Zpět

Dna nebo-li nemoc králů, proč vzniká a jak ji zmírnit?

Jak se léčí a jak projevuje? Dozvíte se v našem článku.

Dna nebo-li nemoc králů, proč vzniká a jak ji zmírnit?

Nemoc králů, dna nebo také pakostice, postihuje asi desetinu populace, většinou muže. Jde o metabolické onemocnění, způsobující krystalizaci kyseliny močové v krvi této látky v kloubech a jiných tkáních. V dnešním článku si popíšeme jak tato nemoc vzniká a jak zmírnit její dopad na celé tělo.

Co to je dna a jak vzniká?

Jedná se o metabolické onemocnění, k němuž mohou vést i genetické (dědičné) vlohy. Spouští jí špatné trávicí návyky a alkohol. Organismus nemocného není schopný správně odbourávat puriny, které se vyznačují rozkladem kyseliny močové. Je to způsobeno nedostatečnou produkcí trávicího enzymu urikázy, který oxiduje těžce rozpustnou kyselinu močovou. Pokud není tato kyselina rozpuštěna, nebo-li přeměněna na rozpustnou látku, nemůže být vyloučena ledvinami z těla ven.Vysoká koncentrace kyseliny močové v krvi způsobuje krystalizaci této látky v kloubech a jiných tkáních. Krystaly utvořené z kyseliny močové mají tvar jehliček, pronikají do málo prokrvených tkání (např. kloubů), ve kterých uvíznou a svým ostrým hrotem se do nich zabodávají.

Jak se dna projevuje?

Příznaky dny se liší podle stádia onemocnění. První stádium, tzv. asymptomatická hyperurikémie, je bez jakýchkoliv příznaků a pacient má pouze zvýšenou hladinu kys. močové v krvi. Následuje akutní záchvat dny, během kterých dochází k zvýšené citlivosti a bolestivosti kloubu, které upozorňují na zánět. Kloub začne napuchat, zčervená, kůže na něm se napíná a je lesklá. Bolest způsobuje i sebemenší dotek postiženého kloubu. Většinou je prvním napadeným kloubem palec u nohy, ale může dojít k zánětu jiných kloubů, rukou i nohou. Třetí stádium je interkritické období – je to období, které následuje po akutním záchvatu dny. Pacient je většinou bez obtíží, zdá se být vyléčen. A posledním, čtvrtým stádiem, je tzv. chronická tofózní dna, při ní dochází k dlouhodobému ukládání krystalků kys. močové do chrupavek. Jedná se o stádium, kdy dochází k postižení funkce kloubu a degeneraci.

Jak se lečí?

Po určení diagnózy je prvním krokem úprava jídelníčku a životního stylu. Lékař Vás seznamí s rizikovými faktory a předepíše léky na snížení koncentrace kyseliny močové v krvi, dle stádia nemoci. V akutním stádiu se podávají léky, které zastavují zánět, příp. antirevmatika a analgetika. Při bolestech je dobré opakovaně postižené místo ledovat, chladit. I po pominutí akutního stavu je nutné dodržovat přísnou dietu a nepít alkohol, zejména pivo a červené víno.

Co (ne) jíst při dně?

Základem je dodržování pitného režimu, častý pohyb, výběr správných potravin k jídlu a pití a udržování váhy na rozumné hodnotě (BMI maximálně na 30).

Vyhněte se hlavně potravinám s vysokým obsahem purinů. Jde hlavně o maso z mladých zvířat, vnitřnosti i krev, rybí konzervy (sardinky, ančovičky, sardelová pasta, ..), masové extrakty a uzeniny. Mezi další nevhodné potraviny patří:

  • Obilniny - celozrnné výrobky, kynutá těsta

  • Luštěniny - hrách, čočka

  • Zelenina - špenát, reveň, červená řepa, česnek

  • Živočišné tuky a bílkoviny

  • Čokoláda, kakaový prášek, silný čaj, ostré koření, hořčice

  • Alkohol - pivo, červené víno

Naopak mezi doporučené potraviny patří:

  • Kvalitní ovocné šťávy a limonády - kromě brusinkového

  • Rostlinné tuky a mléčné výrobky - nízkotučné sýry a jogurty

  • Zelenina ovoce - mrkev, celer, brambory, banány, třešně, pomeranče, avokádo

  • Tmavé i bílé pečivo, hnědá rýže

Dna je závažné onemocnění, které by se nemělo nechat zajít daleko.  Pokud máte podezření na toto onemocnění okamžitě vyhledejte lékaře.