Zpět

Laktóza aneb jak se s ní vypořádat

Máte rádi mléko a mléčné výrobky, ale poslední dobou vás po nich trápí nadýmání, průjem nebo dušnost?

Jak se vypořádat s laktózovou intolerancí?

Máte rádi mléko a mléčné výrobky, ale poslední dobou vás po nich trápí nadýmání, průjem nebo dušnost? Může to být alergie na laktozu. Kde se vůbec vzala, co to vlastně je, jaká jídla kvůli ní raději vynechat a jak si život s intolerancí laktózy co nejvíce usnadnit se dozvíte v tomto článku.

Co je intolerance laktózy?

Intolerance laktózy je částečná nebo úplná neschopnost trávicího traktu zpracovávat laktózu neboli mléčný cukr. Příčinou je nedostatek laktázy, což je enzym, který se tvoří v tenkém střevě a štěpí laktózu na glukózu a galaktózu. Když se laktóza nerozloží, pokračuje do tlustého střeva, kde kvasí a způsobuje nadměrnou produkci plynů a kyselin. Odsud pramení výše zmíněné nadýmání a další problémy.

Intolerance laktózy může být vrozená, mnohem častěji však vzniká až v průběhu života, ať už přirozeným úbytkem laktázy v organismu, nebo postižením trávicího traktu.

Intolerance laktózy příznaky

Nejčastějšími příznaky jsou bolesti břicha, kručení v břiše, plynatost, průjem či naopak zácpa a nevolnost. Ty mnohdy doprovází dušnost, bolest hlavy, akné a celková únava.

Intolerance laktózy test

Způsobů existuje více, běžný test na intoleranci laktózy však měří hladinu glukózy v krvi a pozoruje změny po požití nápoje s přesně definovaným obsahem mléčného cukru. Cílem testu samozřejmě je zjistit, zda se laktóza v tenkém střevě vstřebala a dostala do krve, nebo zda pokračovala do střeva tlustého, kde způsobuje výše zmíněné problémy. Máte-li podezření na intoleranci laktózy, poraďte se se svým lékařem.

Intolerance laktózy co jíst a čemu se vyhnout?

Každý má jinak intenzivní intoleranci, stravování je tedy velmi individuální a liší se člověk od člověka. Zatímco někdo může laktózu nadále požívat v menších dávkách, někdo si musí vybírat speciální výrobky s nízkým obsahem laktózy. Mezi ty patří dlouho zrající sýry, máslo, selské a řecké jogurty či kefír. Někteří se jí však musí vyhýbat úplně. Existuje mnoho produktů, které dnes mléko, smetanu, jogurt nebo sýr nahradí. Můžete si vybrat, zda sáhnete po výrobcích, ze kterých byla laktóza odstraněna (např. bezlaktózové mléko), nebo po těch, co ji přirozeně neobsahují (např. sójové a ovesné mléko). Mějte na paměti, že laktóza není obsažena pouze v mléčných výrobcích, ale třeba i v sušenkách, čokoládě, pečivu a uzeninách. Vždy pečlivě čtěte složení výrobku.

Na závěr pro vás máme dvě vychytávky, které vám život s intolerancí značně usnadní. Na problémy s trávením obecně pomáhají probiotika, živé mikroorganismy, které osidlují střevní mikroflóru. Podporují správné trávení a zpracování potravy, tedy i laktózy.

A když si chcete jednou za čas dopřát klasické mléčné výrobky, můžete si pomoci takovými doplňky stravy, které obsahují dostatečné množství laktázy pro snadné trávení