Zpět

Poruchy spánku a jak na ně vyzrát?

Co jim napomáhá a jak se jich zbavit? Dozvíte se zde!

Poruchy spánku. Jak na ně vyzrát?

Spánkem stráví člověk třetinu života (a ty šťastnější z nás i víc). Tyto chvíle pokoje jsou však často sužovány těžkostmi, od spánkové apnoe, spánkové paralýzy, až po starou (ne)dobrou nespavost či chrápáním. Ráno pak mnohé z nás bolí záda či ramena. Dnes se společně pokusíme posvítit si na tyto problémy a poskytnout cenné rady pro váš pokojný spánek. 

Poruchy spánku

Stalo se vám někdy že se probudíte v noci, zadýchaná s návalem adrenalinu? To vás nakoplo vaše tělo, ve strachu o váš život. Mnohdy se činnost srdce a plic zpomalí natolik že mozek zpanikaří a raději tělo vzbudí. Někdy ale tento proces selže, a tehdy nastane děsivý moment známý jako spánková paralýza, kdy sice bdíte, ale vaše svaly pořád spí a nedokážete se hnout třeba i několik minut. 

S tím je také spojeno chrápání, které často jde ruka v ruce se spánkovou apnoe. Spánková apnoe je porucha, vyznačující se pravidelným uzavřením dýchacích cest na dobu deseti sekund až několika minut. To připravuje vaši krev o kyslík a devastuje kvalitu vašeho odpočinku. 

V neposlední řadě je tu délka spánku. Někteří z nás se převalují celou noc a oka nezamhouří, naopak jiné by ráno nevzbudila ani rána lopatou a spí klidně 12 hodin. V obou případech se pak cítíme unavení a rozbolení.

Co poruchám spánku napomáhá?

  • Vysoká tělesná hmotnost

  • Kouření

  • Spotřeba alkoholu a jiných látek před spaním

  • Nepravidelný spánkový režim

  • Kontakt s ostrým světlem před spaním, jehož zdrojem můžou být pouliční lampy, televize, nebo telefony

  • Velice vysoká nebo nízká teplota v pokoji

  • Nesprávná poloha při spaní

Jak na tyhle problémy vyzrát?

V první řadě je třeba poskytnout vaší páteři pevnou a rovnou podložku ve formě kvalitní matrace. Vaše tělo je extrémně citlivé na nerovnováhu, takže situace, kdy je vaše pánev zabořená hluboko do matrace, zatímco vaše hlava se tyčí vysoko na hromadě polštářů, je nemyslitelná. Páteř není horská dráha. Polštář by měl být taky pevný, a ne moc vysoký, aby příliš neohýbal krk. 

Když už máme matraci, pojďme se naučit na ní ležet. Univerzální poloha na spánek neexistuje, avšak měla byste jí přizpůsobit vašemu tělu a jeho požadavkům. Tak třeba poloha na zádech vyvíjí tlak na hrudník, což oslabuje dýchání. Problémy s chrápáním jsou mnohdy vyřešeny prostým zvykem ležet na boku. 

Poloha na boku, specificky na levém boku, je také skvělá protože stabilizuje žaludek, což napomáhá trávení a zabraňuje šíření kyseliny směrem k ústům, což známe pod jménem pálení žáhy. Někteří z nás mají rádi polohu na břichu. Může být pohodlná, a někdy také zabraňuje chrápání, ale pro vaši páteř je špatná, protože ji příliš vyrovnává (páteř má svoji přirozenou křivku tvaru S). Spaní s hlavou na stranu vám také zničí krk. 

Snažte se chodit spát pravidelně v ten samý čas, vaše tělo si potřebuje navyknout na stálý rytmus. Vyvarujte se před spaním silným emocím a fyzické aktivitě (sex se nepočítá, protože uklidňuje), a také alkoholu či většímu množství potravy. Jestli musíte využívat před spaním elektroniku s obrazovkou, nastavte si na ní alespoň filtr modrého světla (je to právě modrá která nás drží vzhůru). 

Dobrou noc a krásné sny