Zpět

Zdravé recepty: Lahodný italský bezlepkový chleba

Máme pro vás 3.díl našich zdravých receptů

Zdravé recepty: Lahodný italský bezlepkový chleba

Kdo by nemiloval italskou kuchyni. Co ale většina z nás, a hlavně ti z nás jež se starají o své zdraví nemiluje, je množství kalorii, které se v italských pochoutkách skrývá. Moukou se totiž v téhle kuchyni rozhodně nešetří a skvělá chuť omáček a topingů nám často nedovolí uvědomit si, že jsme právě snědli půl kila těsta s trochou rajčatového protlaku. Asi vám nemusím říkat, že ač lahodné, podobná jídla nejsou nutričně ideální. 

Co víc, vysoký obsah lepku v těchto pokrmech může stát za mnohými zdravotními potížemi, od nadýmání, až po kožní problémy či záněty. Bezlepková dieta se nedávno stala velkým fenoménem a i když si nemyslím, že lepek může za všechny naše problémy, zkusit ho v naší stravě trochu omezit nemusí být na škodu. 

Začněme tedy náš výlet do Itálie zlehka. Dnes si ukážeme, jak udělat lahodný italský chleba, který je nízkosacharidový, nízkokalorický a hlavně bezlepkový. Těsto vytvoříme z ořechové mouky. Nejčastěji se používá mandlová nebo kokosová, ale neváhejte experimentovat, i mouka z vlašáků poslouží a chutná velice zajímavě. Ořechová mouka má oproti té tradiční téměř o polovinu méně kalorii a jenom pár gramů sacharidů. 

Jako tradičně na „slepení“ mouky poslouží vajíčko, ale také sýr. Ten dodá konzistenci a špetku oné italské chuti. Nejlepší volbou je mozzarella, jež se drží hezky nízko jak v kaloriích, tak i tucích. Najdete ji strouhanou dnes už téměř v každém obchodě. Teoreticky můžete použít i verzi v nálevu, protože sýr budeme rozpouštět, ale koupit mozzarellu strouhanou vám ulehčí práci. K ní pak přihodíme ještě něco s krémovou konzistencí, jako sýr mascarpone, nebo naši českou lučinu. 

Na sýrový italský chléb budeme potřebovat: 

  • 200 g mozzarelly

  • 100 g ořechové mouky (mandlové, kokosové)

  • 2 lžíce přírodní lučiny nebo mascarpone

  • 2 stroužky česneku

  • špetku bylinek: bazalka, oregano, petrželka

  • 1 lžičku prášku do pečiva

  • sůl, pepř

  • 1 vajíčko

  • trochu másla

Postup:

Dopředu si zamícháme naše suché ingredience, tedy mouku, 1 česnek (nejlépe nastrouhaný), bylinky, prášek do pečiva, a sůl s pepřem. Ty odložíme stranou a pustíme se do sýrů.

Mozzarellu i krémový sýr podle volby vložíme společně do misky a zamícháme. Následně je rozpouštíme, nejlepším a nejrychlejším způsobem je minutka v mikrovlnce. Pro nejlepší výsledek každých 20 sekund mikrovlnku zastavte a sýry promíchejte. Když jsou hezky tekuté, spojíme sýry se suchými ingrediencemi, řádně promícháme a necháme vychladnout. Po vychladnutí do těsta vmícháme vejce.

Těsto vložíme do misky (jemně vytřené olejem, aby se nám těsto nelepilo), pokryjeme folii či utěrkou, a necháme půl hodiny odpočívat v ledničce. Zatím si můžeme předehřát troubu na 220 °C.

Toto podivuhodné těsto následně tvarujeme, na povrchu hezky posypaném ořechovou moukou. Je jenom na vás, jestli zvolíte klasický „chlebový“ tvar, ovál, čtverec, nebo třeba bagetu. Mým osobním favoritem je těsto rozdělit na více částí, a tvarovat z něj bulky, které se pak dají použit na skvělé hamburgery.    

Pro lahodnější chuť si rozpustíme trošku másla, do něho nastrouháme česnek a přidáme naše oblíbené koření (já se nemohu nabažit bazalky) a touto směsí náš chleba před pečením potřeme. Následně ho vložíme do trouby.

Po 10 až 15 minutách nás bude v troubě čekat krásný a dozlatova upečený italský chléb. Ten pak můžeme využít mnoha způsoby. Udělat si z něj můžete klasické chlebíčky, nebo hamburger či sendvič. A jestli se vám stýská po oné italské chuti, není nic lehčího než udělat si rajčatovou omáčku, a chleba do ní namáčet. 

Přeji dobrou chuť, zdravé tělo a uvidíme se příště!