Zpět

Recept: Losos s guacamole a mrkvovými hranolkami

Je vám těžko po svátečních jídlech? Máme pro vás 2.díl našich receptů!

Losos s guacamole a mrkvovými hranolkami

Zdravím,
je vám těžko po svátečních jídlech? Nebo se naopak pořád nevíte nabažit ryb a salátů? Pro oba případy tady dnes mám řešení, v podobě lahodného a zdravého grilovaného lososa. 

Toto lahodné maso plné bílkovin a zdravých tuků doporučujeme koupit čerstvé, mražené má totiž slabší chuť a hůř se s ním pracuje. 

Čerstvost avokáda je taky důležitá. Mojí osobní radou je koupit několik nevyzrálých (jsou totiž levnější), nechat je doma dozrát a udělat si pomazánku guacamole, kterou můžete jako přílohu používat mnoho dní po sobě. Avokádo je plné extrémně zdravých tuků a je velmi jemné, někdy se dokonce používá jako máslo, třeba v sendvičích (což také rozhodně doporučuji).

Trik na zdravější (ale stále lahodné a křupavé) hranolky jsme si představili už minule – link. V dnešním receptu to posuneme o krok dál, a nahradíme brambory mrkví. Mrkev má méně kalorii, více vitaminů a její křupavou nasládlou chuť si určitě zamilujete. 

Co budete potřebovat na jednu porci:

Grilovaného Lososa:

  • 1 Filet lososa (200g)
  • Sůl
  • Pepř
  • Rozmarýn a tymián
  • Půlku limetky
  • Olivový olej

Guacamole:

  • 1 avokádo, zralé
  • Půlku červené cibule, nebo jednu malou celou
  • 1 rajče
  • Druhá půlka limetky

Mrkvové Hranolky:

  • 300-400g mrkve
  • Česnek
  • Olivový olej
  • Sůl

Začneme od konce. Nejdřív si dáme zahřát troubu. Mrkev si nakrájíme na obdélníky tvaru hranolek a vložíme do misky. Tam je následně zalijeme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Následně k mrkvi zlisujeme 2 až 3 stroužky česneku. Jestli nemáte lis na česnek, použijte struhadlo. Následně celou směs dobře promíchejte, klidně rukama. Pak hranolky vysypte na plech a vložte do trouby. 

Zatím, co se hranolky opalují, pusťme se do guacamole. Avokádo přeříznete podélně, oddělte dvě půlky od sebe a vyndejte pecku. Teď vám prozradím malý trik na zpracování dužiny. Nožem do ní udělejte hluboké zářezy, horizontálně i vodorovně. Následně lžící začněte od konce vydlabávat kousky dužiny a pečlivě vyndejte celý obsah do misky. Tam použijte vidličku jako vidle a rozmačkejte obsah do jemné poddajné máslovité formy. 

Nakrájejte nadrobno cibulku a vložte jí do misky k avokádu. To samé udělejte s rajčetem. Podle chuti přidejte pepř a sůl. Následně přijde na řadu limetka, která nejen dodá guacamole zajímavou kyselost, ale také zabezpečí, že se vaše směs nezkazí v ledničce. Na závěr ještě jednou všechno dobře zamíchejte, misku přikryjte a odložte do ledničky.

Lososa polejte troškou olivového oleje, ke kterému se hezky přilepí sůl, pepř a bylinky. Ty následně rukou vmasírujte do masa. I když nemáte rádi kůži, doporučuji ji na lososovi nechat, drží ho hezky pohromadě a uchovává chuť. Pořádně zahřejte pánev, či gril a opatrně vložte lososa kůží směrem dolů. Z téhle strany ho opékejte tak 5 minut, pak ho obraťte a dejte mu další 3. Délka opékání samozřejmě závisí také na tloušťce masa, takže se jí snažte uzpůsobit.

Po tom, co jsou hranolky i losos upečení, můžete servírovat. Lososa pokapejte pár kapkami z limetky a položte ho na talíř, spolu s porcí hranolek a lahodným gucamole. Do něj si můžete rybu i hranolky namáčet, nebo je tím potřít.

Doufám že vám bude chutnat, mně rozhodně ano. Uvidíme se u dalšího receptu. Dobrou chuť!