Zpět

Osteoporóza - tichý zloděj kostí

Dnes jsem se rozhodla popsat závažné onemocnění vyskytující se převážně u starších...

Osteoporóza - tichý zloděj kostí

Dnes jsem se rozhodla popsat závažné onemocnění vyskytující se převážně u starších lidí. V České republice je tímto onemocněním ve věku nad 50 let každá 3. žena a každý 5. muž. Jak se zloději kostí bránit a co mu naopak pomáhá? Nejen to najdete v mém článku.

Co je to osteoporóza?

Osteoporóza je nenápadně se rozvíjející onemocnění typické úbytkem kostní  hmoty. Kosti řídnou jsou málo odolné, klesá jejich pružnost a pevnost. Postupně dochází k bolestem zad (např. při delším stání) a snižování tělesné výšky s nahrbením. Často je prvním projevem zlomenina po minimálním úrazu, po zvednutí těžšího břemene nebo i samovolně. Jde především o zlomeniny obratlů, krčků stehenní kosti a předloktí.

Co zloději kostí pomáhá?

- Nedostatečný a nevyvážený příjem živin ze stravy. Strava chudá na energii, bílkoviny, vápník a naopak bohatá na fosfor a sůl

- Nedostatečná pohybová aktivita. Denně méně než 30 minut pohybové aktivity, při které zrychleně dýcháte.

- Nízká tělesná hmotnost. Body mass index nižší než 19.

- Kouření

- Vyšší spotřeba alkoholu. Více než 0,5 litru piva, 2 dcl vína, nebo 50 ml lihovin denně.

- Výskyt osteoporózy u rodičů.

- Onemocnění vyžadující léčbu kortikosteroidy, gynekologická nebo hormonální onemocnění.

 


Jak se zloději kostí bránit?

Vyváženou stravou s dostatečným příjmem vápníku. Stravujete se pestře - ke každému jídlu doplňte zeleninu a ovoce, pravidelně konzumujte ryby (2x týdně), maso, luštěniny, ořechy, vejce a mléčné výrobky jako zdroje bílkovin. Solte střídmě. Konzumujte mléko a mléčné výrobky alespoň 2x denně (např. sklenice mléka a jogurt nebo jogurt a pečivo s plátky sýra). Jídelníček doplňte jinými zdroji vápníku  (brokolice, mák, kapusta, květák, kedluben, mandle, nebo sardinky s kostmi). Nevyhýbejte se minerálním vodám.

Zajištění přiměřené dávky vitamínu D slunečním svitem, stravou, či vitamínovými přípravky. Podle možností se vystavujte pravidelně slunčním paprskům. Přibližně 30 minut slunění denně stačí k vytvoření potřebné dávky vitamínu D. V zimě se ale tato doba zdvojnásobí. Kromě slunění doplňujte vitamín D pravidelně vejci, tučnými rybami, nebo mlékem (nejlépe obohaceným o vitamín D).

Pravidelnou pohybovou aktivitou. Pravidelně se věnujte fyzické aktivitě alespoň 30 minut denně. Vhodná je rychlá chůze doplněná o kompenzační cvičení (posilovací a protahovací). Doporučený počet kroků je 10 000 za den.