Zpět

Koloidní stříbro: přípravek na mastnou pleť i popáleniny

Stříbro má především antibakteriální účinky

Koloidní stříbro: přípravek na mastnou pleť i popáleniny

Stříbro má především antibakteriální účinky. Už v minulosti se využívalo jako antimikrobiální činidlo. Vyráběly se nádoby ze stříbra k uchování potravin nebo nápojů, aby vydržely čerstvé co nejdéle. I příbory se vyráběly ze stříbra, aby se zamezilo přenosu infekčních chorob.

Už ve starém Řecku a Říme znaly jeho účinky a využívali ho proti nechtěným mikroorganismům. V lékařství se vyžívalo na začátku 20. století jako lék proti infekčním chorobám, později k dezinfekci vody a ošetření lokálních ran.

Nyní je především součástí krycích materiálů ran, hygienických potřeb, deodorantů a roušek. Také má antiseptické účinky, takže o něm lze uvažovat jako o přípravku pro léčení lokálních ran. Koloidní stříbro je proto možným alternativním lékem, který tvoří částice stříbra suspendované ve vodě.

Koloidní stříbro účinky

Koloidní stříbro je disperze složená z destilované vody a stříbra. Nanočástice stříbra jsou jemně rozptýlené ve vodě. Velikost těchto částic je od 5 do 100 nanometrů.

Nanočástice stříbra jsou účinná díky jejich tvaru a velikosti. Čím menší jsou, tím je jejich účinek výraznější. Tyto částice se dostávají do buněk a buněčných membrán bakterií, čímž přerušují jejich řetězec a ničí je.

Koloidní stříbro působí antibakteriálně a antifungálně, což znamená, že zamezuje nejen šíření bakterií, ale také šíření kvasinek a plísní. Některé studie tvrdí, že zamezuje také šíření virů. Jiné však tuto tezi nepodporují.

Koloidní stříbro použití

Pořád opakujeme, že má antimikrobiální účinky, co to ale v praxi znamená? Například se nachází ve sprejích do bot, protože zabraňuje tvorbě bakterií, které vyvolávají zápach. V kosmetice se využívá jako koloidní disperze. Ta je vhodná k ošetření mastné pokožky se sklonem k akné nebo k ošetření pooperačních jizev.

Koloidní stříbro má tedy využití i při pocení. V přípravcích jako jsou deodoranty nebo spreje zamezující zápach stříbro se koloidní stříbro používá. Najdeme ho i v tkáních některých ponožek nebo punčoch.

Zmínili jsme i použití k ošetření lokálních ran jako jsou afty nebo popáleniny. Pomáhá totiž ničit bakterie, které představují nebezpečí při proniknutí do rány, která by se mohla zanítit nebo mokvat. Také přispívá k regeneraci poškozené tkáně.

Důležité také je, že se dá využít koloidní stříbro na akné. Lze ho využít jako pleťové tonikum, protože pomáhá čistit a regenerovat pleť, zmenšovat póry, snížit vylučování mazu a zamezit šíření pupínků.

Přestože je určené především pro léčbu mastné aknózní pleti, má účinky i na jinou pleť. Pokud máte podrážděnou pokožku, pomáhá koloidní stříbro k její regeneraci a zklidnění. Lze ho také používat dvakrát denně k ošetření obličeje a dekoltu.