Zpět

Stručný průvodce historií obuvi

Jak se vyvíjela obuv skrz historii lidstva?

Stručný průvodce historií obuvi

Úsvit obuvi

Mnohé z věcí, které používáme každý den a považujeme za samozřejmé, mají jedinečnou historii, a historie obuvi není výjimkou. První zmínky o obuvi sahají téměř do roku 1600 př. n. l., kdy lidé používají jednoduché kožené “obaly” na nohy kvůli jejich ochraně. Vysoké boty na podpatku nosili již staří Egypťané, ale samozřejmě ne kvůli módě! Řezníci ve starověkém Egyptě nosili tyto boty, aby nemuseli chodit v krvi mrtvých šelem.

Po obalech, byly vynalezeny sandály, které byly populární v egyptské, římské a řecké kultuře. Tyto typy zakrývání nohou byly předchůdci indiánských mokasín, které byly také vyrobeny z vyčiněné kůže a někdy byli i zdobené obarvenými dikobrazími ostny a korálky.

Modernizace


Historie moderní obuvi začala v polovině devatenáctého století, kdy byli vynalezeny stroje nejen na sešití spodní a horní části obuvi, tím pádem začala být hromadně produkovaná a používala se pro každodenní nošení, tím vznikla myšlenka na vylepšení, aby lépe odpovídala na levou i pravou nohu. Před druhou polovinou 19. století se každá z bot dala obout na obě nohy.

Za úspěch moderní sportovní obuvi můžete poděkovat Británii, protože když přijde na historii obuvi, dnes by neexistovali, stejně tak tkaničky.

Před tkaničky a očky na ně, které jsou nyní v obuvi a umožňují lidem si zavázat obuv, byli velké a někdy i dost těžkopádné přezky na většině obuvi. Je těžké si představit moderní tenisky s velkými čtvercovými přezkami.

Když byly tkaničky poprvé vynalezeny v Británii na konci osmnáctého století, byli běžně nazývány "šněrovadlo" a byl použit tuhý obal kolem konců tkaničky, aby se netřepily. Jedná se o tzv. návlečky a jsou používány dodnes na všech druzích obuvi. 

Historie obuvi by nebyla kompletní, bez události vynalezení gumové podrážky, která dělala obuv nejen pohodlnou, ale i trvanlivější. Gumové podrážky byly patentovány v roce 1899 a byla tím připravena cesta pro vznik moderní obuvi a zejména tenisek. V první čtvrtině devatenáctého století, plátěná obuv s gumovou podrážkou byla prodávána masově. Jak historie postupovala, tak se začalo s produkcí mnoha různých druhů obuvi pro muže, ženy a děti. Móda obuvi se neustále mění, jak čas plyne. Historie obuvi pokračuje i dnes, jsou vyráběny jako nové a lepší značky obuvi které se dostávají na trh.

Pamatujete si druh obuvi, který jste dříve vídala a dnes jako by se země slehla? Napište nám o ní do komentářů :)