Zpět

Jak vybírat boty během těhotenství?

Nohy jako ze železa, brnění, bolesti, křeče v nohou, otoky, otlaky, pokles klenby, křečové žíly či dokonce deformity

Pohodlně a bez bolestí nohou během těhotenství. Jak vybírat boty?

Investice do zdraví nebývá zbytečná nikdy, obzvlášť pokud čekáte dítě, můžete její návratnost rovnou násobit. Kvalitní a dobře vybrané boty mohou přitom omezit pocity únavy či bolesti nohou, beder, kříže a kyčlí během těhotenství. Na trhu je spousta kvalitních bot, ale módní trendy u žen tradičně vítězí. To se ale podle odborníků obvykle mění s prvními potížemi v těhotenství a po porodu.

Rozhodla jsem se vám sepsat rady, jak správně nakupovat obuv, aby vás nic nebolelo a chodilo se vám lehce a pohodlně i s nějakým tím kilem navíc.

Velikost se zvětšuje 

Těhotenství je velký nápor na tělo a nohy jsou jedny z nejpostiženějších. Po porodu se řadě žen noha mění, a to nejen velikostně, tedy v čísle, ale i kvůli zborcení příčné klenby, což je důsledek přibírání na váze a zvýšeného uvolnění kloubů a vazů během těhotenství. Ten rozdíl může činit i 20 procent. To jsou právě ty chvíle, kdy ženy začínají upřednostňovat pohodlí pro nohy a při výběru obuvi mění priority.

Při výběru bot v těhotenství buďte ve střehu, ať už zvažujete tvar boty, materiál, ale kupodivu i velikost. Studie Biomechanické laboratoře při Fakultě tělovýchovy UTB ve Zlíně prokázala, že ve druhém a třetím trimestru se objem nohy může zvětšit o dvě až tři čísla obuvi. Dalším problémem bývá otékaní nohou, které je pro těhotenství typické. I proto volte raději boty, jejichž tvar lze přizpůsobit objemu nohy - například se šněrováním či suchým zipem.

Těhotenství samozřejmě není jedinou příčinou změn v přístupu k obouvání. Čím více člověk stojí celý den na nohou, tím víc věnuje pozornost tomu, co a kdy si obouvá, aby pak nestrávil každý večer s nohama nahoře. Prodavači, zdravotní sestry, pečovatelky, lidé ve službách a další a další by mohli vyprávět.

Nohy jako ze železa, brnění, bolesti, křeče v nohou, otoky, otlaky, pokles klenby, křečové žíly či dokonce deformity - asi žádná z nás si nechce těmito potížemi kazit své těhotenství.

Odborníci proto doporučují obuv během dne měnit a přizpůsobovat činnosti. I během dne se totiž objem nohy mění. Každá bota by měla splňovat určitý účel, který se týká nějaké aktivity. Během dne je proto vhodné měnit obuv dle účelovosti a ve chvíli, kdy je to možné a vhodné, pokud možno ulevit namáhaným nohám a chodidlům tím, že se přezujeme do otevřených pantoflů, nejlépe zdravotních nebo anatomických, které se přizpůsobí vaší noze. Lépe pak dýchá a tím dojde také k jejímu lepšímu prokrvení.

Změna těžiště

Zvětšování prsů a břicha s sebou přináší nutnost změny těžiště směrem dopředu, a tím i větší zatížení přední části nohy. Aby těhotná žena udržela rovnováhu, musí zaklánět trup dozadu. To ji ale nutí prohýbat se více v oblasti bederní páteře, což způsobuje nejen typické bolesti v bederní a křížové oblasti, ale i v kyčlích.

Fyziologické uvolnění kloubů v křížové oblasti pak způsobuje takzvanou "kachní" chůzi. Jenže právě poruchy rovnováhy a chůze dokáže dobrá obuv značně omezit.

Zcela plochá bota je v těhotenství podle lékařky nevhodná, protože více zatěžuje příčnou klenbu a přetěžuje svalový a vazivový aparát nohy. Podpatek u bot těhotných by měl být co nejširší a stabilní a neměl by být vyšší než tři centimetry, aby ještě nezvyšoval zátěž přední části nohy. Kvůli otokům v těhotenství je dobré volit boty s nastavitelnou šířkou, tedy s pásky nebo suchými zipy, a neklouzavé podrážky.

Na oteklé nohy správná obuv

Do práce, pokud jdete pěšky, volte pohodlnou či sportovní obuv, pokud jedete autem, doporučuje botu s pohodlným svrchem, tenkou podešví a bez podpatků. Jinak se vám budou špatně ovládat pedály.

V práci nás pak může omezit dress code, ale je nezbytné dbát na to, aby byla obuv pohodlná, pamatujte na to, že zde trávíte osm či více hodin. Nohy a chodidla totiž během dne otékají, čím mohou významně změnit svůj objem, dokonce až o jednu až jednu a půl velikostní skupiny. Pro ty, kteří jsou k otékání nohou více náchylní, je vhodné nošení zdravotní obuvi s pohodlnou stélkou, která podporuje správnou fyziognomii nohy. Vhodné jsou také regulovatelné svrchy a výběr obuvi s malým klínkem, která vyvýší patu o cca 1–2 cm.

Přírodní materiály

Těhotné ženy by rozhodně měly dávat přednost obuvi z přírodních materiálů, nejlépe z kůže nebo textilu. Takové boty se totiž snadno přizpůsobí tvaru nohy, jsou měkké, poddajné a sají pot. Při nákupu obuvi v těhotenství je dobré sledovat atesty zaručující kvalitu a zdravotní nezávadnost.

Obtíže s chůzí v těhotenství určitě nepřecházejte jen mávnutím rukou. Kvalitní boty, konzultace se specializovaným lékařem nebo podiatrem, speciální ortopedické vložky či podpora klenby opravdu od nich dokážou pomoci.