Zpět

Žlučník - žlučníkové kameny a operace žlučníku.

Co obnáší dieta po operaci žlučníku?

Operace žlučníku

Žlučník je orgán sloužící jako zásobník žluči, která je potřebná pro trávení tuků. Životospráva, která způsobuje jeho přetěžování, může vést ke komplikacím – zánět, žlučníkové kameny – které je třeba řešit operací žlučníku. Co obnáší dieta po operaci žlučníku? Co při rekonvalescenci jíst, a čemu se naopak vyhnout?

Bolest žlučníku

Nejčasteji jde o podrážděný žlučník, který vyřeší správná strava. Bolest žlučníku může být způsobena několika faktory, včetně:

Žlučníková kolika - žlučníkový záchvat vzniká náhle a projevuje se intenzivní až nesnesitelnou bolestí. Záchvat je způsoben ucpáním vývodu žluče do střeva.

Žlučové kameny - ty mohou zablokovat žlučovod, což způsobuje bolest v pravé horní části břicha a podél ramene. Mohou také způsobit zánět žlučníku (cholecystitidu).

Zánět žlučníku - akutní zánět může způsobit prudkou a intenzivní bolest v pravé horní části břicha, která se může šířit do zad nebo ramene. Chronický zánět může způsobovat mírnou bolest, ale může způsobit i nevolnost, zvracení a horečku.

Poruchy žlučových cest - když jsou žlučové cesty blokovány nebo zúžené, může dojít k bolesti v pravé horní části břicha, zvracení a žloutence.

A v nejhoších případěch může bolest způsobovat rakovina žlučníku - v pozdějších stádiích může způsobit bolest v pravé horní části břicha, ztrátu hmotnosti, únava a žloutenku.

Pokud trpíte bolestí žlučníku je důležité vyhledat lékařskou pomoc, protože v některých případech může jít o závažný zdravotní stav, který vyžaduje okamžitou lékařskou péči.

Zánět žlučníku

Zánět žlučníku (cholecystitida) je nemoc, při které dochází k zánětu sliznice nebo stěny žlučníku. Obvykle vzniká v důsledku zablokování žlučovodu kamenem nebo jiným cizím tělesem, což brání normálnímu toku žluči a způsobuje hromadění bakterií v žlučníku.

Kromě kamenů mohou být příčinou zánětu žlučníku také infekce, alergické reakce nebo imunitní poruchy. Typické příznaky zánětu žlučníku jsou silná bolest v pravé horní části břicha, zvracení, horečka a nevolnost.

V případě akutního zánětu žlučníku může být nutná okamžitá lékařská pomoc, protože může dojít k vážným komplikacím, jako je prasknutí žlučníku a infekce břišní dutiny. Chronický zánět žlučníku může vést ke ztrátě funkce žlučníku a vzniku dalších komplikací, jako jsou žlučové kameny a chronická bolest.

Žlučníkové kameny

Žlučníkové kameny jsou pevné usazeniny, které se vytvářejí v žlučníku. Tyto kameny se skládají z různých složek, jako jsou cholesterol, bilirubin a vápník. Nejčastěji jsou žlučníkové kameny způsobeny nerovnováhou látek v žluči, což způsobuje tvorbu kamenů.

Žlučníkové kameny se mohou vyskytovat v různých velikostech a tvarech. Někdy jsou kameny malé a nemají příznaky, ale v jiných případech mohou být velké a způsobovat silné bolesti v pravé horní části břicha, zvracení, nevolnost a nadýmání. Kameny mohou také zablokovat žlučovod, což způsobuje žloutenku.

Někteří lidé mohou mít žlučníkové kameny bez příznaků po celý život, aniž by věděli, že je mají. Nicméně, pokud kameny způsobují příznaky nebo jsou větší než 3 cm, může být nutná operace k odstranění žlučníku nebo laparoskopickém odstranění kamenů

Dieta po operaci žlučníku

Základ je dostatečný pitný režim a omezení některých jídel po dobu 3-8 týdnů (přesnou délku konzultujte s lékařem).

Důležité je výrazně snížit příjem tuků – a to i těch, které najdeme ve zdravých potravinách jako v oříšcích, avokádu nebo ve vejcích.

Kromě výběru surovin, kterému se budeme věnovat níže, záleží i na způsobu přípravy. Nejlepší jsou vařená a dušená jídla, naopak se vyhneme smaženým, grilovaným a kořeněným pokrmům.

Jídlo jezte v přiměřeném množství a teplotě, nepřejídejte se, nehladovte, vyhněte se chlazeným nápojům a potravinám, stejně jako těm příliš horkým.

Jídelníček po operaci žlučníku

Ovoce: jablko, broskve, nektarinky, meruňky, banány, třešně, višně

Zelenina: nenadýmavé druhy jako mrkev, celer, petržel, rajčata, hlávkový a ledový salát, vařená červená řepa, čínské zelí

Pečivo: nenadýmavé, bílé (rohlíky, housky, veka, toastový chléb, starší chléb, dětské piškoty

Tuky: olej a margaríny – v malém množství

Mléčné výrobky: nízkotučné jogurty, nízkotučné sýry, ovocná a přírodní jogurtová mléka

Maso: kuřecí, krůtí, telecí, hovězí, jehněčí, králičí, vepřové – libové, dušená šunka

Ryby: treska, platýs, tuňák (vařený, dušený, pečený)

Masové a zeleninové vývary

Koření a bylinky: bazalka, kmín, petržel, bobkový list, kopr, majoránka, červená sladká paprika

Nápoje: čistá voda, neperlivá minerální voda, bylinkový čaj

Co nejíst po operaci žlučníku

Ovoce: rybíz, ostružiny, maliny, fíky, datle, rebarbora; obecně ovoce se zrníčky

Zelenina: zelí, kapusta, květák, kedlubna, zelená paprika, okurka, česnek, cibule, ředkvičky, meloun

Pečivo: pečivo z kynutého/listového/lineckého těsta, čerstvé pečivo a čerstvý chléb, celozrnné pečivo 

Luštěniny

Ořechy

Vejce

Mléčné výrobky: tučné/pikantní výrobky – např. sýry, krémy, šlehačka

Maso: uzeniny, tučné maso, husa, kachna, zvěřina, nakládaná masa

Ryby: uzené ryby, sardinky, kaviár, očka

Koření a bylinky: ostré koření (pepř, pálivá paprika), masox, maggi, sójová omáčka

Nápoje: alkohol, silná zrnková káva, sycené nápoje 

Sladkosti: čokoláda, sušenky, dorty, kakao

Jídla po operaci žlučníku – tipy

Ovesná/krupicová kaše nebo jogurt s ovocem (např. s jablkem nebo s banánem) a s medem

Vývar se zeleninou a nudlemi

Pečená treska s bramborem

Zeleninový salát se zálivkou z nízkotučného jogurtu s bylinkami, dušené kuřecí maso

Těstovinový salát s vhodnou zeleninou a masem/rybou

Mrkvový salát s jablkem, salát z červené řepy

Zeleninové rizoto

Pří bolesti žlučníku ihned navštivte lékaře, může jít o ohrožení života. Po operaci žlučníku byste měli dostat od nemocnice rozpis zakázaných a povolených jídel přímo v nemocnici nebo od svého praktického lékaře.