Zpět

Smoothie

Podívejme se na některé rychle smoothie recepty

Smoothie

Když se řekne „smoothie“, mnohým z nás se jistě vybaví mixovaný ovocný nápoj, který si můžeme dát jako zdravou svačinu nebo osvěžující drink na pláži. Tento nápoj, který mají lidé často za zdravou vymoženost moderní doby, má však mnohem delší tradici, než bychom čekali.

Ovocné smoothie, nebo spíše jeho různé podoby, vyrábí lidé už po staletí. Nevzniklo ve Spojených státech, jak si mnozí myslí. Jeho tradice sahá do novověkého středomoří, latinské Ameriky a Afriky, kde si tamní kultury drtily ovoce na jakési pyré.

Ve Spojených státech se stalo běžným až ve 20. století poté, co byl vynalezen mixér. Vzhledem k tomu, že v té době ještě neexistovaly mrazáky, se nápoj vyráběl hlavně z plodů, které byly v daném ročním období k sehnání. Běžné bylo tedy například ananasové, ale i jahodové nebo banánové smoothie.

Ve 30. až 50. letech získávalo smoothie větší a větší popularitu. Favoritem mnohých se ale stalo až v 60. letech, kdy se lidé začínali více zajímat o zdravou stravu. Právě v této době získalo svoji dnešní podobu a název.

Smoothie se v průběhu let stávalo čím dál oblíbenější. Dnes patří mezi favority sportovců, fitness nadšenců i příznivců zdravé stravy. Velkou výhodou je, že smoothie si může vyrobit téměř každý.

Smoothie recepty

Podívejme se na některé rychle smoothie recepty, které si můžete během několika minut doma vyzkoušet i vy. Budete k nim potřebovat buď klasický stolní mixér, nebo mixér ponorní (také známý jako mixovací „noha“).

Smoothie z lesního ovoce

  • půl hrnku jahod
  • půl hrnku malin
  • čtvrt hrnku borůvek
  • půl banánu
  • čtvrt až půl hrnku mléka

Nejprve rozmixujte oloupaný banán s mlékem. Čím více přidáte mléka, tím tekutější bude výsledné smoothie. Poté začněte postupně přisypávat důkladně omyté jahody, maliny a borůvky. Nepřidávejte všechno lesní ovoce do směsi najednou – slabší mixéry by nemusely vše důkladně rozsekat do hladka a v případě, že byste obdobně postupovali častěji, by se mohly v průběhu času ničit.

Místo toho přidávejte ovoce postupně a počkejte, až bude dobře rozmixované, než do směsi doplníte další. Až bude ve směsi všechno ovoce, řádně ji ještě jednou promixujte. Pokud je na vás výsledné smoothie málo sladké, můžete do něj přidat třeba trochu javorového nebo agáve sirupu.

„Zelené“ zeleninové smoothie

  • půl avokáda
  • půl banánu
  • hrst baby špenátu
  • 150 gramů manga
  • čtvrt až půl hrnku vody

Při tvorbě tohoto smoothie je důležité začít mixováním špenátu a přibližně půl hrnku vody. Mějte na paměti, že čím víc vody do smoothie přidáte, tím bude tekutější. Mixováním špenátu co nejdříve zajistíte, že ho nasekáte na co nejmenší kousky.

Jakmile vám z vody a špenátu vznikne zelená tekutina, můžete do směsi začít přidávat další suroviny. Oloupejte mango a avokádo, odstraňte jejich pecky, a vhoďte je do směsi. Jako poslední přidejte banán, samozřejmě bez slupky. Vše dobře promixujte. Pokud je na vás výsledné smoothie málo sladké, můžete ho osladit například javorovým nebo agáve sirupem.

Tropické smoothie

  • půl banánu
  • čtvrt hrnku kokosového nápoje (nikoliv kokosového mléka)
  • 120 gramů ananasu
  • 150 gramů manga

Začněte mixováním kokosového nápoje a oloupaného banánu. Na rozdíl od výše uvedených receptů zde nebudete potřebovat příliš mnoho tekuté složky, protože ananas pustí při mixování hodně vody.

Očistěte mango a ananas. Z manga odstraňte pecku a z ananasu tvrdý střed. Ovoce postupně přidejte do směsi. Lepší je začít ananasem, protože směs udělá tekutější, nejedná se však o nutné pořadí. Vše dobře promixujte. Výsledné smoothie bude o něco kyselejší než smoothie z předchozích receptů, nebojte se jej proto osladit.