Zpět

Jaký vliv má jídelníček na zdraví Vašich nohou?

Správná výživa, není jen o štíhlé linii

Jaký vliv má jídelníček na zdraví Vašich nohou?

Většina jídel, hlavně ty s velkým obsahem cukru, mohou způsobovat zánět, tyto záněty mohou ohrozit zdraví vašich nohou. Když většina lidí přemýšlí o výživě a jejich zdraví, nemají problém si spojit jídlo a shazování kil, nebo zdraví srdce, říká Jaroslav Lux, podiatr, (tj. lékař, který se specializuje na problémy v oblasti nohou) z České podiatrické společnosti. To ale není jediný efekt, který na tělo má váš jídelníček. Vliv má i na mnoho dalších částí těla a nohy jsou jednou z nich.

“Když lidem vysvětluji, že nohy jsou propojeny se zbytkem těla a rčení jste to co jíte opravdu platí, jsou překvapeni. V moment kdy změní jídelníček, cítí se lépe, a až po tom to pochopí,” říká.

Nohy a výživa: boj proti zánětu a bolesti

Jeden z problémů, který je spojený s výživou a může ovlivnit vaše nohy, je zánět, říká doktor Lux. Některé jídlo může ovlivnit chemikálie ve vašem těle, které mohou způsobit záněty. Zánět toho typu se může ve vaší noze objevit jako plantární fascitída, ta způsobuje zanícení vazu, který vede od paty k prstům, po celé délce chodidla a v horších případech zabraňuje chůzi. Většina oblíbeného jídla z každodenního jídelníčku podporuje záněty, rafinované obiloviny, cukry a nenasycené tuky, nacházející se ve většině polotovarů a nezdravém jídle, nebo nasycené tuky v červeném mase a tuky s Omega-6, které jsou používány k výrobě rostlinných olejů, jako například kukuřičný, sójový a slunečnicový olej.

Navíc, někteří lidé mohli už překročit hranice zánětu v těle a jejich tělo se brání chronickou potravinovou alergií například na obiloviny, říká Lux. Dalším podpůrným faktorem zánětu je konzumace velkého množství potravin, které mohou rychle zvýšit hladinu cukru v krvi, například bonbóny, bílá mouka a těstoviny.

Ve výsledku doktor Lux svým pacientům doporučuje k redukci zánětu:

Jíst více tuků s Omega-3.

Tučné ryby jako třeba losos, nebo potravinové přípravky, které obsahují rybí tuk, jsou dobrým zdrojem tuků s Omega-3. Omega-3 pomáhají redukovat zánět a studie prokázaly, že rybí tuk by měl ve správné stravě vyvažovat ostatní tuky.

Většina lidí má ve svém jídelníčku mnohem víc omega-6 než omega-3, jídelníček s rybami může vytvořit rovnováhu.

Generálka jídelníčku

Zdravější strava může poskytnout protizánětlivé účinky pro nohy a celkově vaše zdraví. Základem je jíst více zelené zeleniny a čerstvé bylinky. Rafinovaná obilná jídla a cukrovinky vynechat, říká Lux.

Nohy a výživa: další zdravotní spojení

Dvě nejběžnější choroby, které postihují miliony lidí, jsou onemocnění periferních tepen a cukrovka. Obě tyto nemoci mohou ublížit vaším nohám poškozením tepen, které přivádějí krev do dolních končetin.

Díky dobré výživě můžete vaše nohy vyvarovat těmto chorobám. Podle České podiatrické společnosti můžete snížit riziko onemocnění periferních tepen dietou s nízkým obsahem sodíku, nasycených a nenasycených tuků, ale bohatou na ovoce a zeleninu. Studie z roku 2015 v deníku cévní chirurgie doporučuje konzumaci omega-3 jako způsob, jak snížit riziko onemocnění periferních arterií.

Pokud máte cukrovku, zdravá výživa může pomoci chránit nohy před komplikacemi vašeho zdravotního stavu. Obecně ČPS doporučuje pro lidi s diabetem jídelníček bohatý na celozrnnou mouku, fazole, zeleninu a ovoce, libové maso a omezené množství tuků a sladkostí.

Ať už jíte zdravěji, kvůli špatnému zdravotnímu stavu, nebo abyste se vyhnuli nemocím, dodržujte doporučení ČPS a zajistíte, aby vaše nohy spolu se zbytkem vašeho těla i nadále sloužily.