Zpět

Zdravá a chutná kuchyně? Ukážeme Vám, jak na to!

1.díl série tipů, triků, a receptů pro zdravou českou kuchyni.

Zdravá a chutná kuchyně? Ukážeme Vám, jak na to!

Svátky jsou za námi, hodně jsme si dopřáli, a teď se raději vyhýbáme zrcadlům a děkujeme Bohu, že jsou Vánoce v zimě a my můžeme schovat naše bříška pod kabátem. To ale není konec světa, právě naopak, je to příležitost. Příležitost se vrátit k běžnému českému vaření s motivací ke zdraví a novým zkušenostem. Připravila jsem si pro vás sérii článků, kde vám představím zdravé rady, tipy a recepty, které využívám ve své kuchyni.

Špatné tuky? Dobré tuky!

Nenávist k tukům posledních desetiletí ovládla svět, a teď už i v běžném obchodě najdeme nízkotučnou verzi prakticky všeho. Pravda je ale taková, že tuky jsou pro naše tělo prospěšné, jen je musíme přijímat ve správném množství a podobě. Jako první se určitě zbavte ztužených tuků, které známe také jako margaríny. Jsou vytvořené uměle a tělo je neumí zpracovávat. Naproti tomu kvalitní máslo nebo olivový olej jsou pro tělo přirozené a obsahují množství esenciálních mastných kyselin a vitamínů. V rámci stravy samotné jsou pak skvělým zdrojem zdravých tuků ryby, které bychom si měli rozhodně dopřát častěji než na Vánoce. Také ořechy mohou být prospěšným zdrojem. Nebojte se ani vajíček, které byli dlouhou dobu haněné jako nezdravé, ale ve skutečnosti tomu tak vůbec není. 

Pravidla zdravého vaření 

Když už používáte zdravé tuky, používejte je chytře. Nádobí s nepřilnavým povrchem vyžaduje méně oleje, protože se jídlo tak snadno nepřipeče. 

Přebytečné kalorie se neskrývají jenom v tucích, ale i v sacharidech a cukrech. Tak například klasické zahušťování moukou je vyloženě špatný nápad. Mnohem líp poslouží zelenina jako brambory či luštěniny, které mají krom nižších kalorii a vyššího obsahu vitamínů také vlákninu, která napomáhá metabolizmu. 

Dávejte pozor na ovoce. Má sice mnohem více vitamínů jako moučník, ale mnohdy zapomínáme, že někdy obsahuje více cukru jako cukroví, což znamená i větší množství kalorii. Když už jíte cukr, snažte se ho zkombinovat s něčím dobrým. Třeba tvaroh představuje skvělým zdrojem bílkovin a zdravých tuků, a dezerty z něho vždycky potěší. 

Jak vytvořit křupavé zdravé hranolky 

Česká kuchyně a smažení mají intenzivní romantický vztah, který jen tak něco nezlomí. Pojďte na to chytře, a když budou příště vaše děti prosit o hranolky, použijte tento recept:

Nakrájejte brambory na požadovaný tvar. Před pečením je vložte do osolené vroucí vody. Povařte je, dokud trochu nezměknou. Tyto polo-uvařené brambory vyjměte z vody, a nechte trochu ochladit, zatím si můžete předehřát troubu. 

Až brambory ochladnou, vložte je do misky. Následně je pokryjte rozumným (neutopte je!) množstvím olivového oleje, přidejte pepř, sůl a koření, které máte ráda. Já osobně miluju kombinaci rozmarýnu, papriky a česneku. Potom tuto kombinaci hezky promíchejte, nechte chvíli odstát, a pak vyložte na plech, který vložíte do rozehřáté trouby. 

Díky předvaření získají brambory při pečení krásně křupavý povrch, bez nutnosti utopit je v litru nekvalitního oleje. Nechte hranolky v troubě, dokud nebudou propečené podle vaší chuti. Následně je vyjměte, vysypte do misky, a nechte si chutnat. 

Tipy a triky pro dobré stravování

Co se týče cukru, mám pro vás jednu radu, která mi v živote náramně pomohla. Když dostanete chuť na sladké, dejte si trošičku medu, horké čokolády, nebo pár koleček banánu, ale pak se překonejte a jídlo odložte. Mnohdy zaměňujeme chuť na sladké s hladem, a tak jsme schopni spořádat kila čokolády v touze nasytit se. Ve skutečnosti ale našemu tělu úplně stačí malá dávka cukru aby bylo spokojeno. 

Pijte hodně vody, nejlépe perlivé a minerální, která zasytí, a dodá často chybějící minerály. Dobrou investicí jsou také kvalitní zelené a černé čaje, které mají mnoho pozitivních účinků, od lepší mentální činnosti, až po trávení či tlak. Chleba, těstoviny, či knedlíky se vždy dají nahradit zeleninou, která má nejen méně kalorii a více vitamínů, ale také je mnohem lehčí pro náš metabolizmus. Pro lepší trávení se dívejte se po potravinách s vysokou hladinou vlákniny, jako jsou luštěniny, brokolice, či dýně. 

Tak jsme se dostali na konec dnešního článku. Doufám, že vám moje rady pomohou a těším se na vás u dalšího dílu ☺