Zpět

Léčivé bylinky

Víte které bylinky jsou vhodné na snížení tlaku nebo na spaní?

Léčivé bylinky

Léčivé bylinky mají na lidské tělo mnoho blahodárných účinků. Dokážou zmírnit bolest, zlepšovat psychický i fyzický stav člověka a zároveň nezatěžují organismus tak, jako chemické léky a prášky. Mimo to se bylinky uplatní i v kuchyni, jako koření, které dodá specifickou chuť vašim pokrmům.

Bylinky pro všechny

Bylinky do svého života může zařadit úplně každý. Ať už na bylinné čaje nebo jako koření. Mnoho z nich si také můžete sami vypěstovat doma. Jelikož nejsou náročné, k pěstování vám postačí kuchyňské okno a květináč. Jednou z nejznámějších bylinek je bazalka. Skvěle chutná v kombinaci s rajčaty nebo mozzarellou a hodí se třeba i na domácí pizzu. Stejně tak jako oregano, které mimo jiné obsahuje řadu vitamínů a využijete ho v italské kuchyni. V domácnosti, ale i na zahrádce si můžete vypěstovat mátu. Při nachlazení z ní uděláte příjemný čaj, který uvolní ucpaný nos a zmírní škrábání v krku. V létě ji pak využijete na osvěžující alkoholické i nealkoholické nápoje.

Bylinky na snížení tlaku

Zvýšený tlak může být děsivou diagnózou pro řadu lidí. Je možné ho snížit i přírodní cestou. K tomu můžete využít třeba zázvor. Ten podle výzkumů uvolňuje svaly kolem cév a tím zlepšuje krevní oběh. Ze zázvoru si můžete uvařit třeba čaj, který se hodí i při nepříjemném nachlazení. Čaj si můžete uvařit i z bylinky, která se využívá například v čínské tradiční medicíně. Výtažky hlohu obecného napomáhají snížení jak cholesterolu, tak krevního tlaku. Pokud se vám nechce nic kupovat, můžete využít klasiku, kterou má každý doma - česnek. Jeden stroužek každý den zvýší obsah oxidu dusnatého v těle, který zlepšuje volný průtok krve cévami.

Bylinky na spaní

Často se bylinky využívají pro zlepšení spánku. Věděli jste, které bylinky pro klidný spánek je vhodné užívat? Mezi nejznámější patří meduňka a třezalka. Obě pomáhají při léčbě nespavosti, a kromě toho jsou i skvělými pomocníky proti úzkostem a depresím. Mnoho lidí používá levanduli pro lepší spánek. Můžete si koupit polštářek naplněný sušenými květy nebo si dát aromatickou levandulovou koupel před spaním.