Zpět

Nezapomeňte: Den matek se blíží (10. května)

Původ tradice, zvyky ve světe a i tipy na zajímavé dárky, které vyrobíte doma

Nezapomeňte: Mezinárodní den matek se blíží

Všechny ženy by se měly uctívat. Prakticky přivedou rodinu k životu, starají se o ni, a drží ji pohromadě. A to po celý život. Proto nikdo nezpochybňuje, právo na oslavu jejich bytí, jako mezinárodní den žen, nebo mezinárodní den matek. Jelikož se druhý z nich blíží, podíváme se společně na jeho historii, tradice a jak se tento zvyk vyvíjel skrz historii.

Piknik na den matek

Proč se slaví svátek matek?

Úplně poprvé se mateřství a matky jako takové oslavovaly již ve starověkém Řecku, kde byli součástí oslav pohanské bohyně Rhey matky všech bohů. První doklady o náboženských oslavách matek se dají datovat k prvním křesťanům - učedníkům Krista, kteří oslavovali Panu Marii. Odtud pramení i anglická zvyklost “Mateřská neděle”, která začala být od 16. století prvním oficiálním dnem matek. Islám žádnou obdobu dne matek nemá, ale matky mají v tomto náboženství velmi vysokou pozici. Muslimské přízvisko “Nebe jest pod matčiny nohami”, je v podstatě morální poučka - kdo bude milující a starající se dítě přijde do nebe.

Mars klanící se bohyni Rhee

Tak, jak známe svátek matek v české republice, slavený druhou květnovou něděli, jej v roce 1912 založil americký prezident Woodrow Wilson na počest Anny Reeves Jarvisové, která bojovala za práva matek. Byl to první Den Matek jako oficiální státní svátek. V ČSR se o zapojení do mezinárodních oslav zasadila hlavně tehdejší první dáma Alice Masaryková.

Anna Jarvis Reeves

Anna Jarvis Reeves

Zvyklosti ve světě i u nás

Květina a bonboniéra je klasika, která snad nikdy nezklame, ale existují nějaké zvyky spojené s oslavou mateřství? Popravdě, většina státu dnes dodržuje svátek matek přesně ve style předání přáníčka a nějaké sladkosti, nic víc, nic míň. Ale ne vždy tomu tak bylo. V Anglii, během oslav Mateřské neděle, připravovali děti pro své maminky pohoštění, napekli cukroví a celá rodina se sešla u jednoho stolu. V Německu, během druhé světové války se v rámci oslav dne matek, rozdávali medaile za plodnost. Od bronzové po zlatou, podle počtu dětí. Etiopijci drží svátek dokonce tři dny, během této doby obstarávají jídlo děti - syn lovem a dcera z pole.

V mém rodném Srbsku to děláme úplně jinak. Možná Vám budou naše zvyky připadat přes čáru, ale věřte, že vše je jen hezká tradice a žádné rodinné drama. A proč drama? Rádi se svazujeme. Den matek je druhý ze tří rodinných svátků v období adventu. Na první svátek se lanem svážou děti a pustí se, až slíbí, že budou hodná. Na druhý svátek se svazujeme my - matky. Svobodu si zasloužíme, tím že prozradíme kde je cukroví. A poslední neděli přijdou na paškál tatínkové. Ty nerozvazujeme, než nám prozradí kde jsou dárky.

Nezapomeňte na své maminky a dopřejte jim alespoň jeden den relaxace, a pokud jste maminka Vy, tak si užijte den jen pro sebe :)

Bonus #1 - Básničky jako přání ke dni matek

Usmíváš se, i když jsi smutná.
Děláš vše, i když jsi unavená.
Poskytuješ nám pohodlí, i když ho sama nemáš.
Jseš tu pro nás, i když jsi nemocná.
Nádherný Den matek.

 

Nepotřebuju slunce, které září,
stačí mi úsměv na tvé tváři.
Jsi jako růže, která kvete,
jsi ta nejlepší maminka na světě!

 

Ani nevíš, mamko milá,
jak jsem ráda, že tě mám.
Přemýšlím už od večera,
co ti k tvému svátku dám.

Že je moje kapsa prázdná,
to mně vůbec nevadí.
Kdo v svém srdci lásku nosí,
vždy si nějak poradí.

Natrhám ti pampelišek,
těch dukátků ze zlata,
ať dnes všichni lidé vidí,
že jsi také bohatá.

Bonus #2 - Doma vyrobené dárky ke dni matek

Říká se, že největší radost udělá ten dárek, který sami vyrobíte. A proč to nezkusit zrovna na den matek? Krásným příkladem je sklenice "Důvody proč tě mám rád". Hezky ozdobíte sklenici, například zavařovací a dovnitř nastrkáte papírky, na kterých budou napsané důvody proč si své maminky ceníte.

Dalším naším tipem je dekorace, který se hodí například k jako ozdoba k řezané květině. K výrobě srdíčka z bavlnky použijte špejli, kousek kartonu a červenou bavlnku. Z kartonu vystřihněte srdíčko, lepidlem přilepte na špejli a kartonové srdce omotejte větším množstvím bavlnky.