Zpět

Jídla, která způsobují špatnou náladu

Jaké potraviny nám škodí a dostávají do špatné nálady?

Jídla, která způsobují špatnou náladu

Láska prochází žaludkem. Jen málo lidí ví, že břicho produkuje až 90 procent serotoninu, hormonu štěstí, který je zodpovědný za to, že se cítíme dobře a máme dobrou náladu. Jaké potraviny nám škodí a dostávají do špatné nálady?

Dietní nápoje

Hlavním viníkem je aspartam, což je umělé sladidlo obsažené v oblíbené dietní kole, obsahuje aminokyselinu zvanou phenylalanine. Ve vědeckých studiích bylo dokázáno, že brání produkci hormonu dobré nálady (serotoninu). Kofein proto do sebe raději dostaňte v podobě kávy nebo zeleného čaje.

Cereálie

Přečtěte si složení a ujistěte se, že značka, kterou jíte, obsahuje méně než 8 gramů cukru. Většina cereálií je přímo nacpaná obrovským množstvím cukru a sice na chvíli dodá energii, ale poté se budete cítit ještě unavenější, než předtím a hladina vašeho cukru v krvi dramaticky klesne. Pokles má pak za následek produkci stresových hormonů.

Sladké balené pečivo

Není žádným tajemstvím, že obrovské množství cukru není nic zdravého. Balené sladké pečivo v obchodě obsahuje ale kromě cukru i různá barviva, která u některých mohou způsobit až hyperaktivitu - zvláště u dětí.

Fast food

Hranolky, přesmažené kousky masa a další obsahují velké množství trans-mastných kyselin. Narušujují ale rovnováhu mezi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami. A studie dokazují, že nízký obsah omega-3 mastných kyselin je spojen s depresemi a agresí.

Konzervované potraviny

Konzervy a polévky ze sáčku mohou obsahovat glutamát sodný. Pokud se po své polévce z plechovky necítíte zrovna dobře, zkontrolujte obal ještě jednou a hledejte, zda neobsahuje “Bisfenol A” - látku se schopností narušovat funkci hormonů a používá se při výrobě plechovek.

Alkohol

Ať už jde o sklenku vína po dlouhém dni v práci, nebo o oslavu narozenin, alkohol někdy hraje v našich životech větší roli, než si uvědomujeme. Ale pokud se cítíte špatně, možná nastal čas vyhodnotit, kolik skleniček a jak často pijete. Alkohol může být pro váš krevní oběh dobrý, zvláště červené víno, ale když to přežene, máte starou známou pochmurnou kocovinu. Taky jeho konzumace má vliv na produkci hormonu štěstí a způsobuje deprese a agresivní sklony.

Tento článek nemá za účel vás nějak omezovat. Všechny tyto potraviny a nápoje jsou v malém množství v pořádku, ale nejsou rozhodně na každodenní konzumaci. Doufám že Vám tyto rady pomůžou a už se nebudete cítit pod psa.