Zdravé vánoční cukroví
Vánoční mlsání zdravěji? Jde to i bez odpírání!
Zdravé vánoční cukroví
Kvapem se blíží svátky. Pro většinu domácností to znamená hodiny a hodiny pečení, vaření a nakupování. Zároveň nastává nejkritičtější období k nabírání z vánočních sladkostí. Na návštěvách u přátel a rodiny před vás postaví talíře s dobrotami a je obtížné takovým nástrahám odolat. Vydejte se letos cestou kompromisu a mlsejte zdravěji alespoň doma! Zdravějšími, ale neméně chutnými druhy cukroví navíc určitě oslníte i příbuzné, kteří by se mohli inspirovat k pečení pro další rok.
Jablečný závin
Trochu zdravější verze oblíbeného českého dezertu, bez kterého se neobejde žádná hospodyňka. Na vánoční jablečný závin budete potřebovat:
Na těsto:
-
220 g celozrnné žitné mouky a 10 g na podsypání
-
100 g nízkotučného tvarohu
-
50 ml nízkotučného mléka
-
1 vejce (M)
Na náplň:
-
500 g nastrouhaných jablek
-
2 lžičky skořice (cca 10 g)
-
50 g rozinek (ideálně bez cukru)
-
40 ml rumu nebo 1 lžička rumového aroma
Jak na to?
-
Rozinky nechte louhovat v rumu alespoň hodinu.
-
Jablka zbavte jádřinců, umyjte a nastrouhejte nahrubo. Přidejte skořici a podle chuti případně doslaďte sladidlem bez kalorií (například stévií, nebo medem).
-
Vmíchejte rozinky s rumem. Můžete přidat i nadrobno nasekané ořechy.
-
Smíchejte všechny ingredience na těsto a pořádně vyhnětejte v těsto ručně, nebo pomocí kuchyňského robota.
-
Těsto rozdělte na poloviny a každou polovinu rozválejte do čtvercového tvaru, podsypejte moukou.
-
Jablka rozdělte na poloviny a naneste na těsto rovnoměrně téměř až do okrajů.
-
Těsto sviňte, okraje přehněte, přemístěte na pečícím papírem vystlaný plech a mírně přimáčkněte.
-
Pečte 40 – 50 minut na 170 °C v předehřáté troubě, hlídejte, ať se těsto nespálí.
Vanilkové rohlíčky
Kdo by neznal vanilkové rohlíčky. Křehké těsto obalené v cukru, jak by to vůbec mohlo mít zdravou verzi? Tak se koukejte :) Na zdravější vanilkové rohlíčky budete potřebovat:
Suroviny:
-
50 g lískových oříšků
-
100 g másla
-
150 g špaldové mouky
-
20 g třtinového cukru
-
1 vanilkový cukr
-
1 žloutek
-
špetku soli
-
cukr moučka (nebo mandlová mouka) na obalení
Jak na to?
-
Odvažte si lískové oříšky do pekáčku, předehřejte troubu na 200 °C a oříšky tak, jak jsou (se slupkou), opékejte po dobu 3–5 minut (podle velikosti), až se příjemně rozvoní. Následně vychladlé oříšky namelte nebo nastrouhejte na drobno.
-
Odvažte si do mísy mouku, cukr, změklé máslo, přidejte špetku soli, vanilkový cukr, žloutek a nasekané oříšky a dobře promačkejte.
-
Až bude těsto hezky držet pohromadě, bude spojené a hladké, zabalte ho do potravinové fólie a dejte ho na hodinu a půl odpočinout do lednice.
-
Odpočaté těsto vyndejte z lednice, lehce ho zpracujte, vytvořte z něj hada a nakrájejte ho na menší kousky. Každý kousek jemně rozválejte do tvaru „housenky“. A vytvořte z něj podkovičky.
-
Rohlíčky pečte v předehřáté troubě při 150 °C asi 15–20 minut (prostě podle velikosti) a dalších 5–10 minut dopékám na 100 °C vyskládané dostatečně od sebe na pečicím papíře.
Vosí hnízda
Toto je náš domácí favorit. Osobně zbožňuji vosí hnízda. Na zdravá vosí hnízda budete potřebovat:
-
200 g ovesných vloček
-
90 g sušených a vypeckovaných datlí
-
20 g kvalitního kakaa
-
20 ml rostlinného mléka
-
80 g másla
-
2 polévkové lžíce rumu
-
20-25 kukuřičných piškot
Na náplň:
-
půlku balení BIO vanilkového pudinku
-
2 lžíce rumu
-
250 ml madlového nebo kravského mléka
Jak na to?
-
V mixéru si rozmixujte ovesné vločky na jemnou mouku. Mouku si vysypej do mísy, kde budete vše míchat. V mixéru si také rozmixujte i vypeckované datle a přisypte je do mísy k ovesné mouce.
-
Do mísy dále přidáme holandské kakao, mléko, máslo (které je dobré si předem cca hodinu vyndat z lednice) a rum.
-
Rukama vytvořte celistvé těsto a dejte jej do lednice na 20 minut odpočívat. Mezitím si připravte úlíky a z pár piškot si vytvořte mixérem nebo ručně jemnou drť, kterou budete používat na vysypání úlíkových formiček, aby se na ně těsto nelepilo.
-
Uvařte pudink podle návodu a přidejte rum. Ještě teplým pudinkem budete vosí hnízda plnit.
-
Z lednice si vyndejte těsto, uždíbněte si kousek těsta (podle velikosti formičky) a natlačte jej do předem vysypané hnízdové formičky. Uprostřed vosího hnízda udělejte druhým koncem vařečky díru, nalijte do ní náplň a přiklopte piškotem. Takto pokračujte, dokud ti těsto nedojde.
Ovesné sušenky
Byť trochu netradičním vánočním cukrovím mohou být i ovesné sušenky. Na ně budete potřebovat:
-
1 hrnek ovesných vloček
-
1 hrnek špaldové mouky (můžete použít klasickou hladkou)
-
1/2 hrnku třtinového cukru
-
1/2 hrnku strouhaných vlašských nebo lískových ořechů
-
130 g másla
-
3 lžíce javorového sirupu nebo medu
-
2 lžíce vody
-
1 1/2 lžičky jedlé sody
-
špetka skořice
-
lžička vanilkové esence
-
dále můžete použit: 4 lžíce slunečnicových semínek, lněných (drcených), sezamových, sekaných dýňových, máku, …
Jak na to?
-
Ve velké míse smíchejte vločky, prosátou mouku, cukr, skořici, vanilku a ořechy.
-
V malém hrnci rozehřejte máslo spolu se sirupem. V horké vodě rozmíchejte sodu a přidejte ji k rozehřátému máslu. Máslovou směs následně nalijte k suché vločkové směsi, dobře promíchejte.
-
Lžičkou tvarujte malé hromádky na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech. Nechávejte dost místa mezi jednotlivými, protože se při pečení roztečou na tenké placičky.
-
Pečte 15-20 minut na 150° v předem rozehřáté troubě do zlatohněda. Ještě horké je uvolněte nožem od plechu a nechte vychladnout na mřížce. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
Doufám, že vám recepty budou vyhovovat. Sama jsem každý z nich vyzkoušela a všichni u nás doma si pochutnali. Za Leons Vám přeji šťastné, zdravé a veselé Vánoce :-)
Sledujte nás na: