týká i Vás, tak jako každého. Pro koho vlastně taková je zdravotní obuv určena?

Co není zdavotní obuv

Typická "konvenční" obuv má alespoň čtyři základní chyby kvůli designovým prvkům: nevhodně zvýšený podpatek, malo místa pro prsty, zúžení špičky a tuhá nebo příliš měkká podrážka. Tyto konstrukční prvky jsou obvykle zahrnuty do téměř každého typu obuvi, od módních bot, až po sportovní obuv. Kategorie atletické obuvi může být lehce zavádějící, protože lidé mají tendenci myslet si o sportovní obuvi že je pohodlná, zdravá a velká - není ani jedno z toho. Nohu sice uchrání od zranění (například kotníku), ale z dlouhodobého hledniska není vůbec vhodná. Podíváte-li se pozorněji na většinu sportovní obuvi, uvidíte, že špatné konstrukční prvky, které jsou přítomné i v jiných kategoriích obuvi, jsou stále patrné a stále způsobují problémy s nohami a prsty. 

Co je zdravotní obuv? 

Takže, jak by měla ortopedická obuv vypadat? Měla by mít podrážku, kterou lze snadno ohýbat. Ta umožňuje vaší noze, aby rozkládala váhu, ale zároveň udržuje nohu ve správném tvaru a tím podporuje vytváření svalů nožní klenby. Dalším důležitým bodem je, že zdravá obuv má mít prostor na prsty, který je největší až na koncích prstů, nikoli jen nad bříšky. Místo na špičku, které je nejširší na koncích umožňuje přirozený pohyb prstů. Podrážka u zdravotní obuvi má být pružná, schopná účinně tlumit nárazy přenášející se na klouby a páteř při chůzi a zároveň poskytnout dobrou oporu a to zejména v oblasti prstních kloubů. 

Další vlastnosti jako prodyšnost, hygienická nezávadnost použitých materiálů a hmotnost představu zdravé boty dotvářejí.

Zdravá obuv rozhodně nepotřebuje "technologii kontroly pohybu", nebo něco, čím by se snažila "vylepšit" nebo "kontrolovat" brilantní design lidské nohy. Da Vinci, známý svým detailním studiem lidské antomie, kdysi řekl: "Lidská noha je mistrovským dílem, je to inženýrské umělecké dílo." Úkolem obuvi je prostě respektovat nohu a nechat jí co možná nejvíc “jít” svou cestou.

Zdravotní obuv proti bolesti zad

Stěžujete si na bolesti páteře, kloubů či únavu nohou? Máte příčně nebo podélně plochou nohu? Mohlo by vás překvapit jak moc tyto obtíže ovlivňuje vaše obuv. Největší dopad má volba stélky obuvi. Častou chybou během léčby těchto obtíží při výběru obuvi je moc měkká stélka, například z paměťové pěny. Správná stélka zdravotní obuvi by totiž měla držet nohu ve správném postavení a tím kloubům a páteři ulevovat. Nejideálnější volbou pro vás bude anatomická stélka. 

Zdravotní obuv na halluxy

Řekl Vám někdo, že máte vbočený palec, deformity prstů nebo se Vám tvoří otlaky na chodidlech? Vybírejte obuv která má pro prsty širší prostor nebo speciálně upravenou obuv s neoprenovou vsadkou. V naší nabídce máme několik takových modelů, najdete je zde: https://leons.cz/blog/hallux-valgus/

Dámská zdravotní obuv

Dámy jsou bohužel častejším zákazníkem v prodejnách zdravotní obuvi. Mají totiž jednu zásadní společnou příčinu - podpatky. Pro část žen jsou podpatky pracovní nezbytností a právě ty ve vyšším věku nejčastěji trpí deformitami nohou. Zároveň jsou ale i terčem vyšší genetické predispozice. Proto se doporučuje nošení domácích prezuvek s anatomickou stélkou.