Zpět

Oteklé nohy: Pomůže Vám voda a nohy na stole!

Ať už chodíte, sedíte, nebo stojíte, nezmění to fakt, že v horku nohy prostě otečou.

Otok nohou. Jak vzniká?

Důvodem vzniku otoků mohou být křečové žily. Pokud jsou však otoky příliš velké, bude rozumné navštívit odborného lékaře, který vyloučí nedomykavost žilních chlopní nebo hluboké křečové žíly.
V žilních stěnách jsou totiž drobné chlopénky, které za normálních okolností umožňují návrat krve k srdci, ale zabraňují tomu, aby tekla zpět do nohou. V rozšířených žilách při horku chlopně "nedomykají", což vede k přestupu tekutiny do tkání a vzniku otoků. Následkem je pocit těžkých nohou a nepěkné napuchliny. Dále o problémech vzniku pojednává článek ...

Hoďte si nohy nahoru

Se stoupajícími teplotami stoupá i přítok krve tepnami do nohou a tím se ztěžuje návrat krve žilami k srdci. Co s tím?
Dejte si nohy na stůl, nejlépe nad výšku ve které  máte srdce, ale cokoliv pomůže. Pravidelně pohybujete prsty i kotníky.

Řekněte ne nesprávné obuvi

Nežádoucí účinky utažených bot, co nedýchají, nebo upnutých džín nejsou jen plísně a často i různé deformace jako patní ostruhy, nebo ploché nohy, ale mají velký vliv i na cirkulaci krve a mízy v těle. Řešením jsou boty s pásky, nebo s větráním, které můžete nosit v práci, třeba jako přezůvky. Pokud si nejste jistá velikostí, měřte se při otoku a nebo si kupte pro jistotu boty o číslo větší. Čím dál víc lidí také volí pro cestování kompresní punčochy, nebo aspoň podkolenky.

Cviky proti otokům nohou

Dělejte si pravidelné přestávky, při kterých se můžete trochu projít, nebo provádět nenáročné cviky. Pomůže například rázný pochod na místě či střídání chůze na špičkách, plných chodidlech a na patách. Cvičit můžete i vsedě, například krčení či roztahování prstů, kroužení chodidlem nebo zvedání pat.

Z alkoholu že nohy neotékají? Naopak!


Většina lidí si myslí, že otokům zamezí, když nebude pít vodu, ale tak to není. Dodržování pitného režimu je velmi důležité, pomáhá totiž snížit hustotu krve a tím i sklon k jejímu srážení.
Můžete popíjet i citrusové džusy, nebo sem tam sklenka vína. Obsahují přírodní flavonoidy, které najdeme také různých žlutě kvetoucích léčivých rostlin.

Léky proti opuchlinám

Speciální léky na otoky nohou neexistují, zabírají preparáty na celkové  odvodnění. Ale ty mohou být nebezpečné, kvůli dehydrataci. V drogérii si můžete koupit rostlinné Kneippovy pastilky, které fungují obstojně.
Stále častěji se používají kombinované enzymové preparáty, které patří k vůbec nejúčinnějším protiotokovým lékům (u nás např. volně prodejný Wobenzym).