Zpět

Karpální tunel

Co je syndrom karpálního tunelu a jak mu předcházet?

Karpální tunel 

Necitlivost, slabost a brnění v prstech – syndrom karpálního tunelu je častým onemocněním, které trápí zejména lidi, kteří dlouhodobě přetěžují ruce třeba při práci na počítači. Příznaky se projevují silněji v noci, dokonce mohou být tak silné, že vás dokážou probudit ze spánku.

Co je karpální tunel

Karpální tunel se nachází v oblasti, která propojuje předloktí a zápěstí. Prochází jím množství cév, nervů a šlach – středový nerv, ohýbače prstů nebo ohýbač zápěstí. Karpální tunel ohraničují vyvýšeniny zápěstních kostí, zápěstní kůstky a zápěstní poutko ohýbačů.

Pohyby v zápěstí ovlivňují tvar a šířku karpálního tunelu. Šířka se při normálním rozsahu pohybu v zápěstí značně zmenšuje, a protože se karpální kosti pohybují při každém pohybu ruky, nejsou kostěné stěny tunelu tuhé. Flexe i extenze zvyšují tlak v karpálním tunelu.

Karpální tunel příčiny

Tento syndrom většinou vzniká v důsledku stlačení středového nervu, který prochází oblastí karpálního tunelu. Je spojen s opakovaným přetěžováním a namáháním ruky, revmatoidní artritidou, hypotyreózou, diabetem a s řadou dalších příčin. Může se objevit v pozdním těhotenství, ale je obvykle přechodný. Příznaky syndromu mohou být někdy způsobeny napjatými svaly v oblasti krku a ramen.

Karpální tunel příznaky

Hlavními příznaky syndromu karpálního tunelu jsou necitlivost a brnění v palci, ukazováčku, prostředníčku a na palcové straně prsteníčku. Dále je to snížená síla úchopu a funkce ruky. Lidé s tímto syndromem si často stěžují na bolest, kterou ale provází pocit brnění – sama o sobě se obvykle nevyskytuje. Neléčený v průběhu let může způsobit ztrátu citlivosti a slabost a atrofii (smrštění) svalů pod palcem.

  • Myslíte si, že byste mohli trpět syndromem karpálního tunelu? Položte si tyto otázky:
  • Trápí vás necitlivost nebo mravenčení v zápěstí, v ruce nebo v prstech?
  • Vnímáte tyto příznaky u palce, ukazováčku, prostředníku a na palcové straně prsteníku, ale ne u malíčku?
  • Jsou příznaky horší v noci? Budí vás ze spánku?
  • Pociťujete slabost v ruce? Stává se vám například, že vám kvůli tomu z ruky padají věci?
  • Pociťujete úlevu při potřesení rukou, držení se za ruku nebo při ponoření ruky do teplé vody?
  • Zhoršují se příznaky při činnostech, jako je řízení, držení telefonu nebo při psaní?

Léčba syndromu karpálního tunelu

V počátečních stádiích mohou pomoct cviky, rehabilitace a klidový režim.

Z nechirurgických možností léčby / úlevy od symptomů, se používá dlahování nebo injekce kortikosteroidů. Kortikosteroidy jsou ovšem vhodné pouze pro dočasnou úlevu od příznaků, obecně se používají pouze do té doby, než lze použít definitivní možnosti léčby.

Karpální tunel operace Mírnější případy lze zvládat bez operace měsíce až roky. Závažnější případy, při kterých symptomy dlouhodobě přetrvávají, často vyžadují jako definitivní léčbu chirurgický zásah – přetnutí vazivového pruhu, čímž se uvolní tlak na šlachy, cévy a nervy, které tvoří střechu karpálního tunelu.

Karpální tunel cviky

Na uvolnění zápěstí a zbavení se bolesti se doporučuje pravidelné cvičení. To ale působí spíše jako prevence. Při akutních případech se nedoporučuje. Pěkné video s názornými ukázkami cviků připravil Václav Vocásek, najedte ho zde (odkaz).

Pro stanovení přesné diagnózy a vhodné léčby prosím navštivte lékaře, článek je pouze informační.