Zpět

Jejich Veličenstvo: Dřeváky

O původu dřeváků se tradují různé historky, avšak ...

Jejich Veličenstvo: Dřeváky

O původu dřeváků se tradují různé historky, avšak rok, o kterém lze s jistotou říci, kdy spatřily světlo světa, neznáme. Podle některých je to počátek 13. století, zatímco jiní tvrdí, že první továrna na dřeváky byla otevřena v Nizozemsku v roce 1570. Dvě věci jsou každopádně nepopiratelné: že Evropa je kolébkou dřeváků a že první dřeváky byly vyrobeny ze dřeva, tak jak je známe dnes.

Proč tedy neexistuje dostatek důkazů pro datování přesné doby jejich vzniku? Důvod je prostý, dřevěné boty skončily ve své době po opotřebování jako palivo.

Vzestup dřevěných dřeváků, maxi módy a skupiny Abba

Není žádným tajemstvím, že dřevěné dřeváky byly v první řadě výhradně pracovní, ochranná obuv a ještě dnes je běžně slyšet jejich rachot na chodbách zdravotních ústavů.

Dřeváky však mají za sebou vzrušující cestu s bohatou historií. V 70. letech zažily závratný vzestup a oblibu, na čemž se velkou měrou podíleli členové legendární a tehdy nesmírně populární švédské skupiny Abba . V jednu chvíli měli i vlastní řadu dřevěných dřeváků a tato posedlost neobvyklým kouskem obuvi se nakažlivě rozšířila po Evropě.

Dřeváky pomohly i maxi módě, která byla v té době znakem hnutí hippies, protože se perfektně hodily ke zvonům, dlouhým šatům a sukním a obecně boho stylu sedmdesátých let.

Přestože mají vášnivé příznivce po celém světě, dřevěné dřeváky zůstaly dodnes nejoblíbenějšími v Holandsku a Švédsku.

Dřevěná podrážka není pro každého

My v Leonsu často rádi říkáme, že dřevěné dřeváky nejsou ani nejpohodlnější obuví, jakou si dovedete představit, ani nejpraktičtější. Jsou ve skutečnosti životním stylem. Boty, které buď zbožňujete, nebo kterými opovrhujete. Nic mezi tím neexistuje.

Pokud je kupujete poprvé, připravte se na trochu... Hm, zvláštní pocit. Je možné, že budete cítit bolest, ale to jen do doby, než si nohy zvyknou. Ve skutečnosti je dřevo jistě jedním z nejpřirozenějších materiálů používaných při výrobě obuvi a může vám sloužit velmi, velmi dlouho.

Každý pár je jedinečný

Pokud jste si mysleli, že příběh o dřevácích zakončíme slovy, že to nejsou boty pro každého, mýlili jste se, protože na obranu jejich jedinečnosti jsme povinni dodat, že každý pár je malým uměleckým dílem a jedinečný výtvor přírody. Všimnete si toho v detailech, vzorech tmavší i světlejší barvy, takže ani levý a pravý dřevák stejného páru nebude úplně stejný.

Dřeváky Leons

Pokud Vás náš příběh přiměl přidat se k armádě příznivců dřevěných dřeváků, určitě se podívejte na náš unisex model LESTA.

dřevaky dámské