Zpět

Revma, nebo-li revmatická artritida. Jak na ní?

Jaké má toto onemocnění původ a jak se léčí?

Revma, nebo-li revmatická artritida. Jaké jsou symptomy a průběh?

Revmatická artritida je onemocnění imunitního systému, napadá nejen klouby, ale i další části těla, například plíce, srdce nebo oči. Narušený imunitní systém poškozuje tkáně těla a vyvolává v nich chronický zánět. Jde o bolestivé onemocnění, které se postupně zhoršuje a brání postiženému vykonávat běžné činnosti.

Příčina

Příčina této nemoci není známa, jelikož jde o autoimunitní onemocnění, takže určitý vliv hraje dědičnost, genetika a životní prostředí. Ženy onemocní třikrát častěji než muži. Nemoc se vyskytuje poprvé většinou mezi 20. - 50. rokem života. Nemoc nelze vyléčit, léčba je tedy soustředěna na zmírnění příznaků.

Příznaky

Prvními příznaky jsou bolesti, tuhost kloubů obzvláště ráno a otoky kloubů prstů na obou rukách. Dalším příznakem je únava, vyčerpání, ztráta váhy a mírná horečka. Může přidat i necitlivost nebo brnění rukou, dlouho se hojící zranění kloubů. U některých pacientů zase příznaky spontánně vymizí. Většinou se však zhoršují a přidávají se další klouby. Funkčnost postižených kloubů se časem snižuje. Revmatickou artritidou mohou být postiženy i další orgány, zejména srdce. V plicích a srdci mohou vzniknout revmatické uzlíky.

Léčba

Léčba je soustředěna na zmírnění příznaků. U lehčích forem stačí podávání nesteroidních antivrevmatik bez kortikosteroidů, například aspirin, diklofenak, ibuprofen, které jen tiší bolest, ale neléčí nemoc a při dlouhodobém užívání poškozují zažívací trakt. Dále se používají také nesteroidní antivrevmatika, které jsou stejně účinné, ale zažívací trakt nepoškozují. Mohou mít ale jiné nepříznivé účinky na ledviny, cévní systém a srdce a jsou také jsou velmi drahé. Dále jsou používány kortikosteroidy, které působí protizánětlivě. K chirurgické léčbě se přistupuje v případě, že léky nepomohly zabránit těžkému poškození kloubů nebo mají závažné vedlejší účinky. Například je-li kloub už nefunkční, může být nahrazen umělým.

Cvičení

Cvičení a fyzioterapie jsou stejně důležité jako léky. Cvičení pomáhá zmírnit postižení kloubů a posiluje svalstvo. Používají se střídání chladu a tepla, koupele, elektroterapie, masáže a léčba světlem.