Zpět

Letní drinky bez alkoholu

Už jste ochutnali espesso tonic nebo margaritu bez alkoholu?

Letní drinky bez alkoholu

Teplé letní počasí zvyšuje nutnost pití tekutin, aby nedošlo k dehydrataci organismu. Nejlepším pitím je v létě (ostatně jako v jiných ročních obdobích) čistá voda nebo vychlazené neslazené bylinné čaje.

Pokud se však chcete osvěžit a občas si zpestřit pitný režim, nabízíme několik receptů na letní nealkoholické drinky, se kterými v ruce budou horké letní dny o něco snesitelnější. Uvedené ingredience budou vždy na drink pro jednoho člověka.

Nealkoholické mojito

Potřebujete 1 limetka, hrst lístků čerstvé máty, 2 lžičky třtinového cukru, drcený led a sodovku.

Limetku pořádně umyjte teplou vodou a nakrájejte na tenké plátky a malé kousky, které dejte do sklenice. Přidejte omyté listy máty a třtinový cukr a vše dohromady pořádně rozmačkejte. Nakonec přidejte kousky ledu, sodovku a vychutnejte si osvěžující nápoj.

Nealkoholická margarita

Potřebujete šťávu z 1 limetky, z jedné poloviny citrónu, pomerančový džus, 1 lžičku třtinového cukru, drcený led a sodovku.

Postup je jednoduchý: vše smíchejte dohromady a skleničku dolijte sodovkou a přidejte led. Ozdobit ji můžete plátkem citronu nebo limetky.

Jahodovo-melounová limonáda

Potřebujete asi 250 gramů jahod, 2 lžičky třtinového cukru, šťávu ze čtvrtky citronu, 1 plátek melounu a sodovku.

Jahody i meloun rozkrájejte a poté rozmixujte společně se třtinovým cukrem. Potom směs smíchejte s citronovou šťávou a sodovkou. Do sklenice pak přidejte i led, její okraj dozdobte plátkem citrónu.

Domácí ledový čaj

Potřebujete (ideálně) sypaný zelený čaj, černý nebo bílý, hrst lístků meduňky a máty, šťávu ze čtvrt citronu, třtinový cukr dle chuti a led.

Čaj a nasekané bylinky zalijte horkou vodou (ale ne vroucí). Po pár minutách vyndejte čajové lístky a přidejte cukr a citrón. Pak nezbývá nic jiného než čekat, dokud směs nevystydne. Vychlaďte ji v lednici a pak přidejte kousky ledu.

Espresso Tonic

Také se v horkých letních dnech často opotíte jen při myšlence, že byste si měli dát šálek kávy? Zároveň ale bez pravidelné dávky kofeinu zkrátka nevydržíte? Pak je tato alternativa příprava kávového nápoje možná pro vás.

Potřebujete sklenici vychlazeného tonicu, 1 espresso a několik kostek ledu.

Sklenici naplňte ledem a zalijte ho tonikem. Poté pomocí lžičky přes kostky ledu (chce to trošku cviku) opatrně nalijte espresso do sklenice tak, aby obě tekutiny zůstaly oddělené. Pokud se vám to na první pokus nepodaří, nezoufejte, na výsledné chuti nápoje to nic nezmění. Naopak, většina lidí si směs poté zamíchá, aby se chuť kávy a tonicu propojily. Sklenici můžete opět dozdobit plátkem citronu.

Alternativou je také použití ochuceného tonicu – například pomerančového nebo citronového.

Ochucená voda

Pokud se vám nechce příliš experimentovat, můžete si připravit jen vychlazenou ochucenou vodu, do které přidáte ingredience podle své chuti.

Do sklenice můžete přidat buď oblíbené bylinky jako je meduňka nebo máta. Voda chutná výborně i s vymačkanou šťávou z citrusových plodů jako je citron, limetka nebo pomeranč či grep.

Zajímavým zpestřením může být i voda s kousky salátové okurky. Případně pokud se vám v mrazáku schovává zamražené ovoce a vy nechcete v tomto teplu péct bublaninu, můžete třeba jahody, maliny nebo ostružiny použít místo ledu a vhodit je do sklenice s vodou. Tu tak ochutí a zároveň i vychladí.