Zpět

Vitamín B

Vitamín B v potravinách a jeho účinky

Vitamín B

Vitamíny ze skupiny B patří mezi vitamíny rozpustné ve vodě, stejně jako například vitamín C. Označení vitamín B je ale nesprávné, neexistuje totiž jeden samostatný, ale jde o velkou skupinu vitamínu s označením B. 

Řadí se mezi ně vitamín B1 (thiamin), vitamín B2 (riboflavin), vitamín B3 (niacin), Vitamín B5 (kyselina panthotenová), vitamín B6 (pyridoxin), vitamin B7 (biotin), vitamín B8 (kyselina listová) a vitamín B12 (kobalamin).

Každý z nich má v těle svou nenahraditelnou funkci a společně jsou důležité pro správné fungování metabolismu. Podílí se na produkci červených krvinek, mají na starost prevenci kardiovaskulárních onemocnění, dodávají energii a podporují metabolismus, podílí se na správném vývoji plodu v těhotenství, pomáhají při stresu a také se podílí na kvalitě pokožky, nehtů a vlasů.

Vitamín B v potravinách

Tělo je samo nedokáže vyprodukovat, a tak je důležitý jejich příjem z okolních zdrojů. 

Najdeme je především v kvasnicích, masu, vnitřnostech, rybách, sýrech, celozrnných obilovinách, v jáhlech, luštěninách, ořechách, semenech nebo ovoci (citrusy, banány) a zelenině (špenát, kapusta nebo řepa). 

Bohužel se ale velká část vitamínu vytratí při tepelné úpravě. A to jak mrazením, tak vařením. 

Stejně tak jako u jiných mikronutrientů (tedy látek mezi které se řadí vitamíny, hořčík, omega-3 mastné kyseliny, vápník nebo zinek) i zde platí, že nejlepší pro jejich příjem je pestrá a vyvážená strava. Tyto látky jsou nezbytné pro správné fungování lidského těla a jejich příjem by měl pocházet v první řadě ze stravy

V doplňcích stravy se s vitamíny ze skupiny B samostatně téměř nesetkáme. Nejčastěji jsou nabízeny ve formě doplňků s názvem B-komplex. Ani takové doplňky stravy však často všechny vitamíny z této skupiny neobsahují. Přesto se doporučuje užívat všechny vitamíny ze skupiny B společně, aby se podpořily v jednotlivých účincích.

Vitamín B účinky

Na co je dobrý vitamín B? Už jsme zmínili, že vitamíny z této skupiny jsou nutné pro správné fungování metabolismu. 

Vitamín B1 hraje roli metabolismu cukrů a škrobů.Také je důležitý pro činnost nervové soustavy. Například působí proti únavě. Je důležitý i pro zdraví srdce, správné trávení nebo zdraví svalů.

Vitamín B2 zajišťuje, aby byla zdravá naše pleť, nehty a vlasy. Je také důležitý pro dobrý stav očí, funkci srdce a dalších orgánů. Také hraje roli při rozkládání sacharidů, bílkovin a tuků, čímž ovlivňuje celkovou energetickou přeměnu v organismu.

Vitamín B3 se pak podílí na metabolismu aminokyslein. Je nutný pro uvolňování energie z potravy. Potřebujeme ho, aby naše tělo bylo schopné rozložit jídlo, které jí.

Pokud se uzdravuje z nemoci nebo po úrazu, vhod přijde vitamín B5, který podporuje tvorbu nových buněk. Také zlepšuje kvalitu kůže, nehtů a vlasů. 

Vitamín B6 pomáhá tvořit protilátky organismu. Účastní se metabolismu aminokyselin a sacharidů. Také ovlivňuje naši náladu a kognitivní funkce. Je důležitý pro normální vývoj mozku a funkci nervové soustavy.

Vitamín B7 má vliv na využití glukózy. Také mohou jeho extrakty působit léčivě na různé kožní problémy. Podílí se totiž na kvalitě pleti, nehtů a podporuje růst vlasů.

Vitamín B9, tedy kyselina listová, je nezbytná pro syntézu nukleových kyselin, při krvetvorbě a je velmi důležitá pro normální růst a vývoj plodu. Zvýšený příjem by měly mít těhotné ženy, ideálně dokonce už tři měsíce před samotným otěhotněním.

V neposlední řadě je tu pak vitamín B12, který má vliv na naše emoční zdraví, psychickou odolnost a imunitní systém.

Jak se projevuje nedostatek vitamínu B

Koho se může týkat nedostatek vitamínů ze skupiny B? Velmi obecná odpověď zní, že v podstatě kohokoliv. Z výše zmíněného vyplývá, jak důležitou roli vitamíny ze skupiny B v těle mají. Zároveň jich je tolik, že se prakticky nelze zaměřit na suplementaci jednoho konkrétního. 

Vitamíny skupiny B jsou navíc propojeny a navazují na sebe. Jejich funkce se doplňují.

Proto jsme už mluvili o vyvážené stravě, která by měla příjem pokrýt. Pokud však nestačí, je zde velká spousta možných doplňků stravy, které by měly v příjmu dopomoct.

Na zvýšený příjem vitamínů skupiny B by se měli zaměřit především ti, kteří jsou starší 50 let, těhotné ženy a vegetariáni nebo vegani. Dvě posledním skupinám mohou některé vitamíny B chybět, protože vyloučením masa a živočišných produktů jejich množství v potravě rapidně klesá.

Zároveň lidé, kteří nedbají na zdravou stravu a vyvážený jídelníček nebo nadměrně konzumují alkohol mohou pociťovat nedostatek některého z vitamínů.

Nedostatek vitamínu B se může projevovat především na kůži - růzými vyrážkami, akné, šupinatěním kůže nebo prasklými koutky. Také můžete pociťovat únavu, slabost, podrážděnost a úzkost. Také anémie může být projevem nedostatku těchto vitamínů. Nedostatek může také přispívat k neurologickým a psychiatrickým poruchám.

B-komplex

Jde především o obchodní označení doplňků stravy, které obsahují vitamíny skupiny B. Pokud máte podezření na nedostatek některého z vitamínů z této skupiny a pestrou stravou nejste schopni ho dohnat, je možné po suplementu sáhnout. 

Pokud jste ho nikdy předtím neužívali, nenechte se rozhodit žlutou močí, kterou budete po jeho užití vylučovat. Ta je totiž známkou toho, že se vitamíny v těle správně metabolizují.