Zpět

Zdravé recepty: Banánové muffiny

Máte už také plné zuby cukroví?

Zdravé recepty: Banánové muffiny

Máte už také plné zuby cukroví? Připravila jsem si pro vás můj osvědčený recept na čokoládovo banánové muffiny a navíc i na druhou variantu zdravé banánové muffiny. U nás doma se po nich vždy jen zapráší :)

Muffiny recept

Na klasické muffiny budete potřebovat: 

200 g hladké a 50 g polohrubé mouky

80 g cukru

1 balení prášku do pečení

1 balení vanilinového cukru

špetka soli

2 vejce

200 ml mléka nebo 200 g jogurtu s trochou mléka

85 g másla

2 banány

Na ozdobu: plátky banánu, kousky čokolády nebo nalámané pekanové ořechy

Bez banánů by šlo o obyčejný základní recept na muffiny, těsto pěkně drží a nakyne i bez nich. Doporučuji ale přidat aspoň 20 g cukru, protože banány jsou samy o sobě dost sladké a těsto osladí.

Příprava muffinů je velice snadná. Sypké ingredience smíchejte v jedné míse a v druhé ty tekuté. Banány rozmixujte nebo rozmačkejte vidličkou a přidejte k tekuté směsi. Potom směsi spojte a pořádně promíchejte nebo rozmixujte. Následně vlijete těsto do formiček. Formy naplňte asi do 2/3, aby nepřetekly. Pečte 20-25 minut na 180°C v předehřáté troubě.

Zdravé banánové muffiny

Muffiny můžeme, stejně jako většinu dobrot, připravit i ve zdravější verzi. Stačí jen vyměnit obyčejnou mouku za špaldovou nebo za rozemleté ovesné vločky (ale pozor, obojí vyžaduje větší množství mléka - na 250 g mouky je potřeba 250 ml mléka), cukr se dá nahradit sladidlem nebo alespoň třtinovým cukrem, čokoláda s 85 a více procenty kakaa, případně se dá použít i klasické kakao.

Další varianty

Z ovoce se dá vykouzlit spousta dobrot. Zatímco do samotného těsta na své luxusní muffiny můžete rozmixovat nebo rozmačkat banán, jiné oblíbené ovoce můžete přidat v celku nebo rozkrájené na kostičky. Mým osvědčeným tipem jsou borůvky nebo na kousky rozkrojené jahody či jablka. Dále se dají použít oříšky v jakékoliv podobě, nasekané i v podobě pomazánek.