Zpět

Co pomáhá na bolest zad

Aneb, co na bolest zad a jejich úlevu

Co pomáhá na bolest zad ? Zkuste 5 jednoduchých cviků, které Vás zbaví bolesti zad

Bolesti v oblasti dolní bederní páteře a kříže jsou vzhledem k dnešnímu stylu života stále častějším problémem. Často jsou tyto bolesti mírné a proto je přecházíme. Ale musíme brát na vědomí, že i tyto, ze začátku mírné obtíže, jsou pro nás důležitou informací o tom, že dochází k přetěžování a tím pádem i poškozování struktur svalů a nervové soustavy. Pojďme se podívat, jak tomu předejít.

VIDEO NÁVOD - Co pomáha na bolest zad

Co pomáhá na bolest zad

Základní protahovací cvik

Lehněte si na záda, pokrčte nohy v kolenou, vaše chodidla by měla být pohodlně na podložce. Opatrně spouštějte kolena na jednu stranu a při tom otáčejte hlavou na stranu druhou. V tuto chvíli by jste měli v oblasti zad a hýždí lehký tlak. V této poloze vydechujte počkejte tři vteřiny a poté obraťte strany natočení kolen a hlavy. Celý cvik opakujte alespoň 5x.

Co pomáha na bolest zad

Kočka - Velbloud

Klekněte si na všechny čtyři, dlaně a kolena by měli tvořit obdélník. Střídavě prohýbejte a vypínejte nahoru oblast kříže. Obojí provádějte pomalu a ne přes bod bolesti. Při prohýbání vydechujte a při vypínaní se nadechujte. Doporučuje se opakovat až 20x.

co pomáhá na bolest zad

Cvik luk

Lehněte si na podložku zády vzhůru. Ruce by měli být roztaženy od těla lokty přibližně v úrovni úst a dlaně směřující před Vás. Vše tak jak je Vám to pohodlné. Cvik samotný spočívá ve vytažení hlavy směrem vzhůru a následné spouštění do původní polohy. Toto by mělo probíhat v pomalém tempu, nádech při pohybu nahoru, výdech při uvolňování. Doporučuje se opakovat 15x.

Cvik na posílení zad na míči

Položte se zády na podložku tak, že hýždě jsou těsně u míče a nohy leží na něm. Ruce nechte podél těla. S výdechem propněte celé tělo a zvedněte trup směrem nahoru. Snažte se tělo neprohýbat v žádné části, naopak držte jej rovně. Opakujte aspoň 10x.

Během pracovní přestávky

Posaďte se na okraj židle a sepněte ruce vzadu za hlavou. Hlavu pozvolna opřete o sepnuté ruce, dívejte se nahoru. S výdechem přitáhněte hlavu i se sepnutýma rukama k hrudníku. Dejte si pozor na kulatá záda.