Zpět

Spáleniny od slunce – jak jim předejít a co pomáhá

Při každém spálení kůže urychluje její stárnutí, tvorba vrásek a zvyšuje se riziko ...

Spáleniny od slunce – jak jim předejít a co pomáhá

S létem přichází nejen čas delšího slunečního svitu ale i delší doba vystavení pokožky slunci. Bez správné ochrany si však zaděláváte na značný problém.

Jak předcházet spálené kůži

Nejen před pobytem na přímém slunci, ale jakýmkoliv pobytem venku v létě, je nutné použít opalovací krém a namazat jím veškerou odhalenou kůži. Vybírejte krém na opalování s co nejvyšším SPF. Tato zkratka znamená Sun Protection Factor (česky ochranný faktor) a určuje stupeň ochrany před slunečním zářením. Například krém s SPF 50 ochrání kůži z 98 procent, krém s SPF 15 z 93 procent. Krém ale také vybírejte podle typu pleti. Každá totiž reaguje na sluneční záření po různě dlouhé době. Lidé se světlou pokožkou s pihami, blonďatými či rezavými vlasy a se světlýma očima se při pobytu na slunci spálí i po 15 minutách. Naopak lidé s od přírody tmavou pokožkou, tmavými vlasy a hnědýma očima se v podstatě nespálí. I tak je ale potřeba se před slunečními paprsky chránit, a to z důvodu možného vzniku rakoviny kůže. Dermatologové obecně doporučují všem lidem bez rozdílu krémy s ochranným faktorem 30-50. Namazat se opalovacím krémem je ideální půl hodiny před plánovaným sluněním a po dvou hodinách nátěr obnovit. Pokud se koupete, tak ihned poté, co vylezete z vody. Také se doporučuje vyhnout se v létě pobytu na přímém slunci mezi 11. a 15. hodinou.

První pomoc při spálení od slunce

Pokud se však už dostanete do situace, kdy si kůži na sluníčku spálíte, je nutné se okamžitě schovat do stínu a spálenou kůži slunci dál nevystavovat. Spálená kůže od slunce se nejčastěji projeví nejprve svěděním a pálením, poté postižená místa zčervenají.

Zarudlá pokožka je na dotek velmi citlivá, místa jsou bolestivá a ve vážnějších případech vznikají i puchýře. Také se může objevit celková únava těla a horečka.

Spálenou pokožku je potřeba co nejrychleji zchladit, například studenou sprchou nebo chladivými obklady. K tomu můžete využít namočený ručník a přiložit ho na postižené místo.

Ulevit od bolesti může i jogurt nebo tvaroh, který nanesete na spálená místa. Také aloe vera je na spáleniny účinná. Místo zchladí, pomůže ho hydratovat a regenerovat. Buď použijte chladivý gel, ve kterém je obsažena, nebo z rostliny, kterou máte doma na parapetu, kousek ulomte a šťávou si kůži potřete. Ochladit spálenou kůži pomůže i okurka nebo máta.

Spálenou pokožku je potřeba řádně hydratovat. Zaprvé tedy zvyšte příjem tekutin – pít byste měli vodu nebo neslazené čaje. Zadruhé je vhodné spálená místa namazat krémem po opalování nebo přípravkem proti spáleninám kůže. Tyto přípravky obsahují panthenol, který napomáhá hydrataci pleti a její regeneraci.

Mazat postižená místa je třeba i několikrát denně. Dokud se vám spálená kůže neuzdraví, vyhněte se dalšímu vystavování slunci. Pokud to však není možné, zakryjte místa lehkým a prodyšným kusem oděvu nebo (například na obličej) naneste opalovací krém s faktorem 50+.

Při závažnějším spálení se mohou objevit i puchýře. Ty především nepropichujte, zakryjte je buď náplastí na popáleniny nebo je namažte regeneračním krémem.

Spálená kůže vyžaduje vždy spoustu péče, ale při správném postupu by projevy měly po třech dnech ustoupit. To ale neznamená, že není potřeba dál konkrétní místa hydratovat a chránit je.

Pokud se vám začne kůže po pár dnech loupat a svědit, znamená to, že se hojí. Nestrhávejte proto její olupující se kusy, mohlo by to totiž vést k infekci nebo zatrhnutí a proces hojení by se o to prodloužil.

Čím se proto vybavit na dovolenou?

Nejen před letní dovolenou je tedy nutné mít na paměti, že je potřeba svou kůži chránit minimálně krémem na opalování s SPF 30. Jeho aplikaci pak nepodcenit a nanášet ho opakovaně, asi po dvou hodinách. Ideální také je vyvarovat se pobytu na slunci přes poledne.

Pokud už ke spálení kůže dojde, je důležitá hlavně hydratace – a to jak vnitřní, tak vnější a opatrnost. Na dovolenou si s sebou proto přibalte nejen opalovací krém, ale i krém po opalování či přímo panthenol. Jestli se k projevům spálení kůže přidá i horečka, puchýře nebo si zkrátka nejste s léčbou jistí a projevy se nezlepšují, navštivte lékaře.

Také si uvědomte, že se při každém spálení kůže urychluje její stárnutí, tvorba vrásek a zvyšuje se riziko vzniku rakoviny kůže.