Zpět

Staročeské vánoční zvyky

Které z vánočních zvyků děláte u vás doma a které jsou dávno zapomenuté?

Staročeské vánoční zvyky. Děláte některé u Vás doma?

Dnes jsem si pro vás připravila předvánoční článek na téma vánoční zvyky. Které z nich děláte u vás doma a které jsou dávno zapomenuté?

Rozkvetlá Barborka

Začneme zvykem, který musíte  začít “připravovat” pár dní dopředu,  přesněji 4.12. Svobodná dívka, nebo žena na svátek sv. Barbory má utrhnout větvičku třešně, nebo zlatého deště. Pokud větvička rozkvete do Štědrého dne, do roka se vdá.

Kapr

Ryba v dnešní době je štědrovečerní večeři patří, je ale zvykem velice mladým. Ryby se totiž na stolech běžných lidí prakticky nevyskytovaly. Jedly se především polévky a luštěninová jídla. Například “pučálka", což je jídlo z naklíčeného hrachu, se hojně vyskytovala, protože prý zaručovala strávníkům hojnost na celý příští rok. Dále jste na stolech mohli najít omáčky, čočku, "kubu", sušené a vařené ovoce. Ryby byly jídlem bohatých měšťanů.
 

Zlaté prasátko

Při zmínce o zlatém prasátku si v dnešní době snad každý vybaví vánoční reklamu na Kofolu. Pokud se vydržíte celý Štědrý den se postit, tak večer se vám pak zjeví zlaté prasátko, které vám zaručí hojnost a dobrou úrodu na celý příští rok.

Rozkrojené jablíčko


Po štědrovečerní večeři si každý rozkrajuje jablko napříč. Pokud ve svém jablku nalezne pěticípou „hvězdičku“ ze zdravých jadérek v příštím roce vás čeká zdraví a štěstí. Pokud je jádřinec červavý, měla by se dostavit nemoc. A když místo pěticípé hvězdičky jsou jadérka uspořádána do tvaru křížku, hrozí nejhorší. Osudu můžete napomoci výběrem zdravě vypadajícího, velkého jablka.



Lití olova

Mnohem náročnější na přípravu je zvyk lití olova. Nad plamenem se roztaví kousek olova, které se vylije do nádoby se studenou vodou. Ze ztuhlého olova následně přítomní věští co dotyčného čeká. Výsledný tvar olova je možné číst jako odpověď na předem položenou otázku.


Skořápkové lodičky

Rozpůlí se několik vlašských ořechů a do vyprázdněných polovin skořápek se připevní dortová malá svíčka. Ořechová lodička se zapálenou svíčkou se vypustí do větší nádoby s vodou. Její plavba ukazuje životní dráhu toho, kdo ji vyslal. Když vydrží dlouho svítit, čeká majitele život dlouhý a šťastný. Jestliže se lodička pustí na volnou vodu, dotyčný se vydá na cesty, pokud se drží při břehu, zůstane doma.


Házení střevíce

Na Štědrý den se svobodné dívky mohou svého osudu zeptat, čeká-li je v příštím roce svatba. Dívka hází střevícem přes hlavu. Jestliže dopadne patou ke dveřím, zůstane i nadále doma. Pokud ale bota zamíří špičkou ze dveří ven, čeká dotyčnou svatba a odchod od rodičů.


Štěstíčka

Každý napíše na malý papírek jednoslovné heslo (zdraví, bohatství, štěstí, laska, svatba, dítě atd.) a ty se vloží do pytlíku, popřípadě do misky a po večeři se losuje. Použité heslo se vrací zpátky do misky, aby další losující si mohl vytáhnout papírek se svým osudem plné škály. Tento zvyk může být ale plný humoru, například když si postarší muž vytáhne dítě.