Zpět

Cviky na ploché nohy

Praktické rady, které můžete vyzkoušet doma a bez drahých pomůcek

Cviky na ploché nohy

V tomto článku bych vám ráda představila léčebný tělocvik pro pacienty trpící plochýma nohama. Pokusím se vám ukázat, že to není nic složitého. U plochých nohou je nejdůležitější zdravotní obuv. Napomoci návratu k normálu a k urychlení léčby může nesčetné množství cviků od ortopedů. Vybrala jsem některé cviky, které můžete zkoušet sama doma bez drahých cvičebních pomůcek.

O plochých nohách

Nožní klenba se dělí na podélnou, což je výběžek na vnější straně chodidla, a příčnou, která je méně viditelná. Pokud se sníží podélná klenba nožní, pak mluvíme o podélně ploché noze, pokud se sníží příčná klenba nožní, pak jde o příčně plochou nohu.

Vlivem špatné chůze, držení těla, nevhodné obuvi a jiných faktorů vzniká plochá noha. Přetěžování vazů a svalů může vést až k problémům s kyčlemi, bederní páteří nebo koleny. Ale nemusí to být jen špatnou chůzí, ploché nohy mohou být následkem onemocněních jako jsou infekce, nervové choroby, hormonální a metabolické změny (osteoporóza), či zánětlivé choroby (revmatismus). Dalším původcem plochých nohou je nadváha, profesní přetěžování anebo následky úrazu. Nevhodná obuv je však nejhorším z nich.

Cvičení pomůže s potlačením bolesti a posílením svalů v této oblasti. Začněme s těmi jednoduššími a postupně budeme zvyšovat zátěž.

Rozhýbání

online cvičení

Posaďte se na zem, natáhněte nohy a začněte kroužit nohama v kotníku směrem dovnitř a ven. Nejdříve zopakujte 10krát pohyb směrem dovnitř, poté 10krát směrem ven. Snažte se kroužit oběma nohama současně. Po chvíli budete cítit, jak Vás v nohou “tahá”. Nikdy nedělejte tento cvik přes bolest.

Špička - pata

online cvičení

Postavte se, narovnejte se a pomalu kolébavým pohybem přecházejte ze stoje na patách na špičky. Opakujte 20krát. Pokud neudržíte rovnováhu nebo nezvládnete stát na špičkách, zkuste totéž v sedě - posaďte se na židli, narovnejte se, nohy dejte od sebe na šířku ramen a kolíbejte. V sedě opakujte aspoň 30krát.

Mačkání utěrky (ručníku)

online cvičení

Posaďte se na židli a před nohy si rozložte utěrku. Snažte se jí uchopit prsty a zvednout. Následně můžete zkusit utěrku natáhnout, stoupnout si na ní a snažit se jí palci srolovat pod plochu chodidla. U obojího se snažte být co nejvíc narovnaná.

Předklon bez ohybu

Online cvičení

Pravděpodobně se budete potřebovat o něco opřít. Stoupněte si a narovnejte se, stůjte celýma nohama na podložce. Potom se pomalu, bez zvednutí chodidel, rovná jako pravítko, nahněte dopředu.

Kreslení

online cvičení

Připravte si na zem papír a posaďte se vedle něj. Uchopte tužku palcem a ostatními prsty a snažte se nakreslit nějaký obrázek. Toto cvičení si s vámi jistě rády vyzkouší i děti nebo vnoučata.

Kotníky k tělu

online cvičení

Tento cvik je trochu náročný i na břišní svalstvo. Sepněte nohy ploskami chodidel s koleny od sebe a pokoušejte se přitáhnout kotníky k tělu, aniž byste chodidla oddělila od sebe. Vyzkoušejte i verzi, ve které se budete pokoušet kotníky dostat k sobě, ale kolena držet odděleně.

Cvičení s balonkem

Online cvičení

Online cvičení

Nejvhodnější jsou overbally nebo pěnové míčky. Overball se nafoukne jen lehce. Vložte jej pod místo, kde má být klenba co nejvyšší, a pomalu pokoulejte balonkem. Došlapujte patou a přejížděte nohou zepředu dozadu od špičky po patu. S pěnovým míčkem můžete zkoušet totéž.

Níže najdete i náš videonávod:

Online cvičení