Vánoce zdravě, aneb jak udělat Vánoce zdravější?
Jak se vyhnout dalším předsevzetím o hubnutí? Zkuste zdravější Vánoce!
Jak udělat Vánoce zdravější?
Vánoce jsou pro váš organismus a váhu velikým strašákem. Jak se vyhnout dalším předsevzetím o hubnutí? Zkuste zdravější Vánoce!
Už nějakou dobu je u nás v Čechách zajetý zvyk, který není až tak pohádkový. Ano typujete správně, přejedený tatínek (nebo dědeček) v gauči u televize, v jedné ruce pivo a v druhé ovladač od televize. Pokud chcete tento zvyk změnit, zkuste tento rok štědrovečerní večeři trochu odlehčit.
Kapr v trojobalu je pasé
Mezi tradiční součást vánoční večeře v Česku patří kapr v trojobalu. Pokud patříte mezi milovníky ryb, doporučuji Vám vynechat tento rok smažení. Pro kapra to znamená absolutní ztrátu omega-3 mastných kyselin, proto doporučuji raději upéct kapra podle následujícího receptu. Pokud se přece jenom nechcete vzdát klasiky, dbejte aby olej byl čerstvý a pořádně rozpálený, ryba ho potom nasákne méně.
Na zhruba 4 porce si připravte:
800 g kapra
60 g másla
Šťáva z 1 citrónu
Směs bylinek, sůl, pepř
Trochu vody
-
Kapra umyjte, popřípadě očistěte od šupin a nakrájejte na filety.
-
Filety z obou stran osolte a potřete bylinkami. Zakápněte citrónovou šťávou.
-
Do pekáčku položte plátky másla a na ně položte filety. Na každý z nich můžete ještě přidat oříšek másla.
-
Podlijte trochou vody a vložte do trouby předehřáté na 200°C.
-
Pečte přibližně 30 minut dozlatova. Během pečení filety průběžně podlévejte.
-
Po upečení zakápněte několika kapkami šťávy z citrónu.
Špaldová mouka místo pšeničné
Na internetu najdete spoustu receptů, plných rozmanitých variant od dýňových perníčků po kuličky z vloček. Pokud se vám ale nechce do až tak moc zdravé stravy ideálním kompromisem pro vás je výměna mouky. V pšeničné mouce je malé množství vlákniny a vysoké množství lepku, který může způsobovat trávicí obtíže.
250g mouka
125g máslo změklé
125g moučkový cukr
1 ks vejce
1 lžička citronová kůra
1 lžička vanilkový extrakt
1 sklenice marmeláda na slepování
-
Mouku smíchejte s citronovou kůrou.
-
Máslo utřete s cukrem a postupně vmíchejte vejce a vanilkový extrakt.
-
Do máslové směsi zapracujte mouku – vznikne vám hladké těsto.
-
Těsto zabalte do potravinové folie a uložte alespoň na hodinu do lednice.
-
Vychlazené těsto vyválejte na pomoučené ploše a vykrajujte vámi vybrané tvary.
-
Jednotlivé kousky cukroví klaďte na plech vyložený pečícím papírem.
-
Pečte při teplotě 170 °C do růžova, asi 3-5 minut, podle tloušťky těsta a velikosti cukroví.
Vychladlé kousky slepujte marmeládou
Zdroj: https://www.recepty.cz/recept/linecke-cukrovi-ze-spaldove-mouky-162546
Bramborový salát bez majonézy
Bramborový salát má rád skoro každý, ale bohužel je dost tučný a to jen kvůli majonéze. Jak udělat ho udělat lehčí?
Zkuste přidat více zeleniny a vyměnit jogurt za majonézu, pro doplnění chuti přidejte lžičku hořčice. Naším rodinným tajemstvím je přistrouhat čtvrtku jablka, zjemní a zvýrazní chutě.
1kg brambor
malá plechovka sterilovaného hrášku
4 sterilované okurky
3 mrkve
1 petržel
1 cibule
1 menší celer (či ¼ velkého)
260 ml jogurtu (můžete přidat i více)
1-2 lžíce hořčice (záleží na chuti)
sůl a pepř
dle chuti i vajíčko
-
Den předem uvařte brambory ve slupce doměkka a nechejte je důkladně vychladnout.
-
Uvařte mrkev, celer a petržel a po vychladnutí je nakrájejte na kostičky. V případě, že chcete do salátu přidat i vajíčka, je ta pravá chvíle na jejich přípravu.
-
Na kostičky nakrájejte také okurky a brambory, cibuli nakrájejte najemno.
-
V míse smíchejte brambory, mrkev, celer, petržel, cibuli, okurky, hrášek a případně i uvařené vajíčko a kousek jablka. Přidejte bílý jogurt a hořčici podle chuti. Na dochucení můžete přidat kromě soli a pepře také lžíci citrónové šťávy či octu.
-
Hotový bramborový salát nechejte uležet alespoň 2 – 3 hodiny v lednici. Nejchutnější bude ale až následující den.
Věříme že Vás naše nápady alespoň inspirují, vánoce nemusí totiž vždy být jen o rozepnutém pásku a nacpaném břichu. :)
Sledujte nás na: