Zpět

Vánoční cukroví

Na babiččino vánoční cukroví nic nemá

Vánoční cukroví

Na babiččino vánoční cukroví nikdy nic nemá. Co ale letos upéct, abychom se mohli vyrovnat naším předkům svými recepty? Připravila jsem si pro vás několik tipů na nezdravé i zdravé vánoční cukroví, které mám sama vyzkoušené. 

Nejlepší vánoční cukroví

Většina klasického vánočního cukroví stojí na kvalitních surovinách hladká mouka, máslo a cukr. Pojidlem bývá vejce nebo žloutek. Aby bylo těsto co nejjemnější a opravdu křehké, je třeba je zpracovávat rychle a použitý tuk má být chladný, nakrájený na menší kousky. Nutností je pak odpočívání hotového těsta v chladu, alespoň několik hodin, mnohem lépe se pak tvaruje. Těsta na vánoční cukroví ale mohou v chladu odpočívat klidně i týden, dají se i zmrazit a před dalším použití nechat povolit. Z ledničky vždy vyndejte těsto asi 15 až 20 minut před tvarováním, pokud v něm ale tuk příliš změkne a při zpracovávání se lepí, dejte ho opět na chvíli do chladu.

Linecké cukroví

Linecké cukroví je moje nejoblíbenější. Proto jsem se s vámi chtěla podělit o roky vyzkoušený recept podle kterého pekla už moje maminka. Na klasické linecké cukroví budete potřebovat: 

hladká mouka 210 g

máslo 140 g

cukr moučka 70 g

žloutek 2 ks

vanilkový cukr 1 ks

citronová šťáva 1 lžička

cukr moučka na vyvalování těsta

rybízová marmeláda na promazávání

Máslo vyndáme z ledničky v předstihu, všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu. Mezitím prosijeme mouku a cukr moučku pomocí jemného sítka. Do mísy dáme cukr, mouku, máslo, citronovou šťávu a dva žloutky a začneme rukama propracovávat. Až se vytvoří drobenka, těsto vyklopíme na vál a dále zpracováváme, dokud nebude úplně hladké. Těsto musí mít naprosto hladkou konzistenci, ale zase se nesmí lepit k válu. Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme do lednice minimálně na hodinu odležet.

Vyjmeme těsto z lednice a rozdělíme si ho na 3–4 menší kusy, které vyválíme, základem je, aby každá várka těsta, kterou vyvalujeme, byla dostatečně studená. Těsto rozválíme na plát, který nesmí být příliš tenký. Při vyvalování těsto jemně podsypáváme prosátým moučkovým cukrem, který nám zaručí, že zbytky těsta můžeme použít na další kolečka, v těstě nepřibude žádná mouka a díky tomu po upečení bude cukroví krásně vláčné, nebude tvrdé a nebudou se na něm dělat stroupky, jen je třeba mít na paměti, že těsto bude pokaždé o trochu sladší. Vykrájená kolečka pečeme na 180 °C asi 10 minut. Troubu hlídáme, stává se, že každý kousek je upečený v jinou chvíli.

Hotové za pár dní promazáváme rybízovou marmeládou.

Nepečené cukroví

Nepečené cukroví z piškotů je naší další rodinnou tradicí. Nejoblíbenější jsou kávová zrna a domácí Rafaello kuličky. 

Nastrouhejte 120 g piškotů, přidejte 140 g másla, 50 g cukru moučky, 100 g  mletých vlašských ořechů, skořici, 4 lžíce rumu a 4  lžíce kakaa. Přísady smíchejte dohromady a vypracujte polotuhé těsto, které nechte odpočinout v chladničce. Potom vytvarujte kávová zrna, velká asi 3 centimetry. Do každého zrna zabalte ořech nebo mandli. Opět dejte ztuhnout a nakonec hotová zrna máčejte v čokoládové polevě.

240 g mletých dětských piškotů, 2 balení bílé čokoládové polevy (nahrubo nastrouhané), 1 velkou tubu slazeného kondenzovaného mléka, 6 lžic mandlového rumu a 100 g másla smícháme a ze vzniklé hmoty ukrajujeme lžičkou malé kousky. Touto hmotou obalíme celé loupané madle a ukoulíme z něj pěknou kuličku a ihned obalíme v kokosu. Necháme do druhého dne oschnout.

Masarykovo cukroví

Tento druh cukroví byl prý nejoblíbenějším cukrovím prezidenta Masaryka. Recept měl od své maminky a o vánocích u něj nikdy toto cukroví na stole nechybělo. Poprvé jsem ho zkoušela před dvěma lety a vždy se po něm jen zapráší. Na Masarykovo cukroví budete potřebovat:

hladká mouka 170 g

moučkový cukr 60 g

máslo 120 g

žloutek 1 ks

celé lískové ořechy 100 g

moučkový cukr na obalení

hnědý cukr na obalení

Lískové ořechy namočíme asi na dvě hodiny do studené vody, aby se později daly snadno krájet.

Moučkový cukr vyšleháme s rozpuštěným máslem do krému, přidáme žloutek, znovu krátce zašleháme, přidáme prosátou hladkou mouku a vytvoříme těsto.

Nakonec do těsta zapracujeme celé lískové oříšky. Těsto rozdělíme na dvě části, vyválíme z nich válec o průměru asi 3 cm.

Válečky zabalíme do potravinářské fólie a ideálně přes noc je necháme ztuhnout v lednici. 

Těsto vybalíme z fólie a válečky obalíme v hnědém cukru. Následně je nakrájíme ostrým nožem asi na půlcentimetrové plátky. Předehřejeme troubu na 170 °C.

Plátky vyskládáme na plech s pečícím papírem a dáme je péct na zhruba 15 minut. Až začnou růžovět, je hotovo. Sušenky ještě teplé opatrně obalíme v moučkovém cukru.