Zpět

Vánoce zdravě, aneb jak udělat Vánoce zdravější?

Jak se vyhnout dalším předsevzetím o hubnutí? Zkuste zdravější Vánoce!

Jak udělat Vánoce zdravější?

Vánoce jsou pro váš organismus a váhu velikým strašákem. Jak se vyhnout dalším předsevzetím o hubnutí? Zkuste zdravější Vánoce!

Už nějakou dobu je u nás v Čechách zajetý zvyk, který není až tak pohádkový. Ano typujete správně, přejedený tatínek (nebo dědeček) v gauči u televize, v jedné ruce pivo a v druhé ovladač od televize. Pokud chcete tento zvyk změnit, zkuste tento rok štědrovečerní večeři trochu odlehčit.

Kapr v trojobalu je pasé

Mezi tradiční součást vánoční večeře v Česku patří kapr v trojobalu. Pokud patříte mezi milovníky ryb, doporučuji Vám vynechat tento rok smažení. Pro kapra to znamená absolutní ztrátu omega-3 mastných kyselin, proto doporučuji raději upéct kapra podle následujícího receptu. Pokud se přece jenom nechcete vzdát klasiky, dbejte aby olej byl čerstvý a pořádně rozpálený, ryba ho potom nasákne méně.


Na zhruba 4 porce si připravte:
800 g kapra
60 g másla
Šťáva z 1 citrónu
Směs bylinek, sůl, pepř
Trochu vody

  1. Kapra umyjte, popřípadě očistěte od šupin a nakrájejte na filety.

  2. Filety z obou stran osolte a potřete bylinkami. Zakápněte citrónovou šťávou.

  3. Do pekáčku položte plátky másla a na ně položte filety. Na každý z nich můžete ještě přidat oříšek másla.

  4. Podlijte trochou vody a vložte do trouby předehřáté na 200°C.

  5. Pečte přibližně 30 minut dozlatova. Během pečení filety průběžně podlévejte.

  6. Po upečení zakápněte několika kapkami šťávy z citrónu.

Špaldová mouka místo pšeničné

Na internetu najdete spoustu receptů, plných rozmanitých variant od dýňových perníčků po kuličky z vloček. Pokud se vám ale nechce do až tak moc zdravé stravy ideálním kompromisem pro vás je výměna mouky. V pšeničné mouce je malé množství vlákniny a vysoké množství lepku, který může způsobovat trávicí obtíže.

 

250g mouka
125g máslo změklé
125g moučkový cukr
1 ks vejce
1 lžička citronová kůra
1 lžička vanilkový extrakt
1 sklenice marmeláda na slepování

 

  1. Mouku smíchejte s citronovou kůrou.

  2. Máslo utřete s cukrem a postupně vmíchejte vejce a vanilkový extrakt.

  3. Do máslové směsi zapracujte mouku – vznikne vám hladké těsto.

  4. Těsto zabalte do potravinové folie a uložte alespoň na hodinu do lednice.

  5. Vychlazené těsto vyválejte na pomoučené ploše a vykrajujte vámi vybrané tvary.

  6. Jednotlivé kousky cukroví klaďte na plech vyložený pečícím papírem.

  7. Pečte při teplotě 170 °C do růžova, asi 3-5 minut, podle tloušťky těsta a velikosti cukroví.
    Vychladlé kousky slepujte marmeládou

Zdroj: https://www.recepty.cz/recept/linecke-cukrovi-ze-spaldove-mouky-162546

Bramborový salát bez majonézy

Bramborový salát má rád skoro každý, ale bohužel je dost tučný a to jen kvůli majonéze. Jak udělat ho udělat lehčí?

Zkuste přidat více zeleniny a vyměnit jogurt za majonézu, pro doplnění chuti přidejte lžičku hořčice. Naším rodinným tajemstvím je přistrouhat čtvrtku jablka, zjemní a zvýrazní chutě.

 

1kg brambor
malá plechovka sterilovaného hrášku
4 sterilované okurky
3 mrkve
1 petržel
1 cibule
1 menší celer (či ¼ velkého)
260 ml jogurtu (můžete přidat i více)
1-2 lžíce hořčice (záleží na chuti)
sůl a pepř
dle chuti i vajíčko

 

  1. Den předem uvařte brambory ve slupce doměkka a nechejte je důkladně vychladnout.

  2. Uvařte mrkev, celer a petržel a po vychladnutí je nakrájejte na kostičky. V případě, že chcete do salátu přidat i vajíčka, je ta pravá chvíle na jejich přípravu.

  3. Na kostičky nakrájejte také okurky a brambory, cibuli nakrájejte najemno.

  4. V míse smíchejte brambory, mrkev, celer, petržel, cibuli, okurky, hrášek a případně i uvařené vajíčko a kousek jablka. Přidejte bílý jogurt a hořčici podle chuti. Na dochucení můžete přidat kromě soli a pepře také lžíci citrónové šťávy či octu.

  5. Hotový bramborový salát nechejte uležet alespoň 2 – 3 hodiny v lednici. Nejchutnější bude ale až následující den.

 

Věříme že Vás naše nápady alespoň inspirují, vánoce nemusí totiž vždy být jen o rozepnutém pásku a nacpaném břichu. :)