Zpět

Ostropestřec

Máte problémy s játry, žlučníkem či slezinou?

Ostropestřec

Máte problémy s játry, žlučníkem či slezinou? Trápí vás nízký tlak a migrény? Nebo chcete při léčbě deprese vyzkoušet přírodní cestu? Na všechny zmíněné trable vám může pomoci bylinka podobná bodláku s názvem ostropestřec.

Ostropestřec mariánský

Ostropestřec mariánský je jednoletá či dvouletá bylina s dlouholetou tradicí v léčitelství, která poslední dobou zažívá další boom. Pochází ze Středomoří, mimo něj se přirozeně vyskytuje v některých oblastech Asie. U nás v přírodě ho nenajdete a pokud se ho rozhodnete vypěstovat sami, čeká vás náročná práce s nejistým výsledkem.

Ve starověku se ostropestřec využíval jako lék na uštknutí hadem, později také na potíže s játry, dutinou břišní či krevním tlakem.

Ostropestřec účinky

Ostropestřec má antioxidační účinky (obsahuje látky, které chrání naše buňky před škodlivým vlivem okolí a posilují naši imunitu). Nejvýznamněji účinkuje na jaterní obtíže jako je vznik žlučových kamenů či cirhóza. Dlouhodobé užívání ostropestřce napomáhá regeneraci jater, která zatěžuje nezdravý životní styl značné části dnešní společnosti.

Ostropestřec podporuje regeneraci cév a křečových žil. Mimo to dokáže pomoci při problémech se žlučníkem nebo slezinou. Mnoho lidí ho doporučuje na nízký tlak a silné migrény.

Účinky ostropestřce se projevují i na psychice – v některých případech bývá využit při léčbě deprese.

Ostropestřec nežádoucí účinky 

Pokud se budete držet doporučeného dávkování, neměli byste mít s ostropestřcem žádné potíže. Přesto se nedoporučuje užívat v těhotenství a následně při kojení. U některých jedinců může vyvolávat alergickou reakci, minimálně se vyskytují bolesti žaludku a průjmy.

Kdy ostropestřec nebrat?

Ostropestřec je směs několika nenasycených mastných kyselin. Kvůli vysokému obsahu oleje může snadno žluknout – pokud se vám to stane, neužívejte ho, většina pozitivních účinků se z něj dávno vytratila.