Zpět

Dámská móda aneb jak se vytváří barvy sezóny 2021

New York, Londýn, Paříž, Milán... Určitě Vás napadlo, kdo určuje naše barevné trendy a odkud tyto trendy pocházejí

Jak se vytvářejí barvy sezóny a kdo o nich rozhoduje?

New York, Londýn, Paříž, Milán... Určitě Vás napadlo, kdo určuje naše barevné trendy a odkud tyto trendy pocházejí. Níže Vám to prozradíme a již předem naznačíme jediné: barvy sezóny jsou tak předvídatelné. :)

Kdo se ptá na barvy?

Všichni, kdo působíme v průmyslových odvětvích, pro něž má výběr barev velký význam (módní průmysl oděvů a obuvi, nábytkářský průmysl, interiérový design, webový a grafický design atd.). Víme, kdo je odborníkem na barvy, kdo je na konci každého roku sledován soustředěnýma očima tvůrců, designérů, architektů... Jsme si ale jisti, že stále existuje mnoho těch, kteří o názvu PANTONE nikdy neslyšeli.

Jde o Institute of Colors, celosvětově uznávaný orgán, který rok od roku, od sezóny k sezóně, ovlivňuje trendy téměř ve všech průmyslových odvětvích, zejména v módě.

Jak si vyberete ten odstín, který „musíme mít“?

Odborníci na barvy by řekli, že tento proces je velmi složitý a že rozhodnutí o „barvě roku“ je ovlivněno různými aspekty života, jako jsou události, které se stanou rok dopředu, nový směr v hudbě, oblíbené turistické destinace, atd.
Věřte nebo ne, to vše slouží jako inspirace pro ty, kteří „pracují na barvě“.

A co sezónní barvy?

Naštěstí pro nás, a věříme, že i pro všechny ostatní, se zde překvapení dějí mnohem méně často. Trendy sezónních barev vždy odrážejí barvy sezóny:
JARO - Jasné a vzdušné barvy v pastelových odstínech: pudrová, mint, perla, baby blue, šampaň, krémová, jemně žlutá…
LÉTO - Živé, syté barvy inspirované sluncem, mořem a ovocem: bílá, žlutá, tyrkysová, královská modrá, červená, růžová, zlatá, stříbrná, korál…
PODZIM - Barvy věrně zobrazují přírodu: všechny hnědé odstíny (khaki, espresso, velbloud, mahagon…), hořčičná žlutá, oranžová, fialová, olivově zelená a všechny neutrální barvy (krémová, šedá, černá).
ZIMA - V přírodě je zima absence barev, takže módní barvy v zimě jsou vždy neutrální: černá, bílá, béžová, šedá, bordo, zelená a modrá.

Poslední slovo má pouliční móda

Přestože všichni rádi sledujeme, co se děje na přehlídkových molech v Paříži a Miláně a co nám módní experti, stejně jako ti pro barvy, oznamují ve výrobním průmyslu, zákazníci do značné míry ovlivní vzhled kolekce . Nebo takříkajíc - poslední slovo má zákazník.