Zpět

Tenisový loket aneb křeč písařů…

Tenisový loket se řadí mezi entezopatie, označují se tak patologické změny na kloubních pouzdrech kostí, vazů a úponů natahovačů.

Co je tenisový loket?

Tenisový loket se řadí mezi entezopatie, označují se tak patologické změny na kloubních pouzdrech kostí, vazů a úponů natahovačů. Existují také označení golfový nebo oštěpařský loket, tyto názvy pouze poukazují na různé přetížené šlachy. Tenisový loket (epicondylitis lateralis humeri) je označení pro onemocnění, které se týká svalových a šlachových úponů loketního kloubu. Postihuje až 3% populace, ženy i muže. Nejvíce trápí lidi ve věku 30- 50 let. Po zánětu ramenního kloubu, patří mezi nejčastější bolestivé nemoci způsobené záněty v úponech šlach. Vtipné je, že i přes svůj název se tato nemoc týká spíše lidí pracujících v kanceláři, než samotných profesionálních sportovců. Výrazně vyšší riziko je občasných sportovců, kteří neznají správné techniky a velmi namáhají úpony.

epicondylitis lateralis humeri

Příčiny onemocnění:

Zánět šlach se vytvoří nejčastěji přetížením, po úrazech a v souvislosti s poruchou krční páteře. Velkým nebezpečím je těžká fyzická práce, kdy se loket neobvykle ohýbá. Dalším problémem může být práce dlouhodobě stereotypní, kde často napínáme svaly a loketní šlachy.

Nejčastější příčiny:

  • kancelářská práce- časté používání počítače
  • špatně provedená sportovní zátěž 
  • štípání dřeva
  • práce na zahradě
  • šroubování
  • řízení auta​ na delší vzdálenosti, nebo jako povolání

Tenisový loket příznaky:

Tenisový loket poznáme podle silné bodavé bolesti na vnější straně lokte, občas vystřeluje až do ramene, předloktí nebo prstů. Bolest je největší při pohybu či zvedání věcí. Postižené místo bývá teplejší a může se objevit i otok.

Pokud si nejste jisti, zkuste malý test. Natáhněte prostředníček proti odporu, pokud Vás při něm zabolí v lokti, je dost pravděpodobné, že se jedná o tenisový loket.

Formy: 

Akutní- je způsobena jednorázovou prací, většinou fyzicky náročnou a nezvyklou pro tělo

Chronická- může vzniknout nesprávnou léčbou akutní formy, nebo dlouhodobě nevhodnou činností, obvykle přetrvává bolest déle než 6 týdnů

Tenisový loket léčba: 

Je nutná návštěva ortopeda, který provede RTG snímek a určí správnou diagnózu po vyšetření bolestivosti a pohyblivosti kloubu.

Délka léčby závisí na tom, jak závažné postižení kloubu vás postihuje. Vždy se doporučuje končetině dopřát klid a více ji nepřetěžovat. Velká část lidí však musí dále pracovat a tak se využívá epipásků nebo ortéz pro fixaci bolestivého místa.

tenisový loket léčba

Co pomáhá na tenisový loket?

Ortéza na tenisový loket- ulehčí šlachám a stabilizuje klouby, je vhodné ji doplnit ledovými obklady pro snížení bolesti 

Fyzioterapie

  • nejdůležitější část léčby
  • uvolňuje kloubní blokády a pomáhá odstraňovat bolest
  • často se aplikuje laser, magnetoterapie nebo ultrazvuk
  • při bolestech můžete v lékárně koupit mast nebo analgetika

Do několika týdnů se většinou podaří u více než poloviny pacientů tenisový loket uzdravit. Pokud po 3 měsících bolesti přetrvávají a léčba nepomáhá přistupuje se k operaci. Není se však čeho bát, jelikož se provádí ambulantně, v méně případech s krátkou hospitalizací. Následně se dává sádrová fixace na jeden měsíc.

Přírodní léčba- je pouze doplňkem k celkové léčbě, používají se měsíčkové nebo konopné masti

ortéza na tenisový loket

Cviky na tenisový loket

  • jsou možné podle závažnosti a stavu onemocnění, VŽDY SE PORAĎTE S LÉKAŘEM

  • ze začátku je dobré projít cviky s fyzioterapeutem kvůli správné technice, sám Vám také poradí jaké cviky jsou pro Vás nejvhodnější

  • zde je přiložen odkaz na 8 dobrých cvičení pro tenisový loket