Zpět

Jak zlepšit váš imunitní systém?

Jde to efektivně i bez drahých preparátů, stačí jen...

Jak zlepšit váš imunitní systém?

Imunitní systém udržuje celistvost organismu. Vyhledává a likviduje cizí či vlastní, ale vždy potenciálně škodlivé struktury. Projevuje se obranyschopností organismu. Laicky řečeno ho lze vnímat jako „zdravotní policii“, která má za úkol ve vašem těle „hledat a zničit“ všechny nebezpečné škůdce. Jak jí ale podpořit v její práci?

Co škodí obranyschopnosti?

Snížení imunity se projevuje zvýšenou náchylností k nejrůznějším infekcím, tím se mohou podílet i na vzniku nádorových chorob či chronických zánětů. Snížení imunity můžeme rozdělit na:

  • špatný životní styl - kouření, alkohol, nezdravá strava, nadměrný stres, nedostatek pohybu
  • vrozené, způsobené genetickou poruchou
  • získané v důsledku řady příčin - metabolické poruchy, ionizující záření, ztráty bílkovin, popáleniny, operační stres, nádorová onemocnění
  • vliv životního prostředí - znečištěné ovzduší, vlhké nebo prašné prostředí, plísně

Čím začít?

V současné situaci má každý milion rad, jak vylepšit imunitu inovativním způsobem. Já říkám, dejte na selský rozum. Je to jednoduché:

Jezte správnou stravu - Nemusíte jíst nutně jen saláty, ale správné stravování je základem pro vaše zdraví. Jezte rozhodně pravidelně. Pro jídla vybírejte kvalitní a čerstvé produkty. Nejvhodnější bude zařadit do vašeho jídelníčku čerstvý česnek, cibuli, čekanku, kysané zelí, zázvor ale i silný, slepičí vývar.

Nezapomínejte na pohyb - Předpokladem pro silný a správně fungující imunitní systém je třeba, aby vaše tělo bylo v dobré kondici. Choďte na procházky, zacvičte si. Jakékoliv aktivity, sporty na čerstvém vzduchu, nebo otužování či plavání vašemu tělo prospějí.

Přehánějte pitný režim - Myslíte, že je potřeba připomínat něco tak jasného, jako je pitný režim? Ano je! Nedostatek tekutin bývá prvotní příčinou únavy a bolestí hlavy, protože se kvůli nedostatku vody z našeho těla nevyplavují toxické látky. Dospělý člověk by měl denně vypít minimálně 2-3 litry tekutin. Vyvarujte se nadměrné konzumace slazených nápojů, kávy nebo alkoholických nápojů. Naopak můžete zařadit různé bylinné čaje, nebo minerální vody.

Nastavte si ideální teplotu - Pro vaše tělo je důležité správně nastavená teplota prostředí. Pobýtem v přetopených místnostech mu nepomůžete. Stejně tak v parných dnech nastavením klimatizace na maximum. Vyvarujete se teplotním šokům.Otužujte se. Nemusíte hned skákat na Nový rok do mrazivé vody. Začněte třeba návštěvou sauny, parní lázně nebo solné jeskyně.

Vydatně se vyspěte - Dopřejte tělu dostatečný prostor k odpočinku a regeneraci. Nedostatkem spánku tělo i vlastní imunitní systém výrazně oslabujete. Podlehnete pak snadněji nachlazení, rýmě či jiným onemocněním. Minimální doba pro posilující spánek je 8 hodin. Ale nesmíte ho strávit na pryčně. Základem je kvalitní zdravotní matrace, přizpůsobená vaší hmotnosti.

Žádnej stres - Buďte v pohodě, nestresujte se. Na problémy se pokuste dívat s nadhledem. Přijměte pozitivní názor na svět. Chronický stres vede k poruchám imunity a chronickým infekcím, nádorovým onemocněním, neplodnosti, ale i ke kardiovaskulárním a řadě dalších onemocnění. Smích léčí kdeco. Takže i bacily a viry se vám budou víc vyhýbat, když bude vaše tělo v psychické pohodě. Ano, stav mysli ovlivňuje fyzické zdraví naprosto zásadně. 

Na závěr bych vás chtěla upozornit, že vybudování dobré imunity není záležitostí dnů nebo týdnů. A změny rozhodně nemůžete očekávat okamžitě. Při dodržení základních rad ale přijdou. I při dobrém fungování imunitního systému je však důležitá neustálé péče. Pečujte o svůj imunitní systém tak, abyste mohli prožít svůj život ve zdraví a v co největší spokojenosti. Přeji vám hodně zdarví. :-)