Zpět

Vitamíny na vlasy

5 tipů, díky kterým v roce 2022 dosáhnete svých vysněných vlasů

5 tipů, díky kterým v roce 2022 dosáhnete svých vysněných vlasů

Kdo by netoužil po zdravých vlasech, které jsou lesklé, pevné a neustále rostou. Na internetu se nachází nepřeberné množství nejrůznějších rad a postupů, avšak většina z nich vašim vlasům vůbec nepomáhá. Proto jsme dali dohromady 5 tipů, které vám vaši cestu za krásnými vlasy jednoznačně usnadní. 

JAK DOBŘE ZNÁTE SVOJE VLASY?

První bod vás nejspíše překvapí, ačkoliv ho pokládám za ten nejdůležitější. Na internetu najdete protichůdné názory, například ohledně česání mokrých vlasů. Obecně se tvrdí, že se mokré vlasy snadno lámou, což sice může platit ve světě rovných nebo mírně vlnitých vlasů, ale když si zkusíte rozčesat vlnité či kudrnaté vlasy, poškodíte si je mnohem více a jako bonus budete vypadat jako bývalý poslanec Dominik Feri. Tímto příkladem chci ukázat, jak se péče liší u různých typů vlasů. Prvním krokem je tedy určit, jaký typ vlasů máte podle tvaru, tloušťky, struktury a částečně hustoty, velkou roli také hraje, zda jsou vlasy barvené a případně jakým způsobem. Pak už se jenom zbývá poohlédnout po technikách a produktech, které jsou určené přímo pro váš typ vlasů. Přirozené kudrnaté vlasy nikdy nebudou reagovat jako ty, co jsou rovné, tenké a několikrát zesvětlované. 

SPRÁVNÉ MYTÍ - PŮL ÚSPĚCHU

Pokud pro vás mytí vlasů představuje opláchnutí šamponem a zabalením do ručníku, máte co dohánět. Není třeba používat milion produktů, základ byste ale měli rozšířit o kondicionér pro pravidelné mytí a dále o masku, kterou jednou za čas (podle potřeby) pořádně vyživíte vaše vlasy. A ve sbírce by neměl chybět ani bezoplachový balzám.

Vlasy si nemyjte tak často, opět záleží na typu vašich vlasů, některé se zkrátka mastí rychleji, každopádně není od věci si je trochu vytrénovat tím, že budete postupně prodlužovat dobu mezi jednotlivými mytími. Šampon vmasírujte ke kořínkům k pokožce hlavy, kterou zbavuje nečistot a mazu, nenanášejte ho do celé délky. Do dvou minut ho opláchněte a celý proces ještě jednou zopakujte. Do opláchnutých, s citem vyždímaných vlasů naneste kondicionér a nechte ho působit dle doporučení na obalu, obvykle to bývá okolo 3-10 minut. Následně ho důkladně vymyjte, vlasy lehce vyždímejte a zabalte je do hedvábného trička nebo speciálního šetrného ručníku, aby se zbytečně nepoškodily. 

PEKELNÁ TEPLOTA A SVAZOVÁNÍ VLASŮ

Naše vlasy nejsou odolné vůči vysokým teplotám a mohou se snadno spálit. Nejlepší je vyhnout se fénům, kulmám, žehličkám a podobným věcem. Jednou za čas se nic nestane, používat je na denní bázi však nedělá žádnou dobrotu. Fén nastavte na nižší výkon a studený vzduch, žehličku nahřejte na co nejnižší teplotu a hlavně používejte kvalitní přípravky na ochranu před teplem. 

Nešetrné svazování vlasů má podobný dopad, jako časté vystavování vyšším teplotám. Některé gumičky vlasy trhají samy o sobě, některé jsou nevhodné v kombinaci s určitým účesem. Vlasy náhodně nezamotávejte, pohlídejte si, kde a jak je svazujete. Pevně svázané vlasy, které postrádají jakýkoliv prostor k pohybu, jsou možná upravené, ale opět vedou ke zbytečnému vytrhávání a lámání. Všem doporučuji větší gumičky, které netáhnou a mají na sobě ochrannou vrstvu, například v podobě sametu. 

BEZ VNITŘNÍ PÉČE SE DALEKO NEDOSTANETE 

Nejspíš jste to už milionkrát slyšeli, přesto tento bod nelze přeskočit. Faktem je, že můžete používat nejlepší produkty na trhu, dopřávat svým vlasům dostatečnou péči, ale bez zdravé stravy plné vitamínů a minerálů, dennodenní hydratace a kvalitního spánku opravdu zdravých vlasů jen tak nedocílíte. Nikdo od vás neočekává nastolení životního stylu à la přísná dieta, omezení nápojů na vodu a pravidelný 10hodinový spánek, to by měla vaše cesta hodně rychlý konec. Není třeba se zbytečně týrat a dávat si nereálné cíle. Stačí trochu obohatit vaši stravu o určité potraviny, dostat do sebe kromě litru kávy a ochucené minerálky vodu, několikrát během dne a naplánovat si čas tak, aby vám zbylo dost času na spánek a nečekalo vás několik probdělých nocí za sebou. 

VITAMÍNY NA VLASY

Výše zmíněné rady jsou základním kamenem zdravé péče o vlasy. Doplňky stravy se poté postarají o posílení efektu a urychlení celého procesu. Nejsou to zázračné tobolky a nemá smysl je užívat, pokud nezměníte vaši vlasovou rutinu. Jaké vitamíny byste měli vyhledávat? 

Skvělým pomocníkem je vitamín B, který okysličuje a vyživuje pokožku hlavy, což vede k rychlejšímu růstu pevných vlasů, a to v celé délce. Mimo to zabraňuje častému vypadávání vlasů.

Nezbytnou součástí procesu tvorby kolagenu, jenž je součástí vlasové struktury, je  vitamín C. Napomáhá pevnosti a pružnosti vlasů. 

Posledním z top 3 je vitamín E, který díky svým antioxidačním účinkům napomáhá obnově kožních buněk a podporuje tak růst zdravých vlasů. Lze zakoupit speciální kolagen na vlasy, který se jakožto další malý pomocník stará o elasticitu, lesk a odolnost vlasů, podporuje jejich růst a omezuje vypadávání. 

Dále bych doporučila Biosil, potravinový doplněk, který obsahuje biotin (vitamín rozpustný ve vodě, dříve nazývaný “vitamín H” z německého Haut - kůže, a to díky léčivým účinkům na kožní problémy), zinek či kyselinu pantothenovou. Kromě zdravějších vlasů přispívá vaší pokožce a nehtům. 

Na závěr je nutno dodat, že se změny nedostaví po prvním umytí, dost možná ani po prvním měsíci. Chce to čas, než přijdete na věci, co vám nejvíc sedí a také než se vlasy nové péči přizpůsobí a začnou na ni viditelně reagovat.

Přejeme hodně štěstí na cestě za zdravými vlasy a doufáme, že to díky drobným změnám ve vaší vlasové rutině dokážete.