Zpět

Kopřivka

Trápí vás nepříjemné svědění na těle, kterého se nemůžete zbavit?

Kopřivka 

Trápí vás nepříjemné svědění na těle, kterého se nemůžete zbavit? Existuje šance, že trpíte kopřivkou. Zachovejte klid, nejde o nic moc vážného. V tomto článku se společně podíváme na to, co kopřivku způsobuje, a jak se proti ní účinně bránit.

Co je kopřivka

Kopřivka, odborně označována také jako urtikárie, je druh kožního onemocnění, které se projevuje svědivými pupínky na postiženém místě. Název je odvozen právě podle kopřivy, jejíž požahání způsobuje na kůži podobné reakce. Navzdory známému mýtu však není nijak zdravá. Kopřivka trápí zejména lidi s citlivější kůží. Nejčastější příčinou kopřivky bývá alergická reakce, může jich však být i více.

  • Sluneční kopřivka je v podstatě reakce kůže na sluneční záření. Kůže tím dává najevo, že jej nenese dobře.
  • Chladová kopřivka je vlastně takovým opakem té sluneční. Tento druh kopřivky se vyskytuje v zimních měsících, kdy se citlivá pokožka setká s chladným vzduchem a studeným počasím.
  • Tlaková kopřivka vzniká nejčastěji v důsledku tření, například při tření oděvu o kůži. V každodenním životě se často typicky objevuje v oblasti stehen, která se třou o sebe, či o prádlo, a to normálně při chůzi.

Kopřivku způsobenou alergickou reakcí rozlišujeme na dva druhy. Prvním je akutní kopřivka, s tou se setkáme nejčastěji u dětí a většinou trvá několik týdnů, než vyrážka a svědění úplně odezní. Kopřivka chronická se vyskytuje u všech a trvá delší dobu. Vyrážka se navíc může samovolně vracet.

Kopřivka u dětí

Dětská kůže je jemnější a citlivější na vnější faktory než kůže dospělých lidí. Je proto logické, že děti na kopřivku trpí častěji a více. Nejčastěji vzniká při kontaktu s novými látkami či neodhalenými alergeny. Důvodem však může být i bodnutí nebo hryznutí hmyzu či nějaká virová infekce. Čím je člověk starší, tím více se buduje jeho imunita proti zmíněným spouštěčům, na kopřivku jsme tak časem méně náchylní. Což ale neznamená, že se nás vůbec netýká.

Kopřivka léčba

Pro účinný boj s kopřivkou je dobrým začátkem zmínit stres. Kožní vyrážka ze stresu může také připomínat kopřivku a rozhodně není radno ji podceňovat. Spouštěčem v takovém případě bývá aktuální životní zátěž. Pochroumané psychické zdraví se často podepisuje i na zdraví fyzickém, což má konkrétní viditelné následky. Mezi ně často patří problémy s pokožkou a vyrážkami.

Při alergické kopřivce se reakce tlumí za pomocí antihistaminik (mezi ně patří třeba známé léky Zodac a Zyrtec). Rychlou úlevu od zarudlé kůže a svědění dokáže zařídit také mast Calcium Pantothenicum, známá též jako kalciovka. Ta zklidňuje a regeneruje podrážděnou svědivou pokožku. Tato mast se dá zakoupit ve většině lékáren za pár desítek korun.

Mezi lidové recepty našich babiček patří mimo jiné léčebné koupele, např. levandulové nebo jitrocelové. Stejně tak mohou pomoct vlažné sprchy a obklady. A jelikož je velikým faktorem vzniku kopřivky náš oděv, je vhodné nosit kvalitní jemné oblečení, nejlépe z bavlny. Ta je ke kůži šetrná a pomáhá i proti nadměrnému pocením, o kterém jsme psali zde (sem můžeš prsknout váš článek na nadměrné pocení). Máme tak větší šanci předejít vzniku svědění a nepříjemných pocitů.

Jak jsme zmiňovali, kopřivka není žádný vážný problém. Většinou by měla sama od sebe po čase zmizet. V případě, že se tak nestane, je vhodné se s tímto problémem svěřit svému praktickému lékaři. Ten vás může následně odkázat na dermatologa, který navrhne případnou léčbu.