Zpět

Vitamín C

Víte k čemu je v našem těle potřeba vitamín C?

Vitamín C

Víte k čemu je v našem těle potřeba vitamín C? A víte, v jakých potravinách ho je tolik, že žádné další prášky nebudete potřebovat?

Vitamín C účinky

Tento vitamín je pravděpodobně jedním z nejvyužívanějších doplňků stravy. Je důležitý pro náš imunitní systém a funkci dalších procesů v lidském těle.

Jde také o antioxidant, což je látka omezující aktivitu volných radikálů. V těle chrání lidské buňky před škodlivými účinky volných radikálů. Často se antioxidanty přidávají do potravin, které by nadměrná oxidace poškodila. Tam ho známe jako kyselinu askorbovou.

Vitamín C v lidském těle

Je nezbytný pro zdraví zubů, kostí a chrupavek, funkci cévního systému, pro pružnost pokožky nebo pro správnou funkci nervového systému. Zároveň pomáhá ke snížení míry únavy a vyčerpání, podporuje také naši psychickou pohodu. Podporuje v činnosti vitamín E a zvyšuje vstřebávání železa.

Nedostatek vitamínu C vede ke snížení odolnosti vůči některým patogenům. Nejčastěji se o vitamínu C mluví v souvislosti s celkovým zdravím člověka a pak především v souvislosti s nachlazením. Podle dosavadních výzkumů však vitamín C nefunguje při nachlazení tak, jak si většina lidí myslí.

Preventivní suplementace vitamínu C totiž nesnižuje výskyt nachlazení v běžné populaci, což znamená, že vám nepomůže od případné infekce. Nemá smysl proto užívat vitamín C preventivně v období nachlazení.

Pokud se však nachladíte, zvýšení jeho příjmu až na 6-8 gramů denně vám pomůže vypořádat se s nemocí rychleji. Například pak v souvislosti se zápalem plic bylo zjištěno, že mu vitamín C může pomoct předcházet, ovšem ne v takto vysokých každodenních dávkách.

Lidé, kteří to s doplňováním vitamínu C přehánějí, si mohou koledovat o předávkování. Způsobit ho mohou dávky větší než 2000 miligramů (tedy 2 gramy) denně. To se může projevovat průjmem, zvracením, bolestmi hlavy i křečemi. Přestože je vitamín C rozpustný ve vodě, dávky vyšší než 3000-4000 miligramů tělo už ani nedokáže zpracovat a mohou se tvořit ledvinové kameny.

Kdy užívat vitamín C?

Doporučená denní dávka pro zdravého člověka se pohybuje mezi 80-100 miligramy denně.

Na zvýšený příjem by se měli zaměřit především sportovci, starší osoby, kuřáci nebo lidé s prací náročnou na psychiku. I těhotným a kojícím ženám se doporučuje denní příjem zvýšit, a to přibližně o třetinu. Také jsme už zmínili jeho význam při rychlejším uzdravení především z nachlazení.

U dětí je to s vitamínem C o trochu jinak, novorozenci potřebují okolo 40-50 miligramů denně, pak jeho potřeba klesne a s věkem opět stoupá. 

Vitamín C v potravinách

Je mnoho rostlinných zdrojů, které jsou bohatým zdrojem vitamínu C. Mezi ně patří především šípek a rakytník. Opomíjet bychom rozhodně neměli jahody, rybíz, a to jak červený, tak černý, nebo kiwi. Dále pak citrusy – jako citrón, pomeranč, grapefruit i limetka.

Ze zeleniny je důležité zmínit brokolici, rajčata, papriku, zelí, papriku nebo brambory.

Za zmínku rozhodně stojí acerola (také malpígie), což je keř pocházející z tropů a subtropů Střední Ameriky, Karibiku a severních částí Jižní Ameriky. Nejvíce je rozšířen na území Brazílie. Plodem této rostliny jsou červené či oranžové peckovice. Jinak se jí říká také barbadoská nebo západoindická třešeň. Významné jsou právě pro vysoké dávky vitamínu C.

Doplňování vitamínu C

Doplňování tohoto vitamínu u většiny zdravé populace není vůbec potřeba. Při pestrém a zdravém jídelníčku a úměrné fyzické zátěži si vystačíme se zdroji vitamínu C v naší stravě. Skupiny, které by se měli na zvýšený příjem zaměřit, jsme už zmínili výš v textu.

Nejlepší je také jít na suplementaci přirozenou cestou, ale to občas zkrátka nejde. Pak je důležité vybrat kvalitní doplněk stravy. Ten by měl obsahovat minimum přídavných látek jako jsou konzervanty, plnidla a aromata. Zároveň by se z něj měl vitamín C uvolňovat postupně.

Takový doplněk by také měl obsahovat vitamín C ve vysoce vstřebatelné formě. Může jít buď o lipozomální vitamín C nebo výtažky pocházejících z přírodních zdrojů – tedy třeba ze zmiňované aceroly.