Zpět

Patní ostruhy aneb co pomáhá na patní ostruhy

Nevíte co dělat s patními ostruhami? Článek s cvičením Vám poradí!

Patní ostruhy, aneb jak zmírnit bolest při plantární fascitidě

Máte patní ostruhy a nevíte co s tím? V dnešním článku se Vám pokusím vysvětlit o co jde, a že se vlastně ostruh nemusíte bát, když dodržujete určitá pravidla. Patní ostruhy jsou běžné obzvlášť u sportovců, jejichž sport zahrnuje velké množství běhání a skákání, ale můžou se vytvořit i lidem, co v práci déle stojí, nebo co nenosí správnou obuv.

Co je to patní ostruha a jak vzniká?

Patní ostruha je kostěné zpevnění úponů vazů a svalů k patní kosti, nebo k úponu Achillovy šlachy, které vzniká když se na spodní straně začnou ukládat “nánosy” vápníku. Bolest v oblasti paty vzniká až přetížením úponu vazů a svalů. To může nastat při mechanickém zásahu, nevhodnou obuví, nebo špatným postavením nohy. Ostruha vzniká jako obranný a kompenzační mechanismus organismu na přetížení. Jejich bolest způsobuje například plantární fascitída (zánět p. fascitisu), jelikož plantární fascitis je šlacha, která vede po celé délce chodidla, přesněji od paty k základně prstů. Na přední straně paty je připojena silnou vláknitou membránou, neboli úponem. Pokud si představíme chodidlo jako luk, plantární fascii můžeme označit jako tětivu. Slouží k tomu, aby se chodidlo při běhu, chůzi či stání nezhroutilo. Zároveň nasměrovává prsty. K zánětu výše zmíněné šlachy dochází v místech, kde je spojena s prsty nebo v místech, kde se upíná k patě. Bolest způsobuje jakýkoli pohyb nohou vytvářející tah nebo náraz.

Jaké jsou jejich symptomy?

Většinou nemají žádné příznaky. Mohou být spojeny s nečekanou, nebo chronickou bolestí a to zejména při chůzi nebo běhu - pokud se objeví zánět v místě tvorby ostruhy. Obecně platí, že příčinou bolesti není samotná ostruha, ale poškození měkké tkáně v jejím okolí. Mnoho lidí popisuje bolest patní ostruhy a plantární fasciitidy jako kdyby chodili po jehlách, později přechází v tupou bolest.

Prevence a léčba

Patním ostruhám a souvisejícím nemocím se dá předejít cvičením. Naučte se uvolnit dolní část nohou. Zlepšete flexibilitu lýtkových svalů a Achillovy šlachy. Toho dosáhnete snadno, když si stoupnete špičkami na schod a pomalu prošlápnete paty, ale jen tak, aby vás to nebolelo. K prevenci přispějete i ortopedickou obuví (nejlépe měkkou) a léky proti zánětu. Pokud tato léčba selže, může být na řadě operace.

Co dělat, aby nevznikaly?

Patním ostruhám můžete zabránit nošením dobře padnoucí zdravotní obuvi s podrážkou tlumící nárazy a měkkou stélkou, výběrem vhodné obuvi pro každou fyzickou aktivitu, zahřátím a protáhnutím před každou fyzickou aktivitou. Obuv s “ošoupanými” podpatky a opotřebenou podešví vůbec nepoužívejte, ani kdyby byla Vaše nejoblíbenější. Máte-li nadváhu, hubnutí také pomáhá zabránit patním ostruhám​.

Jak posílit svaly a šlachy kolem kotníků a v chodidlech?

 Kroužení kotníky je skvělé cvičení na uvolnění všech svalů a šlach chodidla.

 Pro posílení nožní klenby můžete vyzkoušet mačkání ručníku nebo zvedání oblázků prsty na nohou. Také přejíždění spodní stranou chodidla po golfovém míčku vám pomůže uvolnit svaly. Jestli-že při zatlačení na míček nepociťujete žádnou bolest, gratuluji, máte zdravá chodidla. Tato cvičení jsou jednoduchá, dají se dělat třeba při sledování televize nebo i v práci, pokud máte sedavé zaměstnání. Navíc udrží plantární šlachy v dobré kondici.

ROZTAHUJTE PRSTY NA NOHOU. Dělejte to vždy, když jste naboso. Posílíte tím svaly přední části chodidla i nožní klenby. Jako bonus zlepšíte krevní oběh v chodidlech.

NATAHOVÁNÍ PLANTÁRNÍ ŠLACHY. Sedněte si na paty s prsty na zemi a chodidly nataženými.

PROTAHOVÁNÍ KOTNÍKŮ. Sedněte si na lýtka s koleny na zemi a prsty namířenými dopředu.

CHOĎTE NEBO BĚHEJTE NABOSO. Vynikající způsob posílení a uvolnění chodidel. Pozor si však musíte dát, jestli-že nejste zvyklí chodit naboso. Postupný pokrok je v tomto případě na místě. Začněte několika minutami a postupně přidávejte. Je lepší chodit nebo běhat na tvrdém povrchu, protože to napomáhá správným pohybům horní části těla.

VSEDĚ PŘITAHUJTE KOTNÍKY.  Například u stolu nebo kdekoliv sedíte. Prsty namiřte ke kolenům. Kotník nebude tak ztuhlý a protáhnete si lýtka i Achillovu šlachu.