Zpět

Den země slaví 50. výročí, oslavte ho s námi

Chraňte naší planetu z pohodlí domova, stačí jenom pár minut

Den země slaví 50. výročí, oslavte ho s námi

Den Země dnes slaví již padesáté výročí. Letos je zaměřen na digitální úklid. Zdá se vám to jako hloupost? I ve virtuálním světě existuje znečištění, které ovlivňuje reálné životní prostředí a pomoci můžete i vy z pohodlí vašeho domova.

Den Země se poprvé slavil 22. dubna 1970 v San Franciscu jako důsledek protestů téměř 20 milionů lidí. Jeho účelem bylo přenést otázku ekologie do politických kruhů. Protesty sklidily úspěch a díky tomu byla založena Americká agentura pro ochranu životního prostředí, bylo přijato několik klíčových ekologických zákonů. Tato iniciativa se rozšířila přes hranice USA a tak se ke Dni Země dnes připojuje více než miliarda lidí z celého světa. Den země se koná vždy na určité téma a zapojit se do něj může každý. Jedná se hlavně o zvýšení energetické účinnosti, recyklování odpadků a hledání obnovitelných zdrojů energie.

Organizátoři letos zvolili bezpečnější verzi svátku kvůli pandemii. Cílem letošního svátku je uspořádat si své digitální prostředí a smazat z elektronických zařízení všechny nepotřebné informace, které se postupem času staly odpadem. Lidé si neuvědomují, že i v digitálním světě existuje znečištění, které ovlivňuje reálné prostředí. Téměř všechny online aktivity přitom zvyšují uhlíkovou stopu, která vede k oteplování planety. Vědci odhadují, že do roku 2025 budou úložiště dat (primárně jejich chlazení) využívat pětinu veškeré vyrobené energie a stanou se jedním z největších světových znečišťovatelů.

Odstraněním digitálního odpadu uvolníme úložiště ve svých zařízeních, které se tím zrychlí a ušetří i vám drahocenný čas. Jako digitální odpad se berou například staré nebo nepovedené fotografie, filmy, nepoužívané aplikace, nepřečtené e-maily, prostě a jasně zbytečné soubory ve vašem telefonu. 

Pokud se chcete oficiálně zapojit zadejte množství gigabajtů, které jste odstranili na webu digital.worldcleanupday.org

My se rozhodně zapojíme a doufáme, že si na digitální očistu najdete čas i vy. Chraňte s námi naší planetu a zachovejme jí pro budoucí generace :)